„Caut contra cost viză de flotant pentru înscriere la școala X” Așa încep anunțurile postate de părinții care-și înscriu copiii, în perioada 28 martie – 6 mai, la clasa pregătitoare. Oamenii oferă sute de lei, ca să aparțină, în acte, de circumscripția școlii unde doresc să intre al lor copil. „Vom avea, sunt sigur, și anul acesta, un…festival al vizelor de flotant”, ne-a spus directorul unei școli de renume din Ploiești.
Înscrierile la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025 -2026 au loc în perioada 31 martie – 6 mai. Potrivit datelor transmise de ISJPH sunt 75 de astfel de clase în Ploiești, cu 1612 locuri, și alte 229 de clase, cu 4116 locuri, în școli din restul județului.
La Școala Gimnazială „Sf. Vasile” din Ploiești, spre exemplu, sunt propuse pentru noul an școlar trei clase pregătitoare cu un număr maxim de 24 de elevi. Directorul unității crede, însă, că numărul celor înscriși va fi mult mai mare, așa cum a fost și anul trecut. Cauza o reprezintă tocmai aceste vize de reședință, cele care vor modifica structura finală a claselor pregătitoare, mai ales la școlile considerate „bune“ sau „de fițe“.
„Eu nu am cum să nu îi primesc. Reședința şi domiciliul conferă, potrivit legii, aceleași drepturi, așadar este permis accesul în clasa pregătitoare persoanelor care dețin viza de flotant. Altfel ar fi neconstituțional”, ne-a precizat Marian-Ionescu Ovidiu, directorul fostei şcoli de băieţi şi fete din Ploiești.
Pe internet au început deja să apară atât cereri cât și oferte pentru „luarea în spațiu”
Părinții care recurg la o astfel de practică consideră că astfel dau șansa copilului să învețe la o școală mai bine cotată decât cea din zona în care locuiesc. Iar pentru asta sunt dispuși să plătească sute de lei.
Fără să se gândească, însă, că dincolo de disconfortul creat copiilor, nevoiți să parcurgă o distanță mai mare până la școală, înmulțirea vizelor de flotant înseamnă automat și supraaglomerarea claselor din anumite școli „vedetă”.
În ce condiții Poliția poate face verificări
IPJ Prahova atrage atenția asupra faptului că obținerea unei vize de flotant fără a locui efectiv la adresa declarată este ilegală. „În cazul în care de la Primărie, compartimentul Evidența Persoanelor, ni se semnalează faptul că, la o anumită adresă, locuiește un număr absurd de mare de persoane, atunci polițiștii răspund sesizării și se deplasează la adresa de domiciu pentru a face verificările de rigoare”, ne-au precizat reprezentanții Poliției.
Înscrierile la clasa pregătitoare vor începe pe 28 martie
Legea spune că părinţii trebuie să îşi înscrie copiii la cea mai apropiată şcoală de casă. Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026 este programată să aibă loc în perioada 6 – 9 mai.
Pe 21 mai vor fi publicate locurilor rămase libere la clasa pregătitoare pentru cea de-a doua etapă.
Copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august sau până la finalul anului calendaristic au nevoie de o recomandare din partea grădiniţei ori de la centrul de asistenţă educaţională.