Un număr de 21 de elevi din municipiul Deva au acumulat, în acest an şcolar, peste 1.000 de absenţe nemotivate de la şcoală şi au intrat, astfel, în atenţia Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din cadrul Primăriei, a informat joi autoritatea locală.
Elevii au vârste cuprinse între 7 şi 17 ani şi mai mult de trei sferturi dintre aceştia sunt băieţi.
Analiza detaliată a cazurilor arată că principalii factori care-i determină pe elevi să lipsească de la cursuri sunt influenţa anturajelor nepotrivite, lipsa modelelor în familie şi percepţia părinţilor despre rolul şi importanţa educaţiei.
Intervenţiile DAS Deva se desfăşoară la solicitarea conducerii şcolilor la care învaţă elevii, iar 15 dintre cazurile aflate în risc de abandon şcolar sunt monitorizate de asistenţii sociali pe o perioadă de 12 luni.
„Monitorizarea se realizează prin vizite periodice la domiciliul elevilor, cu o frecvenţă stabilită în funcţie de gravitatea cazului. Asistenţii sociali urmăresc modificările care intervin în situaţia socială, familială şi economică a elevilor, precum şi frecvenţa participării acestora la cursuri, rezultatele la învăţătură şi comportamentul lor şcolar”, precizează DAS Deva.
Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru părinții care nu asigură participarea la cursuri a copiilor
Pe perioada monitorizării, sunt consiliate şi familiile elevilor cu privire la dreptul copilului la educaţie şi consecinţele nerespectării acestui drept.
Potrivit legislaţiei care reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului preuniversitar, părinţii au obligaţia să asigure participarea la cursuri a copiilor pe toată perioada învăţământului obligatoriu. Nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.
Aceeaşi prevedere apare, explicit, şi în noul regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ, care a intrat în vigoare anul trecut, la începutul lunii septembrie, mai arată sursa citată.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat: