Profesorul laureat al proiectului „Merito” Cătălin Zaman îi transmite ministrului Educaţiei, Daniel David, prin intermediul unei scrisori deschise că prin reforma anunţată distruge educaţia şi creează „un haos fără precedent”.
Cătălin Zaman, profesor de Limba şi literatura română şi director al Şcolii Gimnaziale „Învăţător Nicolae Ispas” din localitatea buzoiană Clondiru, le-a oferit elevilor interesaţi pe parcursul acestui an, în mod gratuit, meditaţii online cu scopul de a-i pregăti pentru Evaluarea Naţională. A primit distincţia „Merito” în anul 2021, după ce mai bine de jumătate dintre elevii săi au înregistrat medii de peste 9 la Evaluarea Naţională. Cadrul didactic îi transmite ministrului Educaţiei, în contextul reformelor anunţate, că măsurile vor afecta domeniul educaţiei.
„Domnule ministru Daniel David, numele meu este Cătălin Zaman, sunt un mărunt profesor din mediul rural care face naveta 20 de kilometri zilnic către locul de muncă. Nici nu este important numele meu, ci doar ce îmi doresc să exprim prin această scrisoare deschisă. (…) Am muncit în aceşti 19 ani în condiţii grele. Am pornit de la un salariu de 600 de lei, am ‘beneficiat’ şi de reducerea de 25%, am lucrat în frig, de uneori se abureau geamurile. Dar nu m-am plâns niciodată, domnule ministru. Pentru că nu am intrat în sistem să mă plâng, ci am intrat să fac ceva pentru copii, altceva. (…) Am căutat să nu se stingă lumina aceea a vocaţiei, cu toate că, uneori, asemenea bătrânului dascăl eminescian, aveam ‘haina roasă-n coate’ (…). Acum, domnule ministru, nu pot să tac. Pentru că sub denumirea de reformă pe care o atribuiţi dumneavoastră măsurilor pe care le luaţi se ascunde un omor calificat: distrugeţi şi ultima pâlpâire a educaţiei şi-aşa muribunde, distrugeţi şi speranţele oamenilor care munceau gândindu-se că într-o zi va veni cineva care să ne reprezinte, care să susţină sistemul educaţional”, afirmă cadrul didactic în scrisoarea deschisă.
Profesorul acuză comasările și reducerile de personal
Profesorul atrage atenţia că, în ciuda unor declaraţii, măsurile ministerului vor contribui la reducerea personalului.
„De ce nu spuneţi oamenilor adevărul? Spuneţi că nu vor exista disponibilizări… Creşterea numărului minim de elevi în fiecare clasă va duce la comasarea unor clase, iar acolo unii oameni îşi vor strânge lucrurile şi vor pleca. Şi vor fi multe şcoli, mai ales din mediul rural, care vor avea de suferit. De asemenea, creşterea numărului de elevi la 500 pentru a asigura personalitatea juridică a şcolilor va duce la desfiinţarea multor posturi. (…) Creşterea numărului de elevi pe clasă va duce la scăderea calităţii. Eu nu am nicio problemă cu creşterea normei de predare, deşi, sunt ţări europene în care norma de predare este, ca şi la noi, de 18 ore (Italia, Franţa). Nu am nicio problemă în a munci mai mult, în a găsi soluţii pentru copii. Dar soluţiile dumneavoastră sunt rupte de realitatea imediată. Cum credeţi că se vor descurca directorii pe care îi trimiteţi la ore când o măsură corectă ar fi degrevarea totală a lor de această muncă? (…) Imaginaţi-vă, domnule ministru, că sunteţi director şi aveţi 14 ore de predare şi vreo 4 şcoli arondate, situate la distanţă de 15 kilometri una de cealaltă, cât de greu vă va fi să gestionaţi administraţia lor?”, scrie pe pagina sa de Facebook Cătălin Zaman.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
El acuză un „haos fără precedent” în Educaţie, susţinând totodată că decizia de comasare a unor instituţii de învăţământ ar putea afecta desfăşurarea unor proiecte derulate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Cum veniţi în luna august şi ne puneţi să refacem planurile de încadrare, când oamenii au făcut totul conform legii, şcolile au încadrat deja titularii, au eliberat orele vacante? Cum de se mai ţine examenul de titularizare de anul acesta şi pentru ce? Aduceţi oameni în sistem în luna iulie pentru a-i disponibiliza în septembrie? Ce este haosul acesta fără precedent, ce este lipsa aceasta de viziune atât de necesară unui manager? Nu în ultimul rând, bursele, domnule ministru. Admit că bursele de merit nu-şi meritau numele, din moment ce ele au fost atribuite şi elevilor cu medii sub patru. Cum a fost posibil ca un copil de 9,48 să nu ia bursă de merit şi unul de 6 să ia? V-aţi trezit acum, în luna iulie, să remarcaţi că ele nu au fost atribuite corect, când toată lumea a văzut asta? Ce e cu pragul acela din fiecare clasă, de ce 15% şi nu 20? De ce nu, mai bine, fixaţi un prag de medie, ca toată lumea să ştie cât trebuie să muncească şi pentru ce să înveţe? Şi mai am o nedumerire: cum de Dumnezeu aţi început economia tocmai de la bursele elevilor, când aveaţi atât de multe alte locuri din care să tăiaţi? Comasaţi şcolile, nu? Dar ştiţi că au proiecte PNRR în desfăşurare, au fost dotate cu mobilier, au fost, unele dintre ele, proaspăt reabilitate. Cum vor gestiona noii directori proiectele celor pe care, practic, îi veţi demite? (…) Ce se întâmplă cu proiectele în desfăşurare? (…) Vaporul pe care-l conduceţi s-a lovit de aisberg, veţi vrea sau nu să salvaţi Educaţia? Pentru că prin măsurile luate, o omorâţi. Nu încet şi sigur, violent şi rece”, a subliniat directorul.
Daniel David: Trebuie să ieșim împreună din criză
Ministrul Educaţiei, Daniel David, a transmis recent pe pagina de Facebook a instituţiei un mesaj referitor la măsurile de criză adoptate pentru educaţie-cercetare în Legea fiscal-bugetară propusă de Guvern.
„Trăim o situaţie de criză pe care niciunul dintre noi nu şi-a dorit-o. O situaţie din care putem ieşi doar împreună, prin solidaritate şi cu acţiuni raţionale şi decente. O facem pentru noi dar, mai ales, pentru viitorul copiilor noştri. Indiferent ce vi se spune, trebuie să ştim, la modul serios, că ţara se află în criză, iar dacă nu luăm aceste măsuri de eficientizare la nivel de ţară şi altele care vor urma, din septembrie avem dificultăţi cu plata salariilor/pensiilor/burselor în toate sectoarele. Dar în toată această situaţie gravă, avem acum şansa ca şi în educaţie să schimbăm o paradigmă educaţională pe alocuri greşită şi să construim una mai sănătoasă!”, a scris Daniel David în postare.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: Agerpres
Etichete:
Dată publicare:
08-07-2025 12:20
Articol recomandat de sport.ro