Cum au apărut primele cărți de gătit dedicate celor mici și ce rol joacă ele astăzi în educația copiilor? „Undeva în secolul XIX încep să apară unele cărți care se adresează copiilor, dar nu au neapărat rețete. Este mai mult storytelling, am spune noi astăzi”, explică Adriana Sohodoleanu, amintind de volumul „Șase mici bucătari sau cursul de gătit al mătușii Jane” (1877), dar și de cărțile semnate de personajul fictiv Betty Crocker în anii ’50.
Astăzi, în bibliotecile pentru copii sau pe rafturile librăriilor, găsim de la poveștile cu Petson și Findus – unde bucătăria devine loc de aventuri și descoperiri – până la volume recente precum „Ema spune poftă bună” de Ioana Chicet-Macoveiciuc sau manuale ludice în care personaje precum Timi Burtică, motanul Smântânică sau cățelul Gălușcă îi învață pe cei mici să gătească.
„Cărțile moderne nu doar urmăresc componenta educațională, ci merg mai departe și se gândesc la a aduce familia împreună, la creativitatea care rezultă din joaca cu ingredientele”, spune Adriana Sohodoleanu. Iar plăcerea rămâne esențială: „Cred că atunci când avem o mâncare făcută de noi, cu cei mici, e bine să-i lăsăm să gusteze și să-și asculte pofta, pentru că e acea satisfacție incredibilă că au participat la acel fel de mâncare.”
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.