Un expert în educație îndeamnă toate unitățile de învățământ din Europa să interzică folosirea telefoanelor mobile de către elevi. El susține că numai prin această metodă radicală, elevii nu vor mai fi „zombificați de platformele digitale”, a susținut Rasmus Meyer, șeful comisiei guvernamentale pentru bunăstare din Danemarca.
Eliminarea telefoanelor mobile din școli ar fi o „pauză” pentru tineri de la viața virtuală. „Pauza” de online i-ar ajuita să învețe să socializeze mai eficient și să aibă un grad sporit de atenție. De asemenea, el mai crede că elevii n-ar mai suferi frustrări din cauza că alții ar fi mai bogați și mai fericiți.
Raportul comisiei, publicat în luna trecută, avertizează asupra digitalizării vieții copiilor și tinerilor. În Danemarca, toate școlile, inclusiv unitățile after-school, au interzis telefoanele mobile. Comisia a recomandat ca minorii sub 13 ani să nu dețină în niciun fel un telefon mobil sau o tabletă.
Într-un interviu acordat pentru The Guardian, Meyer a susținut că în cinci ani, politica de interzicere ar demonstra că tinerilor le-ar fi mai bine fără telefoane mobile.
„Școlile ar trebui să interzică telefoanele pentru a le da o pauză tinerilor de la viața digitală, pentru a învăța cum să socializeze și să-și antreneze atenția. Este o cale pentru ca școlile să fie respectate ca instituții în societatea noastră ce n-ar trebui să fie colonizate de platformele digitale”.
Comisia a constatat și o statistică îngrijorătoare: 94% din tinerii danezi au conturi pe rețelele de socializare de la 12 ani în ciuda restricțiilor impuse de companii privind vârsta minimă pentru acces. Un adolescent de 14 ani din Danemarca petrece în medie 3 ore zilnic pe TikTok și YouTube. Mulți minori petrec zilnic între 8 și 10 ore pe telefoane.
Sursa Foto: Profimedia