Ziua Națională a Meseriilor va fi marcată în toate unitățile de învățământ bihorean atât în data de 11 martie, cât și în timpul săptămânii viitoare, mai cu seamă că, anual, se observă un interes crescând pentru învățământul tehnic, profesional și dual, a anunțat inspectorul școlar general Alin Ștefănuț.
‘La nivel de țară, din câte ne dăm noi seama, județul Bihor stă destul de bine pe zona de acoperire a învățământului tehnic, respectiv profesional și dual. În Oradea și în județul Bihor există o tendință într-adevăr ascendentă în ceea ce privește preferința sau opțiunea elevilor pentru învățământul tehnic și profesional, cu atât mai mult cu cât există implicarea agenților economici. Am avut în urmă cu vreo două luni o întâlnire cu un grup de lucru din Sălaj, care ne spuneau că ei abia anul acesta au prima clasă de învățământ în sistem dual. La noi, demersurile au pornit din momentul în care a apărut metodologia pentru implementarea învățământului dual’, a declarat, pentru AGERPRES, Alin Ștefănuț.
Potrivit acestuia, la ora actuală în învățământul tehnic, liceu, fără seral, sunt 176 de clase, stat și privat, de masă și special, pentru că există și o unitate de învățământ special, în care învață 3.833 de elevi. Iar clase profesionale funcționează 194, în care învață 4.201 elevi, din care 82 de clase sunt un sistem dual, adică un număr de 1.869 de elevi.
Pentru a marca Ziua Națională a Meseriei, toate unitățile de învățământ din județ și-au programat activități de promovare a meseriei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IȘJ Bihor, Florin Negruțiu, dintre activitățile propuse în unitățile de învățământ din județul Bihor se pot aminti: prezentarea ofertei educaționale a liceelor, informarea și promovarea învățământului profesional, inclusiv dual prin intermediul unor filme sau discuții, prin prezentarea școlilor, a sălilor de curs și a laboratoarelor și atelierelor, dar și mese rotunde sau prezentarea lucrărilor executate de elevi în cadrul atelierelor de lucru.
În alte școli au loc întruniri de consiliere a elevilor de clasa a VIII-a cu privire la oportunitatea continuării studiilor în învățământul tehnologic, profesional și dual, workshop-uri de analiză și dezbatere cu privire la cariera de succes în meseria aleasă, cu prezentarea unor materiale de informare privind alegerea unei meserii de viitor în funcție de abilitățile proprii.
Elevii de la clasele de alimentație publică vor pregăti expoziții cu preparate tradiționale; unii elevi vor participa la întâlniri cu absolvenți care își prezintă parcursul în carieră sau la care sunt invitați reprezentanți ai agenților economici sau chiar sunt programate vizite în firme pentru a cunoaște activitățile caracteristice unei întreprinderi comerciale.
În perioada 3 martie – 15 martie 2025 se desfășoară, cu sprijinul agenților economici, la nivelul fiecărei unități de învățământ din județul Bihor care are ofertă educațională pentru învățământul profesional și dual, în anul școlar 2025-2026, acțiunea ‘Săptămâna meseriilor’ în cadrul căreia se organizează și activități de tip Ziua porților deschise atât la școală, cât și la companii și caravane ale meseriilor.
De asemenea, pentru promovarea învățământului profesional și tehnic, Inspectoratul Școlar Județean Bihor va organiza, în perioada 15-30 mai 2025, Târgul ofertelor educaționale. În cadrul acestui eveniment, își vor expune oferta educațională unitățile de învățământ cu specific profesional de stat și/sau dual implică, alături de operatorii economici parteneri.
‘Cu convingerea că economia are nevoie de resursă umană calificată, bine pregătită din punct de vedere profesional, Inspectoratul Școlar Județean Bihor vine în întâmpinarea nevoilor comunității prin organizarea de activități care să motiveze tinerii în alegerea unei meserii de viitor pe care să o practice aici, în Bihor, aproape de familie și de casă, contribuind la dezvoltarea comunităților din care provin’ se arată în comunicatul IȘJ Bihor. AGERPRES/(A,AS – redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)