Perspective noi despre cum ar putea face orele mai atractive și despre cum tinerii și adolescenții ar putea să fie mai implicați în clasă au fost explorate de profesori și elevi la atelierele organizate în cadrul evenimentului de lansare a platformei life-lab.ro, de la București, din luna februarie. Lifelab este un program de educație financiară transdisciplinară creat de Școala de bani și susținut de BCR. Cei peste 100 de participanți au aflat care sunt noutățile din proiect și în cadrul atelierelor organizate pentru profesori și pentru elevi, creatorii de conținut Dragoș Buzzi și Iulian Lemnaru, le-au oferit participanților câteva idei din experiența lor.
Evenimentul a inclus două ateliere, unul dedicat profesorilor și altul elevilor, în care s-a discutat despre cum pot fi folosite strategiile din mediul online pentru a face lecțiile mai captivante și mai relevante pentru generația digitală.
Profesorii au fost provocați să găsească metode prin care să capteze atenția elevilor folosind dinamica specifică platformelor digitale. Dragoș Buzzi a subliniat cât de important este ca lecțiile „palpabile”, conectându-le cu realitatea cotidiană a elevilor:
„Cum facem să devină foarte real și foarte palpabil pentru ei motivația de a face bani de a înțelege de ce este important să își facă poate un buget personal, să înțeleagă fluxul banilor în piață,” a spus Dragoș.
Pe de altă parte, Iulian Lemnaru, creator de conținut și influencer, le-a explicat adolescenților cum poate reuși cineva să monetizeze prezența lui online și cum educația financiară îi poate ajuta să ia decizii mai bune:

„Sunt creatorii ca mine care fac bani din branding, care efectiv fac campanii, reclame la diferite produse și primesc bani pentru asta. Ideal este să crească atât de mult încât să reușească să scaleze un business, să își aducă comunitatea în acel business și să creeze clienți fideli”, potrivit lui Iulian
VIDEO Educația trebuie să se adapteze noilor realități – mesajul principal al evenimentului LifeLab by BCR
În acest context, profesorii au fost încurajați să adopte metode interactive, similare cu cele care prind rapid în social media:
„Ideea e să ne prindem de unde îi luăm pe elevi și dacă ne pricepem să le livrăm foarte repede. Nu știu dacă dacă vă uitați la conținutul care vă prinde pe voi, uitați-vă un pic când dați scroll care sunt chestiile pe care rămâneți. De cele mai multe ori conținutul care are cea mai mare șansă de a câștiga este acela care-ți zice foarte repede ce o să se întâmple în acest clip și de ce e musai important pentru tine să rămâi pe clipul ăsta până la final. Dacă le spuneți elevilor de la început foarte scurt și rapid ce o să facă la ora respectivă și ce câștigă ei prin participarea activă la oră, atunci șansele sunt foarte mari să îi aveți conectați la ce le spuneți”, a explicat Dragoș Buzzi.
„Noi suntem într-o eră în care totul se mișcă foarte repede. Dacă acum 5 ani ne uitam pe YouTube la clipuri lungi, acum nu mai avem răbdare. TikTok ne-a învățat să fim atenți doar la ceea ce e catchy și dinamic. Profesorii pot folosi aceeași strategie în clasă”, a punctat și Iulian Lemnaru.
Atelierul pentru elevi a fost o ocazie de a înțelege mai bine cum funcționează educația financiară aplicată. Elevii de la Liceul Tehnologic „profesor Ilie Gavrilă” din Ciorani, a căror școală este parte din proiectul LifeLab încă de anul școlar trecut, le-au povestit colegilor lor cum acest proiect le-a schimbat perspectiva asupra banilor.

Delia Rădulescu, elevă în cadrul liceului, a explicat cum educația financiară poate avea un impact direct în viața reală:
„În viața de zi cu zi, poate între prieteni sau în familie, vedem conflicte care pornesc de la bani și cheltuieli. Am învățat să economisesc și să îmi ating obiectivele mai repede.”
La rândul său, Denisa Raicu, o altă elevă, a subliniat importanța unui mediu deschis de învățare:
„Toți au fost deschiși să spună ce cred, pentru că nimeni nu știa foarte multe despre educația financiară. A fost un mediu în care până și profesorii au învățat împreună cu noi.”

Au povestit experiența lor la orele făcute cu ajutorul fișelor LifeLab și doi elevi de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava. Elevii participanți le-au pus întrebări concrete despre cum au loc astfle de discuții despre bani, noțiuni financiare și comportamente responsabile la orice disciplină și au vrut să afle cum pot să aibe și ei astfel de experiențe.

Atât creatorii de conținut, cât și profesorii implicați în LifeLab au fost de acord că metodele tradiționale de predare trebuie adaptate la generațiile native digital. Elevii sunt deja obișnuiți cu un ritm rapid de consum al informației, iar profesorii trebuie să găsească modalități prin care să le capteze atenția și să transforme educația financiară într-un subiect practic, aplicat și ancorat în realitate.
O platformă pentru profesori: life-lab.ro
Evenimentul a marcat lansarea noii platforme life-lab.ro, unde profesorii au acces la sute de fișe didactice și resurse gratuite pentru a integra educația financiară la clasă.
Pentru cei care doresc să exploreze mai multe resurse și să aplice aceste metode la clasă, platforma life-lab.ro oferă un punct de plecare solid.
Platforma pune la dispoziția cadrelor didactice peste 400 de resurse educaționale gratuite, care includ:
- Lecții interactive și materiale multimedia.
- Studii de caz și exemple practice pentru integrarea educației financiare în diverse discipline.
- Acces la sesiuni de formare și consultanță cu experți în educație financiară.
Pentru a accesa resursele, profesorii trebuie doar să își creeze un cont pe life-lab.ro.
- Este în plină derulare Concursul LifeLab, care include două categorii de participare. Profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga 15 vouchere eMAG, fiecare în valoare de 60 EUR, acordate în luna iunie. Pe de altă parte, profesorii care aplică aceste fișe la clasă au șansa de a obține 40 de vouchere eMAG, fiecare în valoare de 100 EUR, premiile fiind distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luni. Regulament și înscriere tot pe platforma life-lab.ro.
Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
Cele 12 școli care au dezvoltat programul în primele două ediții:
- Școala Gimnazială Nr 1. Poiana Mărului, județul Brașov
- Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava