„Dați-i modele bune și numărul de ore va veni în mod natural. Dar nu mai putem continua așa, fiindcă suntem într-o situație dezastroasă, numai dacă mă gândesc la această zonă de analfabetism funcțional care pune efectiv la risc țara” a fost mesajul ministrului Educației, Daniel David, în deschiderea dezbaterii de la Cluj privind noile planuri-cadru pentru liceu.
Cea de-a doua dezbatere națională pe noile proiecte de planuri-cadru pentru liceu a avut loc la Cluj-Napoca, în Aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai. Cu toate că anunța că va fi prezent în sală, ministrul Daniel David nu a putut ajunge la Cluj, însă a transmis un mesaj video în direct celor din sală.
Ministrul a început prin a exprima regretul că nu a reușit să fie prezent la întâlnirea de la Cluj, explicând că agenda sa se schimbă frecvent din cauza unor vizite oficiale. În schimb, a spus că va ajunge luni la Cluj, unde va continua discuțiile, într-un cadru mai restrâns, cu reprezentanți ai facultăților și inspectorilor de specialitate.
„Astăzi au apărut mai multe vizite ale unor ambasadori. Voi fi însă luni la Cluj și voi continua discuția legată de planurile cadru în grupuri mai restrânse cu becanii facultăților relevante, cu inspectorii de specialitate”, a explicat Daniel David.
Ministrul clujean admite că din astfel de demersuri, cum sunt aceste modificări de planuri-cadru pot apărea „discuții critici, controverse” și că ar fi fost bine să aibă câteva luni liniștite la preluarea mandatului, însă acest proiect trebuia început pentru a răspunde unor probleme sistemice din educație: „Am spus-o și la prima întâlnire, de ce ne-am apucat de acest proiect, de ce ne-am apucat să modernizăm educația românească? Fiindcă toți știm, nu numai din experiența proprie, din experiența altor țări, din literatura de specialitate, că totdeauna se nasc discuții critici, controverse când încep un astfel de divers. Și mai ales când începe un mandat la minister, poate, cum să spun, e bine să ai câteva luni mai de liniște, astfel încât să poți să lucrezi liniștit. Însă, din păcate, vedeți, între calea asta a plăcerii facile, dar iresponsabile pentru sistem și calea grea, dar responsabilă și corectă, a trebuit să aleg a doua cale și mă bucur că am făcut-o”.
Potrivit acestuia, una dintre principalele presiuni asupra educației este legată de curriculum-ul depășit și de presiunea legală generată de noile reglementări, cum ar fi reformarea bacalaureatului.
„Noi a fi trebuit să facem aceste schimbări cel târziu, în 2021, ca să intrăm în logica curiculară. N-am făcut-o din diverse motive. Am ajuns în situația în care, așa cum știți bine, profesorii care predați în preuniversitar, avem manuale și programe complet depășite de vremuri și presiunea curiculară este uriașă. Noua lege regândește bacalaureatul și bacalaureatul ne obligă să regândim inclusiv materiile și cum se distribuie pe diverse profiluri, specializări”, a explicat David.
Un alt punct major a fost încărcătura prea mare de discipline obligatorii, ceea ce, conform ministrului, poate duce la o educație copleșitoare pentru elevi: „Avem o încărcătură prea mare, foarte mare de discipline, obligatorii. (…) Ne transformăm la urmă copiii în hamalii care trebuie să care discipline peste discipline și ore peste ore.”
Ministrul a subliniat și problema analfabetismului funcțional, „foarte gravă”: „Zona de analfabetism primar este uriașă și crește de la nivelul primar, crește la nivelul gimnazial și crește foarte mult la nivelul liceal.”
Daniel David a reafirmat că proiectele de planuri-cadru nu sunt definitive și că vor putea fi modificate pe baza feedback-ului primit în timpul dezbaterilor.
„Vom lucra împreună la programe. Vom lucra la manuale. (…) Noi avem lucruri bune și proaste în sistemul de educație. Avem lumin și umbră. Trebuie efectiv să aprindem lumina.
Aceste proiecte se pot îmbunătăți mai mult sau mai puțin. Se pot schimba chiar în esența lor, dacă în timpul dezbaterilor apar idei bune. Și la un moment dat chiar am spus că bătălia nu trebuie să fie pentru numărul de ore. Dați-i modele bune, astfel încât numărul de ore va veni în mod natural. Dar nu mai putem continua așa, fiindcă suntem într-o situație dezastroasă”, a subliniat oficialul.
Ministrul a încurajat o colaborare deschisă între cei implicați în dezbateri și a dat asigurări că planurile finale, care vor fi puse în consultare în luna mai, vor fi gândite astfel încât să beneficieze de un suport larg al comunității.
„Scopul meu nu este să mă apuc să tensionez sistemul între elevi și profesori. Mai intră în ecuație și părinții. (…) planurile pe care le voi propune în luna mai (…) vor fi astfel gândite încât să aibă un suport larg în comunitatea noastră”, a adăugat Daniel David, care și-a încheiat mesajul cu o metaforă: „Hai să aprindem lumină în educație, astfel încât să ne fie bine și nou în sistem și să fie bine și societății.”