REPORTAJ/Mureș: Kit de testare a mierii de albine, dezvoltat de trei elevi de la Colegiul Național ‘Unirea’

15 octombrie 2025

Un grup de elevi din clasa a XII-a de la Colegiul Național ‘Unirea’, Alexia Precup, Vlad Alexandru Ignat și Răzvan Azbe-Vâlcescu, au dezvoltat un kit de testare a calității mierii de albine, care poate depista impuritățile sau elementele cu care acest produs ar putea fi contaminat, după ce au realizat o cercetare științifică și o corelare interdisciplinară între biologie și chimie.

‘Proiectul a implicat și cercetare științifică și o corelare interdisciplinară între biologie și chimie și, în plus, a fost un proiect care s-a îndreptat către o formă de sustenabilitate. Fiindcă elevii, iată, s-au gândit să mâncăm sănătos, să alegem produsele în mod corect, să evităm produsele contaminate. Ar trebui, până la urmă, chiar și cu producătorii, să poată lua legătura. Ar trebui dat un semnal și către protecția consumatorilor și, dacă ar veni, iată, dinspre tineri, cu atât mai mult ar trebui luat în considerare’, a declarat directorul Colegiului Național ‘Unirea’, Aurora Manuela Stănescu.


Profesoara de chimie Cristiana Chira a precizat că cei trei elevi au selectat foarte bine substanțele chimice, astfel încât să nu fie toxice sau periculoase pentru cei care ar dori să testeze acasă mierea de albine.

‘La faza județeană a Olimpiadei de Creativitate Științifică, un echipaj de trei elevi de la Colegiul Național ‘Unirea’ a testat mierea de albine de diferite adaosuri care se introduc sau nu în miere și falsifică puțin calitatea mierii de albine. De exemplu, testează conținutul de glucoză să vadă dacă nu se adaugă glucoză, care să dea dulceață, dar și conținutul de amidon. Pentru că gândirea lor a fost să creeze un kit ușor de utilizat inclusiv acasă, ei au prevăzut cum ar putea să arate acest kit pe care ar putea să-l aibă toată lumea în casă. Au selectat foarte bine substanțele chimice ca să nu fie toxice sau periculoase pentru cine vrea să testeze mierea. Deci este o procedură extrem de simplă și să pot testa două sau trei adaosuri în mierea de albine’, a declarat presei profesoara de chimie Cristiana Chira.

Prototipul acestui proiect de testare a mierii de albine, creat de cei trei elevi a fost prezentat, în urmă cu o săptămână, Familiei Regale a României, în timpul vizitei efectuată la Colegiul Național ‘Unirea’ din Târgu Mureș.

‘Proiectul nostru s-a născut dintr-o dorință de a încuraja un consum mai sigur. Rapoartele Uniunii Europene arată că până la 46% din eșantioanele de miere testate au fost descoperite ca având diverse altele elemente în ele, adică au fost contaminate, fie cu conservanți, săruri sau amidon, iar kitul nostru propune câteva teste simple prin care consumatorii pot să devină proprii inspectori ANPC și, așadar, să realizeze cât de veritabilă este mâncarea lor, în special mierea’, a subliniat eleva Alexia Precup.

La rândul său, Răzvan Azbe-Vâlcescu a subliniat că acest kit se bazează pe trei reacții chimice simple, cu substanțe sigure, iar un consumator de miere ar trebui să știe că în acest produs pot exista aditivi, chiar dacă este că cumpărat din comerț sau de pe marginea drumului.

‘După ce am citit acel studiu făcut de Uniunea Europeană, ne-am gândit dacă există niște reacții simple care pot fi realizate cu niște substanțe relativ comune și uzuale, prin care să putem identifica anumiți aditivi. Și, săpând puțin mai adânc, am descoperit trei reacții importante pe care le-am împachetat frumos într-un kit cu instrucțiuni, cu anumite proceduri de utilizare, cu scopuri demonstrative, bineînțeles. Mie mi s-a părut că a fost un proiect de impact, atât la Olimpiadă, cât și acum, recent, când l-am refăcut. A dat niște reacții foarte frumoase, colorate, și cred că acesta este modul prin care am impresionat noi, prin partea practică. Partea aceasta de apicultură este extrem de vastă și, într-adevăr, este mult de descoperit’, a afirmat Răzvan Azbe-Vâlcescu.

Al treilea membru al echipei, Vlad Alexandru Ignat, a prezentat concret în ce constă acest kit: ‘Prima este reacția cu azotatul de argint, care poate să ne arate dacă există contaminare cu diverse cloruri și rezultă un precipitat alb brânzos. Avem și testul cu iod, care arată dacă există contaminare cu amidon. Rezultatul este un precipitat de culoare albastră, iar testul cu clorură ferică arată dacă avem sau nu conservanți. Deci putem observa un precipitat portocaliu’.

El a precizat că o veste îmbucurătoare este faptul că nu au fost depistați astfel de aditivi în mierea certificată BIO, pe care au supus-o testării.

Echipa Colegiului Național ‘Unirea’ a ocupat poziția a zecea la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică cu acest kit de testare, după ce s-a calificat de pe prima poziție la Olimpiada Județeană.

Profesoara de Biologie, Cristina Branea, a arătat că atelierul de biochimie al Colegiului Național ‘Unirea’, în care activează și cei trei elevi, este un semi-maraton experimental interdisciplinar și că în prezent are loc o predare a ștafetei din partea elevilor de clasa a XII-a, care au absolvit cursurile Centrului de Excelență la disciplina biologie, către colegii lor mai mici.

‘Pentru cei pasionați, care speră să treacă de testarea pentru a fi admiși la centrul de excelență, sunt lucrări interdisciplinare care practic combină teoria cu practica, care să vor să arate caracterul aplicativ al cunoștințelor și corelațiilor între foarte multe discipline, nu numai cele ale științei, ci și în viața de zi cu zi. De exemplu, studiem capilaritatea la vasele de sânge și în construcții. Ca să vă dau un exemplu, astăzi se extrage ADN din fructe, se fac experiențe de migrare a moleculelor prin foița de ceapă. Avem prototipul cu mierea și o formă de capilaritate care nouă, astăzi, ne-a produs o surpriză foarte plăcută, un curcubeu de culori prin care noi de fapt demonstrăm foarte multe lucruri, inclusiv cum se fac schimburile de substanțe și gaze la nivel celular. Practic pare o jucărie ce avem noi în sală, dar explică niște concepte biologice extrem de importante pe care ei le folosesc fie pentru a se pregăti pentru examene, fie pentru a pregăti concursuri, fie efectiv din pasiune’, a conchis Cristina Branea. AGERPRES/(A – redactor: Dorina Matiș, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Source link

Certificări
Datele cu caracter personal sunt protejate și în siguranță.
ISO/IEC 27001:2018
Sistem de management al securității informației
ISO/IEC 27701:2021
Sistem de management al confidențialității informațiilor
Contact
Ne puteți contacta oricând pentru detalii.
Rețele sociale
Ne puteți găsi și pe rețelele sociale.
Certificări
Datele cu caracter personal sunt protejate și în siguranță.
ISO/IEC 27001:2018
Sistem de management al securității informației
ISO/IEC 27701:2021
Sistem de management al confidențialității informațiilor
Contact
Ne puteți contacta oricând pentru detalii.
Rețele sociale
Ne puteți găsi și pe rețelele sociale.