Un număr de 251 de studenți de la două facultăți din Oradea – Științe Economice, respectiv Drept și Administrație Publică – vor beneficia, timp de doi ani, de un proiect european pentru a-și dezvolta competențele profesionale și antreprenoriale, urmărindu-se facilitarea inserției socio-profesionale a viitorilor absolvenți.
Sursa foto: Universitatea din Oradea
‘Noi, prin acest proiect, ne propunem să consolidăm parteneriatele sustenabile pe care le are Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Drept, să dezvoltăm competențele antreprenoriale ale studenților, prin stagii de practică cu un mentor din partea firmelor respective, care îi vor monitoriza pe tot parcursul stagiului. Ne mai propunem să le dezvoltăm abilitățile soft prin workshopuri socio-emoționale, care sunt desfășurate de către partenerul de proiect, Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România’, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, decanul Facultății de Științe Economice, Diana Sabău-Popa.
Obiectivul principal al proiectului SPELSE (acronim, din engleză, al titlului: Parteneriate sustenabile pentru angajabilitatea îmbunătățită a studenților la științe economice, drept și administrație publică) este creșterea ratei de participare a 251 de studenți la programe de învățare la locul de muncă, prin stagii de practică realizate în cadrul parteneriatelor nou înființate sau îmbunătățite între Universitatea din Oradea și potențiali angajatori.
Cele două facultăți titulare ale proiectului vor încheia parteneriate cu 48 de posibili angajatori ai viitorilor absolvenți de la cele două facultăți. ‘Competențele antreprenoriale sunt astăzi esențiale. Avem mulți studenți care vin special la Facultatea de Științe Economice pentru a-și dezvolta cunoștințele antreprenoriale, iar noi trebuie să răspundem așteptărilor lor’, a subliniat prof. univ. dr. habil. Diana Sabău-Popa.
Sursa foto: Universitatea din Oradea
Studenții vor primi o singură bursă, după efectuarea stagiului de practică, fiind alocată suma de 6 lei/oră de practică, având în planul de învățământ 84 de ore, în valoare totală circa 500 de lei pentru orele de practică desfășurate în cadrul proiectului.
Pe lângă stagiile de practică, proiectul va mai cuprinde workshopuri specializate pe teme precum comunicarea asertivă, motivația, productivitatea personală, gestionarea stresului și a conflictelor, cursuri de formare antreprenorială și concursuri de planuri de afaceri.
Diana Sabău-Popa a mai menționat că acest proiect are și o componentă științifică, educațională, prin care se va studia dinamica pieței muncii și a universităților similiare din țară și străinătate, în scopul adaptării ofertei educaționale pentru a fi în trend cu noile tendințe de pe piața muncii, pentru a include în curicula celor două facultăți tot ce este de actualitate, prin AI, digitalizare, competențele verzi ale studenților.
Acordarea burselor și stagiile de practică fac parte dintr-un proiect finanțat cu fonduri europene și realizat de UO în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România, în valoare totală de 4,9 milioane lei, finanțat prin Programul Educație și Ocupare.
Potrivit unui comunicat al Universității din Oradea, lansarea proiectului a avut loc joi, 6 martie, în Aula Magna, în prezența studenților, a cadrelor didactice, a subprefectului Emilian Pavel. Proiectul se derulează din 4 decembrie 2024 până în 3 decembrie 2026.
Prezentă la eveniment, prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sanda Filip, a subliniat faptul că instituția academică orădeană este singura din țară care a câștigat și derulează, simultan, patru astfel de proiecte, cu finanțare europeană, care vizează creșterea ratei de angajabilitate în rândul studenților, la diferite facultăți.
În numele Asociației pentru Promovarea Afacerilor în România, partener în proiect, a vorbit directorul acestei organizații, Gonczi Jozsef, el însuși absolvent al Universității din Oradea. Directoru le-a spus studenților că aceia care reușesc în viață sunt, din punctul său de vedere, cei care ‘au un scop, sunt concentrați asupra acestuia și dau dovadă de respect pentru tot ceea ce fac’. Gonczi Jozsef le-a promis studenților că proiectul SPELSE le va da șansa de a face practică ‘pe bune, în companii unde veți fi priviți ca viitori angajați’, de a face ‘shadowing’ pe lângă manageri de top din România și oportunitatea de a învăța cum să își vândă ideile de afaceri. AGERPRES/(A,AS – redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)