VIDEO Ce funcționează în online, poate funcționa și în educație – sfaturi pentru profesori de la creatori de conținut, despre cum să-i facă pe elevi să fie mai implicați la ore

12 martie 2025
Perspective noi despre cum ar putea face orele mai atractive și despre cum tinerii și adolescenții ar putea să fie mai implicați în clasă au fost explorate de profesori și elevi la atelierele organizate în cadrul evenimentului de lansare a platformei life-lab.ro, de la București, din luna februarie. Lifelab este un program de educație financiară transdisciplinară creat de Școala de bani și susținut de BCR. Cei peste 100 de participanți au aflat care sunt noutățile din proiect și în cadrul atelierelor organizate pentru profesori și pentru elevi, creatorii de conținut Dragoș Buzzi și Iulian Lemnaru, le-au oferit participanților câteva idei din experiența lor.

Evenimentul a inclus două ateliere, unul dedicat profesorilor și altul elevilor, în care s-a discutat despre cum pot fi folosite strategiile din mediul online pentru a face lecțiile mai captivante și mai relevante pentru generația digitală.

Profesorii au fost provocați să găsească metode prin care să capteze atenția elevilor folosind dinamica specifică platformelor digitale. Dragoș Buzzi a subliniat cât de important este ca lecțiile „palpabile”, conectându-le cu realitatea cotidiană a elevilor:

„Cum facem să devină foarte real și foarte palpabil pentru ei motivația de a face bani de a înțelege de ce este important să își facă poate un buget personal, să înțeleagă fluxul banilor în piață,” a spus Dragoș.

Pe de altă parte, Iulian Lemnaru, creator de conținut și influencer, le-a explicat adolescenților cum poate reuși cineva să monetizeze prezența lui online și cum educația financiară îi poate ajuta să ia decizii mai bune:

„Sunt creatorii ca mine care fac bani din branding, care efectiv fac campanii, reclame la diferite produse și primesc bani pentru asta. Ideal este să crească atât de mult încât să reușească să scaleze un business, să își aducă comunitatea în acel business și să creeze clienți fideli”, potrivit lui Iulian

VIDEO Educația trebuie să se adapteze noilor realități – mesajul principal al evenimentului LifeLab by BCR

În acest context, profesorii au fost încurajați să adopte metode interactive, similare cu cele care prind rapid în social media:

„Ideea e să ne prindem de unde îi luăm pe elevi și dacă ne pricepem să le livrăm foarte repede. Nu știu dacă dacă vă uitați la conținutul care vă prinde pe voi, uitați-vă un pic când dați scroll care sunt chestiile pe care rămâneți. De cele mai multe ori conținutul care are cea mai mare șansă de a câștiga este acela care-ți zice foarte repede ce o să se întâmple în acest clip și de ce e musai important pentru tine să rămâi pe clipul ăsta până la final. Dacă le spuneți elevilor de la început foarte scurt și rapid ce o să facă la ora respectivă și ce câștigă ei prin participarea activă la oră, atunci șansele sunt foarte mari să îi aveți conectați la ce le spuneți”, a explicat Dragoș Buzzi. 

„Noi suntem într-o eră în care totul se mișcă foarte repede. Dacă acum 5 ani ne uitam pe YouTube la clipuri lungi, acum nu mai avem răbdare. TikTok ne-a învățat să fim atenți doar la ceea ce e catchy și dinamic. Profesorii pot folosi aceeași strategie în clasă”, a punctat și Iulian Lemnaru.

Atelierul pentru elevi a fost o ocazie de a înțelege mai bine cum funcționează educația financiară aplicată. Elevii de la Liceul Tehnologic „profesor Ilie Gavrilă” din Ciorani, a căror școală este parte din proiectul LifeLab încă de anul școlar trecut, le-au povestit colegilor lor cum acest proiect le-a schimbat perspectiva asupra banilor.

Delia Rădulescu, elevă în cadrul liceului, a explicat cum educația financiară poate avea un impact direct în viața reală:

„În viața de zi cu zi, poate între prieteni sau în familie, vedem conflicte care pornesc de la bani și cheltuieli. Am învățat să economisesc și să îmi ating obiectivele mai repede.”

La rândul său, Denisa Raicu, o altă elevă, a subliniat importanța unui mediu deschis de învățare:

„Toți au fost deschiși să spună ce cred, pentru că nimeni nu știa foarte multe despre educația financiară. A fost un mediu în care până și profesorii au învățat împreună cu noi.”

Au povestit experiența lor la orele făcute cu ajutorul fișelor LifeLab și doi elevi de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava. Elevii participanți le-au pus întrebări concrete despre cum au loc astfle de discuții despre bani, noțiuni financiare și comportamente responsabile la orice disciplină și au vrut să afle cum pot să aibe și ei astfel de experiențe.

Atât creatorii de conținut, cât și profesorii implicați în LifeLab au fost de acord că metodele tradiționale de predare trebuie adaptate la generațiile native digital. Elevii sunt deja obișnuiți cu un ritm rapid de consum al informației, iar profesorii trebuie să găsească modalități prin care să le capteze atenția și să transforme educația financiară într-un subiect practic, aplicat și ancorat în realitate.

O platformă pentru profesori: life-lab.ro

Evenimentul a marcat lansarea noii platforme life-lab.ro, unde profesorii au acces la sute de fișe didactice și resurse gratuite pentru a integra educația financiară la clasă.

Pentru cei care doresc să exploreze mai multe resurse și să aplice aceste metode la clasă, platforma life-lab.ro oferă un punct de plecare solid.

Platforma pune la dispoziția cadrelor didactice peste 400 de resurse educaționale gratuite, care includ:

  • Lecții interactive și materiale multimedia.
  • Studii de caz și exemple practice pentru integrarea educației financiare în diverse discipline.
  • Acces la sesiuni de formare și consultanță cu experți în educație financiară.

Pentru a accesa resursele, profesorii trebuie doar să își creeze un cont pe life-lab.ro.

  • Este în plină derulare Concursul LifeLab, care include două categorii de participare. Profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga 15 vouchere eMAG, fiecare în valoare de 60 EUR, acordate în luna iunie. Pe de altă parte, profesorii care aplică aceste fișe la clasă au șansa de a obține 40 de vouchere eMAG, fiecare în valoare de 100 EUR, premiile fiind distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luniRegulament și înscriere tot pe platforma life-lab.ro.
Despre LifeLab

Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.

Cele 12 școli care au dezvoltat programul în primele două ediții:

  • Școala Gimnazială Nr 1. Poiana Mărului, județul Brașov
  • Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș
  • Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
  • Școala Gimnazială Iernut, Mureș 
  • Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș 
  • Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova 
  • Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova 
  • Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova 
  • Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava 
  • Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava 
  • Școala Gimnazială Putna, Suceava
Citește și:
VIDEO Planuri de lecție explicate și prezentate de profesorii care le-au aplicat la clasă. Platforma life-lab.ro propune sute de fișe gratuite și provoacă practicienii din Educație la concurs
VIDEO Peste 90% dintre profesorii pe care i-am întrebat au spus că materialele acestea ar trebui folosite de toate cadrele didactice – Nicoleta Deliu Pașol despre instrumentele educaționale care pot fi descărcate gratuit de pe Life-lab.ro
Educația financiară – abordată „transversal” în proiectul planurilor-cadru pentru liceu, la economie, matematică și în „zona descentralizată”, spune ministrul Daniel David / Locul ei – „în acele competențe personale, sociale și antreprenoriale” 
Predarea transdisciplinară a noțiunilor practice, din realitatea de zi cu zi, la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc – Profesoara Maria Mocriciuc: Părinții sunt încântați de ceea ce copiii spun sau fac acasă, observă că atitudinea și comportamentul lor față de bani s-au schimbat
VIDEO Trebuie să respectăm banul pentru ca el să poată să vină la noi – lecția model predată elevilor săi de profesoara Andreea Ilie, de la Colegiul Economic Suceava / Elevă: Pe mine cel mai tare mă pasionează și mă interesează să știu când să vând, cum să investesc, când să cumpăr
VIDEO Profesoara Andreea Claudia Andrieș, de la Colegiul Economic din Suceava: Informațiile acestea nu sunt limitate doar pentru elevi și cred că toată lumea are de învățat ceva, inclusiv noi, profesorii. Este un „must have”, cum spun tinerii, să știe cum să-și gestioneze finanțele în așa fel încât banii „să vorbească” pentru ei în mod plăcut
VIDEO Fast fashion la liceu. Fișă de lecție și teme de discuție captivante pentru clasa a XII-a, de la profesoara Florentina Sfichi pentru toți colegii cadre didactice / Gabriel Muntean, elev: Mi-ar plăcea să învăț la liceu cum să mă descurc la facultate, pentru că sunt sigur că o să-mi fie foarte greu
VIDEO Cum pot să fac cât mai mulți bani? – întrebarea lui Paul pentru profesorii săi / În școlile implicate în proiectul LifeLab, elevii află mai multe despre bani și despre situații reale de viață
DESCARCĂ Fișe cu secvențe de lecție pentru clasele primare / Profesoara Ionela Leonte: Am adoptat această tehnică pentru a face mai plăcută și mai pe înțelesul copiilor terminologia aceasta bancară – video
VIDEO Dacă permanent vom face lucrul acesta, sigur că va fi un plus pentru educația copiilor – Aurica Chidoveț, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Mitropolit „Iacob Putneanul” din Putna, județul Suceava
VIDEO Cum să menții atenția elevilor la clasa pregătitoare o oră întreagă – metodă inter și transdisciplinară / Profesoara Corina Dudilă: Am fost plăcut surprinsă să aflu că au foarte multe informații legate de bani / Profesoara Carla San: Acest curs m-a ajutat și pe mine să îmi sedimentez anumite cunoștințe și să le pot preda mai departe
VIDEO Excursie în Europa în clasa a II-a. Elevii învățătoarei Nina Pop și-au planificat singuri cazarea, ce să viziteze, transportul și bugetul, după ce deja de un an au „banii clasei” și pentru anul viitor plănuiesc să facă și investiții
VIDEO Implicarea elevilor crește la orele de Limba și literatura română, atunci când discutăm despre bani, spune profesoara Alexandra Dălălău, de la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, școală LifeLab 2024
VIDEO Nu putem lăsa hazardul să ne conducă în viața noastră. Altminteri am fi niște bărci purtate de valurile mării acesteia agitate în zone necunoscute – profesorul Ioan Streza de la Colegiul Național „Radu Negru” Făgăraș, despre cum face educație financiară inclusiv la disciplina Istorie
VIDEO Mihai Boș, profesor de Matematică: Nu mergem pe conținuturi din manuale, trebuie să formăm competențe, iar acestea se pot forma prin conținuturile alese de noi
VIDEO Discuții aplicate și utile despre bani, la ora de Informatică. Fișă cu secvență de lecție pentru clasa a VII-a: structura liniară în Turbo Pascal – descarcă fișe pentru toate disciplinele și ciclurile de studiu
VIDEO Un coș plin cu mere, material didactic la clasa a IV-a / Director: Este o secvență pe care o putem integra la orice disciplină, validă atunci când tu, dascălul, rezonezi cu nevoile copilului
VIDEO Ultima noapte de cheltuială, lecția predată la clasa a XI-a pe care orice profesor o poate aplica – descarcă fișa / Daniel Burlacu, directorul Liceului Tehnologic Ciorani: Foarte mulți elevi își doresc foarte mulți bani rapid, fără să știe ce presupune parcursul acesta
VIDEO Implicarea tuturor elevilor din clasă în activități care le formează și testează competențe transdisciplinare, cu situații de învățare multiple, realizată de profesoara de limba engleză Simona Ciornei, de la Școala Gimnazială Bucșoaia



Source link

Certificări
Datele cu caracter personal sunt protejate și în siguranță.
ISO/IEC 27001:2018
Sistem de management al securității informației
ISO/IEC 27701:2021
Sistem de management al confidențialității informațiilor
Contact
Ne puteți contacta oricând pentru detalii.
Rețele sociale
Ne puteți găsi și pe rețelele sociale.
Certificări
Datele cu caracter personal sunt protejate și în siguranță.
ISO/IEC 27001:2018
Sistem de management al securității informației
ISO/IEC 27701:2021
Sistem de management al confidențialității informațiilor
Contact
Ne puteți contacta oricând pentru detalii.
Rețele sociale
Ne puteți găsi și pe rețelele sociale.