Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, le-a recomandat joi rectorilor din România să organizeze sesiuni de admitere similare celor practicate de instituțiile de învățământ superior aflate în Top 500 global, întrucât acestea s-au dovedit a fi bune practici.
„Rectorii şi universităţile au autonomie universitară. Ministerul trebuie să păstreze autonomia universitară că nu este bine să intri peste această libertate academică şi autonomie, că uneori poţi să ajungi la abuzuri sau situaţii care nu sunt după bune practici internaţionale. Mesajul este acesta: să organizeze admiterea la diverse specializări într-o filosofie care să corespundă unor bune practici de la una sau mai multe universităţi din Top 500. Altfel spus nu vreau să discut dacă trebuie să fie examen din materii de specialitate, dacă trebuie să fie examen pe bază de dosar, dacă trebuie să fie interviu motivaţional sau alte lucruri de diverse tipuri, ci dacă cineva mă întreabă sau cineva îl întreabă pe conducătorul specialităţii cum e admiterea la voi şi de ce să poată indica o universitate de referinţă care are ceva în aceeaşi logică”, a explicat ministrul Educaţiei, Daniele David, în conferinţă de presă, citat de Agerpres.
Ministrul Daniel David, anterior: Să nu „devenim prea obsesivi cu examene scrise din materii de specialitate”
Ministrul David s-a mai referit și anterior la preluarea modelelor practicate de facultăți și universități de succes, explicând că examenele profilate pentru admitere ar încuraja meditații suplimentare:
„Eu am spus ca și rector al UBB și îi încurajez și pe ceilalți rectori să facă la fel, dar nu este ceva reglementat ca fiecare specializare din țară să organizeze admiterea așa cum organizează universitățile la care ei se raportează. Dacă pentru psihologie de exemplu, universitatea Harvard sau dacă vine în Europa, o universitate din Franța sau Cambridge sau Oxford organizează admiterea într-un anumit fel, să organizăm și noi admiterea în acel fel. Altfel spus, nu vreau să fim prea creativi, fiindcă dacă devenim prea obsesivi cu examene scrise din materii de specialitate, nu vreau să încurajez meditațiile și la nivelul universităților, cum am avut. Repet, acolo unde se dau examene scrise din materii de specialitate, în universitățile la care noi ne referim, să facem și noi la fel.
Asta a fost politica mea și am lăsat facultățile și specializările să-și aleagă modalitatea pe care și-o doresc, dar să vină cu aceste argumente și le-am aprobat modalitatea cum mi-au arătat că la universitățile la care ei se raportează și trebuie să fie o universitate de prestigiu care așa se face admiterea”.
Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca a anunțat că examenul va fi eliminat, din această vară, la unele facultăți.
Astfel, la șase programe de studiu admiterea se va face în urma unei selecții de dosare, printre acestea fiind asistența medicală generală și tehnica dentară.
Candidaţii nu vor mai da examenul scris, iar nota finală de admitere va reprezenta media între notele obținute în cei patru ani de liceu şi nota finală de la examenul de bacalaureat.
(Citește și: Cercetarea se întoarce la Ministerul Educației – Urmează restructurări, anunță ministrul Daniel David)
****