Aproximativ 30 de elevi din cadrul Consiliului Județean al Elevilor Iași au protestat, marți, în Piața Unirii din Iași, pentru a-și arăta astfel nemulțumirea față de decizia actualei guvernări de a schimba criteriile de acordare a burselor.
Cu pancarde având mesaje ‘Nu vă sunt îndeajuns rezultatele testelor PISA, pedepsiți și olimpicii?’, ‘De câte ori s-au mărit subvențiile partidelor?’, ‘Elevi ieșiți în stradă, bursa stă să scadă’, ‘Zeci de mii de voi neauzite’ reprezentanții elevilor ieșeni afirmă că diminuările bugetare nu trebuie să afecteze bursele elevilor, ci consiliile de administrație și sinecurile.
‘Fondul pentru pensiile speciale este mai mare decât cel pentru cercetare. Nu se rezolvă deficitul bugetar cu fondul de la burse. În ultimii 7 ani subvențiile partidelor s-au mărit de aproape 13 ori. Nu înțeleg de ce ni se ia din bursele de studiu’, a declarat presei unul dintre elevii protestatari.
‘Nu este corect să primească doar 15% din clasă bursă, pentru că este foarte puțin, mai ales la liceele de top. În clasa noastră sunt trei elevi olimpici care nu vor mai primi bursă. (…) Bursa de merit este de patru sute și ceva de lei. Din ei ne achiziționăm haine, rechizite, cărți. (…) Banii din burse erau o motivație să particip la olimpiade naționale. Ca orice stimul, mulți dintre elevi nu vor mai simți nevoia să mai învețe. Mulți dintre elevi vin la școală doar pentru a veni’, au spus jurnaliștilor alți elevi participanți la protest.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că sistemul de burse din România este extrem de generos, cel mai generos din Uniunea Europeană, fiind necesară o redimensionare, însă pe criteriul rațional.
Potrivit acestuia, în Italia și Germania bursele de merit se acordă în cuantum de 10% maximum 15% din clasă, în timp ce în România minimum este de 30%, iar în unele colegii se dau pentru 90% dintre copiii unei clase.
‘Noi acum avem un sistem în care vorbim de minimum 30%, iar în unele colegii în care notele de 9,50, sigur, au și crescut în ultimii ani, ajungem să dăm de fapt la 90% din copiii din acea clasă’, a spus ministrul Educației și Cercetării, sâmbătă, la Digi24.
El a susținut că bursele sociale trebuie păstrate chiar dacă fondul acestora este ‘uriaș’, fiind mai mare decât toate bursele acordate în anul 2022.
‘(…) modelul pe care îl discutăm de a asigura burse sociale pentru toți copiii care au nevoie pentru a putea participa într-un învățământ obligatoriu, repet pentru toți care vor fi și vor avea nevoie din punct de vedere social, vom avea aceste burse’, a spus ministrul Educației. AGERPRES/(A – redactor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)