În prag de Bacalaureat, când emoțiile se ridică mai repede decât termometrul în mijlocul verii, ministrul Educației, Daniel David, vine cu un mesaj care atinge exact ce trebuie: inima
Ministrul Educației le cere elevilor să lupte cu toată forța în această etapă importantă, dar le reamintește că examenul nu e o sentință. „Acest nivel de pregătire este reflectat şi incomplet, în condiţiile în care evaluarea este punctuală şi nu acoperă toate competenţele vizate de procesul educaţional din liceu. Dar este un examen important, să-l ia în serios şi le urez succes.”, spune el, subliniind că testele nu pot cuprinde tot ce a însemnat drumul prin liceu.
David nu i-a uitat nici pe profesori. Le-a mulțumit pentru implicare, indiferent dacă predau sau nu discipline de Bac, și a cerut ca măcar opt ore pe zi, cele plătite, să fie dăruite cu mintea și sufletul copiilor. „Măcar timp de 8 ore pentru care suntem plătiți zilnic (cu variațiile parțiale) și știu că cei mai mulți o faceți”, spune cu încredere.
Părinților le cere susținere, dar fără presiuni care frâng: nu „Trebuie să iei 10!”, nu „E dezastru dacă greșești!”. Copiii au nevoie de sprijin, nu de verdict. De răbdare, nu de panică. De un plan B, nu de judecată.
La final, Daniel David ne amintește că educația e o construcție în care fiecare gest contează. Și, poate cel mai important, că rezultatul unui examen nu înseamnă totul. „Uită-te spre ce arăt, nu spre degetul meu”, spune el, parafrazând o vorbă celebră, un îndemn subtil de a nu pierde din vedere esențialul: drumul, nu doar destinația.
Examenul începe marți, cu proba la Limba și literatura română.