Ziua de Cluj | Dezbatere pe planurile-cadru. Șefa IȘJ Cluj: “La orice schimbare există rezistență, dar dacă-i ascultăm pe elevi, vom constata că ei asta își doresc“/ Propuneri concrete

15 februarie 2025

Cea de-a doua dezbatere pe proiectele de planuri-cadru de liceu de la Cluj a avut loc, vineri, în Aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB Cluj.

La dezbatere au paticipat reprezentanți ai ministerului, secretari de stat, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, profesori, părinți, reprezentanți ai elevilor și ai presei. Ministrul Daniel David nu a putut participa fizic, dar a intrat în legătură video pentru a transmite un mesaj în deschiderea dezbaterii.

Inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc, a spus că elevii, profesorii și părinții își doresc reforma curriculară.

“Sigur că la orice schimbare există rezistență, ne sperie, ne provoacă, dar dacă ascultăm în primul rând vocea elevilor, vom fi convinși că ei își doresc această schimbare, că își doresc ca și la noi, ca în multe alte țări, să aibă posibilitatea în ciclul superior al liceului să aleagă discipline care-I interesează pentru parcursul lor ulterior, pentru ce vor vrea să facă în carieră“.

Marinela Marc a spus că proiectele-cadru trebuie văzute în integralitatea lor, “cu gândul la pașii care vor urma, la programele școlare“.

“Trebuie să ieșim din paradigma o oră în plus la disciplina x, una în plus la disciplina y și să gândim aceste planuri-cadru în integralitatea lor. Nu este suficient să citim doar o coloană cu un anumit număr de ore dedicat anumitor discipline. Trebuie să ne gândim că aceste planuri-cadru vor sta la baza programelor de examene naționale, gândite în conformitate cu noua lege a învățământului preuniversitar. Îmi doresc ca aceste dezbateri să fie una care să genereze propuneri pertinente, constructive, care să poată fi luate în calcul în această reformă curriculară”, a spus Marinela Marc.

Secretarul de stat Bogdan Cristescu le-a mulțumit celor prezenți în sală și a precizat că este foarte emoționat de felul în care a fost întâmpinat: “Vă mulțumesc pentru prezență și pentru, nu știu cum să o spun fără să învedeți doza de emoții, dar la nicio altă întâlnire de acest tip la care am participat, prima întrebare care mi-a fost adresată nu prea mi-a fost Cum îți este? Deci am venit la Cluj să mă întrebați Cum îți este? Și lucrul ăsta mă bucură“.

Cristescu a subliniat că este momentul pentru a reînoi planurile-cadru la liceu, pentru că “rezultatele nu sunt bune starea de spirit nu este bună“ în școli.

“Suntem într-un moment, zic eu, bun pe de-o parte că toată lumea este în spatele ideei că avem ceva de făcut pentru că rezultatele nu sunt bune starea de spirit nu este bună copiii nu reacționează normal profesorii nu se simt ascultați și respectați și atunci este momentul să putem face ceva pentru a da, într-adevăr, puterea în clasă profesorului și rezultatele învățării elevilor pentru că cam ăsta este scopul nostru și asta încearcă acest proiect avem și șansa că prin dorința de a le lansa pentru clasa nouă în 2026-2027 avem și un timp de adaptare deci dacă reușim, într-adevăr, să ne punem de acord majoritar și să avem niște planuri cadru în mai vom avea un timp normal și suficient ca până în toamna lui 2026 să facem programele, să facem manualele să facem training-ul pentru care avem bani“, a explicat secretarul de stat.

Gabriel Vrînceanu, șeful serviciului de Dezvoltare Curriculum,  a spus în cadrul dezbaterii că propunerile venite din partea publicului sunt binevenite, dar că există o preocupare legată de volumul mare de feedback, care va necesita timp și resurse pentru a fi analizat corespunzător și i-a îndemnat pe participanți să ofere soluții concrete și argumentate, nu doar cerințe punctuale.

“Cred că putem să rezolvăm foarte multe aspecte care acum par critice din perspectiva proiectului pe care îl propunem. 31 ianuarie a fost prima zi de consultare publică, de atunci se tot adună propuneri și le mulțumim tuturor pentru acestea. Va fi un volum foarte mare de interpretat, dar este clar că cei care trimit aceste propuneri au motive pentru a se exprima și acceptăm acest lucru. Ceea ce ne dorim este ca sedimentându-se lucrurile, reflectând mai mult asupra aspectelor pe care le avem propuse, să înceapă să se vină și cu soluții”, a spus șeful serviciului de Dezvoltare Curriculum, Gabriel Vrînceanu.

Acesta a spus că în etapa actuală a dezbaterii, accentul se pune pe soluțiile viabile, care pot fi aplicate la nivelul întregii structuri educaționale.

Curriculumul la decizia elevului, motivant pentru profesori

Directorul Colegiului Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca, Alina Bărăian, consideră că CDEOȘ este o oportunitate pentru creșterea autonomiei școlilor și motivarea cadrelor.

“Simt element de descentralizare puternic, element de flexibilitate, de autonomie și mai simt o pârghie de calitate, pentru că atâta timp cât CDEOȘ este pe o plajă mare și se flexibilizează, acolo cu siguranță cadrele didactice pe care le avem vor fi motivate în direcția calității. Aici avem pârghie de calitate pe care ne-o dorim de foarte mult timp”, a explicat Alina Bărăian.

Aceasta a spus că “sesizează pragmatismul acestor planuri cadru, sesizez flexibilitatea și mai ales parcursul posibil de adaptat și de personalizat în raport cu centrarea pe elev“

În ceea ce privește implementarea CDOȘ, directorul a spus că va fi nevoie de un reglaj al costului standard, și statutul cadrelor didactice asociate. “În ceea ce privește procesul de implementare al curriculumului, mai ales pe CDEOȘ, acolo va fi nevoie de un reglaj al costului standard, pentru că în momentul în care ne raportăm la problema costului standard, știm foarte clar că avem niște constrângeri. Cel mai adesea în urma auditării se merge pe sugestia de încadrăm pe plajă minimă de CDȘ. Dacă vom fi în aceeași situație, s-ar putea să eșueze sau să fie pus în discusie viziunea acestor planuri cadru”, a avertizat ea.

Un alt aspect sesizat de Alina Bărăian a fost reglementarea statutului profesorilor asociați: “Acesta din nou va trebui reglementat: cum intră în unitatea de învățământ și cum ajung aceste ore la cadrul didactic asociat”.

Artele, “cenușăresele” din educație?

Alex Rădulea, student al Facultății de Teatru și Film a UBB Cluj a subliniat necesitatea ca în noile propuneri de planuri-cadru să fie prevăzute ore de Teatru.

“Am observat la prima dezbatere ministerială că există clar un interes din partea elevilor cu privire la integrarea disciplinilor de artă în curiculum. De asemenea, această nevoie de interconecțiune între artă și educație se observă și prin prisma inițiativelor independente ale elevilor sau ale școlilor, care înființează sau dezvoltă trupe de teatru, de dans, ansambluri corale, instrumentale, cercuri de film, de critică, festivaluri, concursuri, olimpiade, tabere și așa mai departe. În mod clar, expunerea elevilor la disciplină din area artelor aduce beneficii pentru dezvoltarea personală, creativă, estetică, cognitivă, emoțională, socială, echilibrată a elevilor”, a spus acesta.

Reprezentantul studențilot de la Arte a venit cu o propunere concretă: “În forma actuală a proiectului, toate filierele beneficiază de aceste discipline oră pe săptămână într-un chiul comun din clasele a 9-a și a 10-a, după care nu se mai studiază. Propunerea mea este de a crea un pachet de discipline opționale din area curriculară-arte. Păstrăm educație muzicală, vizuală, adăugăm educație teatrală-cinematografică în clasa a 11-a și a 12-a la CDOȘ. Și putem să facem asta prin următoarea posibilitate: Din ansamblul celor 3 categorii de discipline opționale în CDOȘ, mai creăm una, a 4-a, Arte. Îi atribuim oră pe săptămână, pe care o transferăm din cele minim 5, maxim 8, din opționalele care sprijină filiera”.

Elevii vor să fie consultați pe proiect

Președintele Consiliului Județean Elevilor Cluj, Andrei Câmpan, a mulțumit pentru interesul acordat la restructurări noilor planuri cadru, atât Ministerului Educației cât și Inspectoratului Școlar Județean Cluj, însă a subliniat că elevii își doresc foarte mult fie consultați la eleborarea noilor planuri-cadru.

“Vreau să vă spun puțin că știu că noi elevii vom face parte din Comisia de Validare acestor planuri cadru, însă ne dorim foarte mult să facem parte și din Comisia de Elaborare acestora, fiindcă noi suntem beneficiarii direcției acestor planuri și vă putem aduce realitatea de pe teren cu bune și cu lucruri care se pot învălătăți pentru a ajunge la varianta optima a planurilor cadru“, a spus acesta.

Reprezentantul elevilor a spus că aceștia se bucură “foarte tare“ să afle că “elevul va fi pus într-adevăr în centrul acțiunii și elevul va avea puterea de a alege ce vrea să urmeze“, însă sunt două clarificări de făcut:

“În primul rând dorim să gândim împreună un mecanism prin care să garantăm că titlul disciplinei va fi și materia care se va desfășura. Pentru că, după cum știți, în momentul prezent există opționale, cum ar fi educația pentru cetățenie democratică, care, de exemplu, dacă este ținută de profesoara de limba română, numai asta nu se întâmplă. Așa că, să se facă ceea ce se propune.

Vreau să vorbesc puțin despre tendința elevilor de a fi elitiști în ultima perioadă – este o fugă după note a elevilor. Așa că aș propune cumva să tindem chiar spre o tranziție spre calificative în ceea ce înseamnă CDOȘ-ul, astfel încât elevii să poată să-și aleagă opționalele după ceea ce îi interesează, în detrimentul orelor sau profesorilor care le-ar putea oferi note mari pe muncă ușoară“.

Dezbaterea va continua până pe 6 martie, iar participanții sunt invitați să contribuie cu soluții care să răspundă specificităților și provocărilor sistemului educațional propus.



Source link

Certificări
Datele cu caracter personal sunt protejate și în siguranță.
ISO/IEC 27001:2018
Sistem de management al securității informației
ISO/IEC 27701:2021
Sistem de management al confidențialității informațiilor
Contact
Ne puteți contacta oricând pentru detalii.
Rețele sociale
Ne puteți găsi și pe rețelele sociale.
Certificări
Datele cu caracter personal sunt protejate și în siguranță.
ISO/IEC 27001:2018
Sistem de management al securității informației
ISO/IEC 27701:2021
Sistem de management al confidențialității informațiilor
Contact
Ne puteți contacta oricând pentru detalii.
Rețele sociale
Ne puteți găsi și pe rețelele sociale.