Din toamnă școlile din România nu vor mai avea voie să organizeze cursuri în trei schimburi. Ministrul Educației spune că un astfel de program afectează calitatea învățământului.
Iar cei mici pot avea probleme fizice și emoționale, complează psihologii.
Din cauza lipsei de spațiu, mii de elevi din România sunt nevoiți să învețe în 3 schimburi. Ultimul schimb începe la ora 14 şi se încheie după ora 19:00. În Bucureşti sunt 6 şcoli care au astfel de program, printre care şi şcoala 67, din sectorul 3.
Marilena Cristina Nicolescu – Directorul școlii: ”În aripa aceasta avem 8 săli disponibile de clasă, în care învăţam 24 de clase. A fost modalitatea cea mai simplă, cea mai la îndemână să nu mutăm copiii în alte spaţii. Ora este de 40 de minute şi 5 minute pauză, tocmai ca să ne putem încadra în cele 3 schimburi. E greu, dar suntem optimişti”.
Şi la Ploieşti, peste 1000 de copii învață în 3 schimburi. Părinţii au protestat în fata inspectoratului şi au cerut soluţii.
Alis Tutui, părinte: „Au pauzele de 5 min., orele de 45 de min., iar în 5 min. nu au timp nici să se ducă la baie, nu mai zic de mâncat.”
Ruxandra Ilie, părinte: „Fetița intră la 7 și jumătate, iese la ora 11, când intră băiețelul, noi tot timpul suntem pe drum.”
Ministrul Educaţiei anunţă măsuri.
Daniel David – Ministrul Educaţiei: ”Ce facem cu învăţământul cu 3 schimburi? Conform legii învăţământului, începând cu anul universitar 2025-2026, acest lucru este interzis”.
Elevii care învață în schimbul trei sunt cei mai afectați de lipsa infrastructurii școlare. Sunt expuși unui nivel crescut de oboseală, stres și lipsă de concentrare care poate să scadă randamentul școlar. În plus copiii au un timp redus pentru teme, joacă și, mai ales, odihnă.
Miniterul Educaţiei a anunţat că va acorda fonduri pentru construirea toaletelor în şcolile care nu au grupuri sanitare în interior.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Articol recomandat de sport.ro