În perioada 1 iunie 2024-31 august 2025, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în calitate de lider de consorțiu, implementează proiectul Erasmus+ nr. 2024-1-RO01-KA121-VET-000208770. În acest consorțiu sunt incluse 22 de licee și școli profesionale din județ, cu profil tehnologic și vocațional.
Din cadrul acestor unități școlare, 54 de cadre didactice au participat la activități de învățare Erasmus+. Mobilități de tip job-shadowing s-au desfășurat la școlile partenere: Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola din Szeged, Ungaria și Osmaniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Osmaniye, Turcia. Cei 8 participanți și-au îmbunătățit competențele profesionale, au observat modul în care se implementează învățământul profesional și tehnic în țările partenere, felul în care se desfășoară cursurile, orele de practică/de laborator, competențele profesionale pe care le dobândesc elevii din școlile gazdă. Activitățile proiectului au constat și în participarea a 48 de cadre didactice, cu specializări VET, la cursuri structurate în Cipru, Grecia, Italia, Republica Cehă, Ungaria.
Mobilitățile Erasmus+ au avut ca obiectiv dezvoltarea competențelor profesionale, a competențelor transversale și tehnice, îmbunătățirea competențelor în domeniul STEM. Participanții au învățat să utilizeze inteligența artificială, ochelarii VR, să dezvolte programe de învățământ privind programarea și robotica.
Cursurile au oferit participanților o înțelegere aprofundată a tehnologiilor de realitate extinsă (XR), în special a aplicațiilor de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR) în contexte educaționale și de formare. Participanții învață cum să integreze eficient tehnologiile XR în practicile lor de predare și formare pentru a îmbunătăți implicarea, rezultatele învățării și experiența educațională generală.