‘Pentagonul facultăților de fizică’, reuniune anuală a celor mai valoroși licențiați, masteranzi și doctoranzi ai celor cinci facultăți de profil din România, va avea loc, în perioada 15 – 18 iulie, la Oradea, într-o ediție cu un număr record de participanți și, în premieră, dotat cu premii.
‘Noi organizăm pentru a doua oară acest eveniment interuniversitar dedicat excelenței academice în fizică, ajuns la ediția a opta și ne-am propus să fie inedit față de toate celelalte ediții. Am vrut să fie ceva deosebit. Și faptul că s-au înscris atâția participanți, 30 din care 44 vor prezenta lucrări, este ceva extraordinar. La celelalte ediții au fost până în 20 de participanți. Noi avem dublu fașă de oricare altă ediție de până acum. Motiv pentru care îl vom derula ca un concurs, cu premii, I, II și III, juriul fiind format din specialiști de marcă’, a declarat marți, pentru AGERPRES, directorul Departamentului de Fizică al Facultății de Informatică și Științe, conf. univ. dr. Monica Toderaș, unul din organizatori.
Juriul va fi alcătuit din decanul facultății orădene, specialist în fizică atomică și nucleară, Eugean Macocean, directorul Parcului Științific și Tehnologic, Răzvan Pătcaș, expertul în tehnologii aerospațiale Iulian Iuhasz, directoarea Departamentului de Fizică, Monica Toderaș și prorectorul Universității de Vest din Timișoara, Mădălin Bunoiu. Punctajul va fi stabilit având în vedere conținutul lucrării, modul de prezentare și răspunsurile la întrebări.
Potrivit acesteia, la evenimentul științific, cei 44 de participanți își vor prezenta lucrările de cercetare realizate în anul ce a trecut. Aceștia sunt fizicieni de top din facultățile București, Cluj, Iași, Timișoara și Oradea, care au un domeniu de cercetare și care s-au înscris, începând cu data de 15 aprilie. Subiectele acestora abordează teme din specializări diverse ale domeniului, din biofizică, fizică medicală, fizică teoretică etc.
‘Dacă nu e o parte de cercetare, ei pot să prezinte tehnici noi, cum ar fi de exemplu în fizica medicală. Avem un accelerator care folosește inteligența artificială, adică reușește să focuseze fascicolul care face radioterapie pe un anumit organ și în timpul suflului urmărește punctul respectiv. E o inovație extraordinară care numai în America există, deocamdată’, a menționat Monica Toderaș.
Din seria lucrărilor ce vor fi prezentate, Monica Toderaș a menționat câteva exemple.
În specializarea Fizică teoretică, masterandul Criste Bogdan-Mihai, de la Universitatea din Oradea, va susține o prezentare cu titlul ‘Dinamica câmpurilor electromagnetice într-un univers curbat de gravitație’.
În Biofizică, masterandul Cîmpanu Adina-Georgiana, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, va vorbi despre ‘Detecția selectivă a moleculelor mici prin sistemul gama – ciclodextrină – alfa-hemolizină, în condiții de gradient de pH’.
În Fizică aplicată, Drăghici Diana-Elena, licențiată la Universitatea din București, va vorbi despre ‘Caracterizarea spectrală a nanoparticulelor încărcate cu fotosensibilizatori pentru terapia fotodinamică a cancerului’.
În Fizica materialelor, doctorandul Mangra Maximilian, de la Universitatea de Vest Timișoara, va prezenta un material despre ‘Single crystals for magneto-optical applications in uv-vis-nir’.
În Astrofizică, Darie Teodora, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, va susține lucrarea ‘Ecuații interior stelare’.
Și alte titluri sunt deosebit de atractive pentru specialiști, dar nu numai, precum: Harpa Laser, Studiul poluării luminoase în Timișoara, Mecanisme cuantice implicate in fotosinteză, Propulsia nucleară în spațiul cosmic ori Biosenzori electrochimici pentru analiza salivei șamd.
Lucrările ‘Pentagonului facultăților de fizică’ se vor desfășura la Parcul Științific și Tehnologic. Pentru a rămâne ceva concret în urma evenimentului, abstractul lucrărilor de cercetare prezentate de participanți va fi cuprins într-un volum, tipărit de Universitatea din Oradea
De altfel, pe lângă editarea ‘Book of abstracts’ la Tipografia universității orădene, rectorul Constantin Bungău a aprobat și cazarea gratuită a celor 30 de participanți în căminele universității și oferirea unor materiale promoționale pentru toți participanții.
Premiile I, II și III vor consta în vouchere pentru cărți, de la Cărturești, dar organizatorii vor oferi cadouri tuturor participanților.
Potrivit masterandului orădean Mircea Hartmann, aflat și el printre organizatori, în afara participării la evenimentul științific, fizicienii prezenți la ‘Pentagonul facultăților de fizică’, vor avea parte și de tururi ghidate ale orașului Oradea, vizite la muzee și de o întâlnire specială cu orădeanul Iulian Emil Juhasz, fondator și director al Initium Space Consulting, expert recunoscut în tehnologii aerospațiale și inovație.
Evenimentul științific este organizat de Universitatea din Oradea, Facultatea de Informatică și Științe, cu sprijinul companiei Plexus și al altor sponsori locali. AGERPRES/(A,AS – redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)