Pentru a completa oferta de cursuri de formare a Colegiului Național ”Elena Cuza” și în sectorul educației adulților , aventura “Erasmus+” a Asociației “Elena Doamna” – a părinților elevilor colegiului – a început în 2019, prin eforturile depuse de prof. Livia Uţă. Primul proiect “Erasmus+”, aprobat în domeniul educației adulților , a fost «BETTER PARENTS, BETTER CHILDREN» (nr. de referință 2019-1-RO01-KA104-061418), care și-a propus să vină cu o soluție la o problemă stringentă: aproximativ 70% dintre părinții din România nu alocă timp pentru educația propriului copil, cauzele fiind diverse (părinți ocupați, neinformați, sau care nu fac față provocărilor societății, declarându-se depășiți în “meseria” de părinte).
Prin acest prim proiect, Asociația Părinților “Elena Doamna” a intenționat să-i sprijine pe părinți în creșterea și educația copiilor lor, în conștientizarea rolurilor pe care le au și să le îmbunătățească competențele parentale. Graţie acestui proiect, 12 formatori ai asociaţiei au participat la cursuri europene pe teme diverse: artă și cultură, managementul conflictelor, inteligență emoțională, prevenirea bullying-ului și a tulburărilor de comportament ale adolescenților, orientare profesională, securitate cibernetică, antreprenoriat. “Aventura europeană a continuat cu un nou proiect aprobat: «MAME ÎN PANDEMIE : ÎNTRE PRESIUNE ȘI BURNOUT»(nr. de referință 2022-1-RO01-KA122-ADU-000072058), care și-a propus să sprijine mamele asociației, adevărate eroine în perioada crizei sanitare. Cu toții am resimțit provocările acestei perioade. Studii recente arată însă că femeile au fost mai afectate ca bărbații. De la declanșarea pandemiei, mamele au resimţit o presiune mai mare, dincolo de job-ul pe care îl aveau în mod obișnuit, în contextul creșterii responsabilităților casnice și a volumului de muncă din ceea ce Organizația Internațională a Muncii a numit industria neplătită a îngrijirii. Nevoite să jongleze între homeoffice și homeschooling, confruntate cu nesiguranța/pierderea locului de muncă, provocările telemuncii, distanțarea socială, reorganizarea vieții de familie și a activității școlare a copiilor, neacoperirea cheltuielilor fixe, creșterea violenței în familie, frica de COVID-19, mamele s-au confruntat adesea cu epuizarea, cu un vid emoțional și relațional, cu o stimă de sine scăzută, cu stări depresive, cu consecințe negative asupra sănătății mentale. Prin intermediul acestui proiect, alţi 13 formatori ai asociaţiei au beneficiat de cursuri europene pentru a-şi forma aşa-numitele competenţe ale viitorului, indispensabile pentru a trăi şi a munci într-o societate postpandemie. Şi pentru că lucrurile bune trebuie să continue, la runda 2022, Asociația Părinţilor “Elena Doamna” a intrat în rândul organizaţiilor acreditate “Erasmus”. Aceasta înseamnă confirmarea calităţii şi performanţei în domeniul educației adulților. Înseamnă încununarea şi recunoaşterea eforturilor depuse pentru implementarea celor două proiecte anterioare. Înseamnă că, în anii următori, până în 2027, inclusiv, Asociația Părinţilor “Elena Doamna” va beneficia de acces simplificat la mobilități europene de formare” – a precizat prof. Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Naţional “Elena Cuza”.
Vin şi alte programe
Sub «umbrela» acreditării “Erasmus” au fost, astfel, obținute (acreditare numărul 2022-1-RO01-KA120-ADU-000104262) , prin care asociația și-a propus să îmbunătăţească , în intervalul 2023-2027 următoarele: competențele formatorilor asociaţiei (de incluziune și de acceptare a diferenței, competențele soft și ecologice); metodele folosite în cadrul asociaţiei; calitatea și cantitatea ofertei de formare a asociaţiei; comunicarea asociaţiei cu alte organisme locale/naționale/internaționale în vederea dezvoltării de rețele profesionale, spații de schimb de bune practici, de transfer de inovație; proiectul nr. 2023-1-RO01-KA121-ADU-000119512 din primul an de acreditare, grație căruia alți cinci formatori ai asociației și-au îmbunătățit competențele de incluziune, green și soft și au achiziționat metode inovatoare. Prin proiectul din acest an, aflat în derulare (nr. 2024-1-RO01-KA121-ADU-000196735), 5 formatori ai asociației au participat deja la următoarele cursuri de formare: “Cultivating Diversity and Inclusion” (furnizor – “Europass Teacher Academy”), Roma, Italia, 03-08 martie 2025 ; “Zero-Waste School” (furnizor – “Europass Teacher Academy”), Atena, Grecia, 10-15 martie 2025; “AI and the 6Cs for Future-Ready Teaching” (furnizor – “Europass Teacher Academy”), Gent, Belgia, 07-12 aprilie 2025. Urmează împărtășirea frumoaselor experiențe europene cu ceilalți formatori ai asociației și cu formidabilii, părinții elevilor din cadrul Colegiului Național “Elena Cuza”. Până în acest moment, 35 de profesori din Colegiul Național “Elena Cuza”, având și calitatea de formatori în cadrul Asociației Părinților “Elena Doamna” au beneficiat de formări în străinătate. În următorul an de acreditare, am planificat mobilităţi nu numai pentru formatori ci și pentru părinți. Așadar, numărătoarea continuă…”, a mai spus Liviu Cotfasă.