Invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea Academia Europa FM, profesorul Ciprian Mihali de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a vorbit despre lipsa educației civice în școlile românești. El a explicat de ce un simplu îndemn la vot adresat tinerilor de 18 ani ajunge să stârnească teamă într-o societate dominată de conformism și compromis.
Ciprian Mihali: „Noi am practicat dintotdeauna, ca societate, adaptarea la situația cea mai convenabilă”
Marcel Bartic: De ce ar produce teamă un îndemn la vot pentru niște tineri care au împlinit 18 ani? Este asta propagandă politică sau educație pentru democrație?
Ciprian Mihali: Sunt aici cred că două motive care pot să justifice o asemenea teamă. Primul motiv este acela că noi am practicat dintotdeauna, ca societate, adaptarea la situația cea mai convenabilă. Altfel spus că ne-am dat bine cu orice și pericolul cel mai mare pe care îl văd eu acum nu este faptul că vom deveni toți extremiști sau că vom deveni toți radicali sau izonaționiști. Ci acela că printr-un soi de compromis și de conformism vom accepta să fie așa cum este și să ne fie bine fiecăruia dintre noi, că până la urmă e mai bine să pleci capul și să nu te pui cu cine e la putere. Există aici o formă de conformism anticivic și care până la urmă compromite valorile conviețuirii care este, mi se pare, foarte îngrijorătoare.
Ciprian Mihali: „Dacă undeva a eșuat educația în România în ultimii 30 de ani, este în formarea absolvenților școlilor noastre ca cetățeni”
Ciprian Mihali: Un al doilea motiv ține evident de lipsa acestei educații civice în școlile românești. Dacă undeva a eșuat educația în România în ultimii 30 de ani, este în primul rând în formarea absolvenților școlilor noastre ca cetățeni. Nu ca specialiști în matematică, în informatică, în biologie, astronomie sau în străine. Acolo, copiii noștri performează și pot să facă și o fac de cele mai multe ori de unii singuri. Sau prin acest sistem metastatic al meditațiilor. Dar dacă există undeva, cum vă spuneam, un eșec major, este în formarea conștiinței civice a copiilor care intră la vârsta adultă, iată, încă din clasa a 11-a, pentru că această conștiință civică nu se formează de unul singur, nu se poate forma cu meditații. Nu poți să-ți iei meditator la cetățenie sau la drepturile omului. Asta se formează în școală, se formează prin activități dedicate, prin activități de grup, prin practici pe care școala le poate propune.
Ciprian Mihali: „Nu avem cursuri de educație civică”
Ciprian Mihali: Atunci când tânărul se formează, de la 15 la 19 ani, noi nu avem niciun curs. Când spun curs, nu spun curs de un an de zile, spun o întâlnire măcar, sau un modul în care elevii să învețe despre valori, despre valorile care ne țin împreună, ce este binele, ce este dreptatea, ce este curajul, ce este solidaritatea, și așa mai departe. Nu există niciun cadru articulat în care astfel de întrebări să se pună și în care tinerii să poată discuta despre asta. Apoi, nu există, iarăși, nimic care să țină de ceea ce se cheamă etică aplicată, de ceea ce înseamnă cum folosim aceste valori, pentru că valorile nu sunt niciodată abstracte, bine nu-i bine pe planeta Neptun, binele e bine între mine și tine, în situația de acasă, în situația din societate, în situația de la locul de muncă, ce face un medic dacă e bine sau nu e bine, un judecător, un polițist, etc. Și mai ales, nu avem cursuri de educație civică.
Sursa foto: Shutterstock