Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ a obținut două medalii de aur în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Salonului Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii – PRO INVENT 2025, pentru două produse dezvoltate de catedra de Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor.
Cele două medalii de aur și diplome de excelență au fost acordate pentru invențiile ‘Premixuri pentru brioșe tip aperitiv sau desert’ și ‘Aliment adjuvant în prevenirea/tratamentul steatozei hepatice nealcoolice’, ambele coordonate de doctor inginer Irina Matran, șef lucrări la disciplina Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor din cadrul Facultății de Medicină, Specializarea Nutriție și Dietetică a UMFST Târgu Mureș.
‘Premixurile pentru brioșe nu conțin gluten, lactoză, bicarbonat și aditivi de sinteză. Sunt premixuri care pot fi utilizate la prepararea brioșelor, care pot fi folosite atât ca aperitiv, cât și ca desert. Diferența este de glazură sau umplutura pe care noi toți dorim să o adăugăm în compoziție, în brioșe sau pe brioșe. Acestea sunt trei premixuri, fiindcă au culori diferite – roșu, maro și verde. Sunt naturale 100%, pot fi certificate ecologic, iar pentru obținerea brioșelor nu necesită decât adăugare de apă și ulei de cocos, de exemplu. Aceste premixuri sunt în curs de breventare și în curs de licențiere’, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Irina Matran.
Cât despre prebioticul pe bază de ciuperci, eficient în prevenirea sau tratarea steatozei hepatice nealcoolice, denumit ‘Aliment adjuvant în prevenirea/tratamentul steatozei hepatice nealcoolice’, aceasta este a doua medalie de aur obținută în acest an la un salon de inventică.
Prebioticul pe bază de ciuperci, dezvoltat de echipa coordonată de Irina Matran de la UMFST Târgu Mureș, este în curs de brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și nu este singurul produs în curs de brevetare sau brevetat de această echipă de cercetare.
‘Până în prezent, pe domeniul cercetării am realizat două brevete pentru un produs care reduce refluxul gastroesofagian și previne eroziunile dentare și un cicatrizant pentru fisuri anale, pentru care am primit confirmarea că este brevetabil și urmează să primim hotărârea de acordare a brevetului. Împreună cu alți colegi cercetători am și alte brevete în curs de brevetare, iar acum lucrăm la o serie de proiecte de cercetare, care urmează să fie finalizate pentru a vedea rezultatele finale (…). Ideea acestui prebiotic a început în cadrul unei lucrări de licență, în toamna anului 2023, când o studentă în ultimul an la programul de licență Nutriție și Dietetică, a venit să-mi propună să o coordonez, eu fiind coordonator de licență. A propus să dezvoltăm un aliment, să dezvoltăm ceva pentru pacienții care au ficat gras, steatoză hepatică nealcoolică. Am acceptat cu drag provocarea, îmi plac lucrările de licență care implică cercetare în adevăratul sens. Și vreau să vă spun că aduc toată aprecierea studentei respective, fiindcă am muncit amândouă cot la cot, un efort susținut din toamna anului 2023. Trei luni ne-a luat dezvoltarea produsului’, a declarat Irina Matran.
Produsul dezvoltat la UMFST Târgu Mureș nu conține conservanți sau alte substanțe de sinteză, nu are amidon și nici făină, are un conținut ridicat de fibre și este ambalat în doze care conține cantitatea maximă de aliment care poate fi consumată în 24 de ore.
Potrivit Irinei Matran, steatoza hepatică nealcoolică are o prevalență în creștere în foarte multe țări, inclusiv la vârstele tinere, și chiar la copii, o cauză fiind stilul de viață necorespunzător, alte cauze fiind genetice și alte patologii.
Ediția din acest an a Salonului Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii – PRO INVENT 2025 a reunit peste 350 de invenții și inovații din domenii diverse – mecanică și electronică, sănătate, agricultură, energie și protecția mediului. AGERPRES/(A- redactor: Dorina Matiș, editor: Anamaria Constantin, editor online: Simona Aruştei)
