Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, marți, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureș primul cămin studențesc nou, construit în urma unei investiții de circa 5,8 milioane de euro, derulată prin Compania Națională de Investiții (CNI).
‘Investiția aceasta este în valoare de aproximativ 5,8 milioane de euro, făcută prin CNI. Acesta este primul cămin nou pe care l-am construit la nivel de universitate. Are 93 de camere, cu două paturi, patru sunt cu un singur pat pentru persoane cu dizabilități (…) și preluând acest cămin, de astăzi, de la Ministerul Dezvoltării, îl vom pune în circuitul Universității cât de curând cu putință’, a declarat rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a arătat că, marți, noua construcție a fost predată UMFST Târgu Mureș.
‘Practic astăzi, din acest moment, am marcat transferul în proprietatea UMFST Târgu Mureș a acestui obiectiv de investiții, un cămin studențesc care vine să soluționeze o parte însemnată a nevoilor studenților la un nivel calitativ și tehnologic de vârf, demn de 2025. Și eu cred că cel mai important lucru este acela de a ține pasul cu dezvoltarea. Universitățile, sistemul de învățământ și sistemul educație sunt o prioritate pe partea de dezvoltare a României (…). Avem un program de investiții și pentru cămine studențești, deci pentru, hai să nu spun ultima parte a finalizării educației unui adult, pentru că, sigur, avem formarea continuă profesională, dar până la urmă, pe tot acest lanț există proiecte și programe de finanțare la nivel guvernamental importante. Iar Târgu Mureș rămâne unul dintre bastioanele educației sau învățământului superior medical’, a declarat Cseke Attila.
Ministrul a spus că este important ca UMFST Târgu Mureș să fie ajutată inclusiv prin programe guvernamentale pe partea de infrastructură.
‘Aici am și experiența de la Ministerul Sănătății, așa încât, cred că vă vorbește un cunoscător, nu numai din politețe spun acest lucru. Și este important ca UMFST Târgu Mureș să fie ajutat inclusiv prin programe guvernamentale pe partea de infrastructură și suntem aici ca să ajutăm în continuare atunci când putem să ajutăm. Îl felicit și pe domnul rector pentru tot ceea ce s-a făcut la UMFST Târgu Mureș. Ultima dată, cred că eram ministrul sănătății când am fost aici. Lucrurile s-au schimbat și s-au schimbat în bine, multe investiții noi, clădiri noi și este foarte bine că ținem pasul cu tehnologia și pe partea de învățământ superior medical’, a afirmat Cseke.
Ministrul Dezvoltării a precizat că prin programul guvernamental au fost construite mai multe cămine studențești la nivelul țării și că în curând va începe o nouă construcție la Universitatea din Oradea.
‘Restul, toate celelalte, trei-patru, sunt în curs de derulare și celelalte sunt finalizate. A fost un program investițional al Guvernului, pornit în 2018-2019. Eu cred că este un model de bună practică și din punct de vedere, dacă vreți, politico-administrativ, adică toate guvernele, indiferent de culoarea politică, s-au implicat pe acest program de investiții de construire de cămine studențești și rezultatul îl avem aici. Și cred că acest mesaj poate astăzi e mai important decât orice altceva. Trebuie să mergem cu dezvoltarea comunităților locale și dezvoltarea infrastructurii pe mai departe’, a precizat Cseke Attila.
Ministrul a mai arătat că nivelul țării sunt în derulare investiții de 234 de miliarde de lei, adică aproape 50 de miliarde de euro, care se derulează prin comunitățile locale, în care universitățile nu sunt incluse, și că acest fapt demonstrează că România se dezvoltă.
‘Vorbim numai de autorități locale, atât din fonduri europene cât și din bugetul de stat. Această cifră arată că România este în plină dezvoltare. a comunităților locale și acest tren și acest drum, evident, trebuie continuat și trebuie menținut, pentru că acest lucru ne aduce și bunăstare și condiții de infrastructură pe care, cred eu, că toți cetățenii României îl merită’, a mai spus Cseke Attila. AGERPRES/(A – redactor: Dorina Matiș, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)