O freză cu comandă numerică, identică celor din unitățile de producție, și trei standuri electrice educaționale, în valoare totală de peste 1,3 milioane de lei, au fost donate de o companie multinațională Colegiului Tehnic ‘Alesandru Papiu Ilarian’ din Zalău, unitate liceală ce are în prezent cel mai modern laborator de practică pentru instalații electrice și electromecanică din județ.
Noile investiții au fost finanțate de către compania producătoare de țevi fără sudură Tenaris Silcotub, cea care a mai donat în ultimii ani unității de învățământ din Zalău un laborator multimedia și un strung cu comandă numerică, în valoare de un milion de lei.
‘Pentru noi, pentru compania noastră, educația este fundamentul pentru viitor. Și este cheia către oportunitățile pe care le avem ca indivizi pentru a ne dezvolta și a face față provocărilor într-o lume care se schimbă din ce în ce mai repede, care ne provoacă în fiecare clipă. (…) Voi, elevii de la acest liceu, aveți șansa, aveți oportunitatea de a experimenta în acest laborator, care crește în fiecare semestru și în fiecare trimestru, aveți șansa să experimentați, aveți șansa să vă dezvoltați abilitățile și aveți șansa să fiți mai pregătiți pentru viitor oricare ar fi el’, a declarat, joi, la evenimentul de inaugurare a acestor noi investiții, Mihaela Popescu – președinte Tenaris Europa de Est, Marea Nordului și Africa Subsahariană.
În același context, directorul Colegiului Tehnic API Zalău, Alina Cozac, a precizat că aceste investiții ajută atât cadrele didactice, cât mai ales elevii.
‘Începând cu anul școlar 2021-2022, compania Tenaris a venit spre unitatea noastră și ne-a cooptat într-un frumos proiect. Proiect care în decursul anilor, a avut anumite evenimente și acțiuni. Toate acestea s-au materializat cu dotări, cu echipamente de ultimă performanță, cu laboratoare, cu o tehnologie, bineînțeles, avansată. Strategia acestui parteneriat (…) a fost că a vizat două planuri forte, să spun așa. În primul rând, vine sprijinul cadrelor didactice, de a le a ușura munca în predarea metodelor teoretice și combinarea cu metode practice, prin folosirea unor metode interactive, eficiente și care să corespundă standardelor de astăzi. Dar punctul central este pe voi, dragi elevi. Bineînțeles, obiectivul principal al oricărei instituții este ca viitorul vostru să fie cu totul schimbat, să aveți o dezvoltare profesională așa cum vă doriți, să vă dezvoltați abilități care să vă ajute oricând, să vă deschidă uși în cariera dumneavoastră’, a declarat Alina Cozac.
Prezent la evenimentul de joi, inspectorul școlar general Gheorghe Bancea a subliniat importanța unor astfel de ateliere de practică moderne în determinarea elevilor pentru alegerea unei cariere în domeniile tehnice.
Sigur că, în acest moment, ar trebui să discutăm despre ceea ce înseamnă învățământul profesional și tehnic, la nivel național și la nivel local. Din păcate, așa cum se observă, suntem conștienți că avem o problemă în ceea ce înseamnă resursa umană. Există, în acest moment, o lipsă acută de personal calificat în acest domeniu. De aceea, cred că viitorul ar trebui să arate altfel. Să găsim toate acele pârghii în care să putem aduce în unității de învățământ tehnice personal calificat, personal care să fie în măsură să pregătească acești tineri. Un alt aspect pe care l-am constatat de-a lungul timpului și care există în continuare este atracția pentru acest domeniu. (…) Și atunci cred că este important să îi determinăm pe părinți, împreună cu copiii, să aleagă și acest domeniu. Dacă, sigur, există aptitudini’, a punctat Gheorghe Bancea.
Modernul laborator de practică este utilizat de elevii liceului din clasele a 10-a până în clasele a 12-a, de la clasele tehnice. Aici au loc modulele de specialitate pentru elevii care urmează specializarea de operator pe mașini cu comandă numerică, atât pentru nivelul liceal, cât și pentru învățământul dual și modulele de specialitate pentru profilul instalații electrice și electromecanică. AGERPRES/(AS – redactor: Sebastian Olaru, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)