Membri ai sindicatelor din sănătate şi educaţie au protestat, luni, 7 iulie, în Parcul Izvor, față de măsurile de austeritate propuse de Guvern. Preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, și liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, au explicat, pentru Agerpres, cum cum sunt lovite interesele salariaților din cele două domenii.
UPDATE: Angajații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în stradă
Blocul Național Sindical informează că marți, 8 iulie 2025, de la ora 10, Sindicatul MIPE ,,Normalitate”, sindicat care reprezintă angajații din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și care este afiliat la BNS, va organiza un protest în fața instituției.
Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum: „Dacă educaţie nu e… nimic nu e!”, „Dragi elevi, protestăm astăzi pentru un viitor mai bun pentru voi!” şi „Viitorul României este în clasele noastre!”.
„Am protestat împotriva celor două ordonanţe care au fost deja date şi pentru care Parlamentul îşi asumă astăzi răspunderea, mai exact cea cu tăierea sporurilor şi cea cu privire la măsuri generale aplicate populaţiei. Aceste două ordonanţe ne reduc, practic, nouă puterea de cumpărare cu peste 40%”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu.
„Nu cred că merităm acest lucru”
Preşedintele Sanitas Bucureşti a subliniat că angajaţii din sănătate nu merită limitarea de sporuri.
„Nu cred că merităm acest lucru, pentru că nu vorbim de sporuri de antenă, aşa cum vorbeşte premierul, vorbim de sporuri pe care le primesc cei de la DSP, care lucrează în focare de epidemiologie, vorbim de cei de la sterilizare, vorbim de cei de la spălătorie şi vorbim de personalul TESA din spitale. Avem pierderi odată pe această zonă şi, pe de altă parte, deja accizele se vor scumpi. Practic, se vor scumpi, din cauza transportului, toate alimentele sau produsele pe care orice persoană le cumpără. Atunci, puterea de cumpărare a noastră va scădea cu peste 40%. Astăzi a fost un prim protest, dar colegii mei vor să ajungem la grevă generală şi eu cred că acolo se va ajunge”, a adăugat Viorel Huşanu.
La rândul său, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat pentru Agerpres, că protestul a vizat faptul că Guvernul Bolojan vrea să îşi asume răspunderea pe o lege a austerităţii ce cuprinde prevederi ce „lovesc profund”” în interesele sistemului de învăţământ preuniversitar, un act normativ ce afectează deopotrivă cadre didactice şi elevi, studenţi şi părinţi.
„Se pot impune anumite măsuri, dar măsurile trebuie discutate în mod transparent”
El a enumerat câteva dintre măsurile care sunt propuse în proiectul respectiv: creşterea normei didactice de predare cu două ore, comasări de unităţi şcolare, majorarea efectivă a numărului de elevi la clasă, reducerea degrevărilor pentru directori şi scăderea cuantumului plăţii cu ora.
„Au prorogat articole importante din Legea 198, legea învăţământului preuniversitar, respectiv articole care fac referire la programul «Masă sănătoasă», la programul «Şcoală după şcoală», la finanţarea suplimentară a şcolilor din zone defavorizate, articole care ar permite finanţarea unităţilor de învăţământ, astfel încât să putem avea câte un consilier pentru fiecare unitate, astfel încât să avem personal didactic (…) de sprijin pentru toate clasele unde avem copii cu CES (…). Contribuţia sistemului de educaţie la reducerea deficitului se ridică în momentul de faţă la peste 0,21% din PIB şi dacă e să adăugaţi toate aceste prorogări, puteţi să mergeţi până la un punct procentual, dacă nu chiar mai mult. Guvernul nu este credibil în momentul de faţă, pentru că noi putem înţelege, dacă ar exista o situaţie de criză economică, că se pot impune anumite măsuri, dar măsurile trebuie discutate în mod transparent”, a susţinut Marius Nistor.

Sindicaliștii din educație au protestat pe caniculă. FOTO captură video Federaţia Spiru Haret
Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a atras atenţia că măsurile nu trebuie să creeze alte crize în diferite domenii de activitate.