Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași.
Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din programului național omonim organizat de CONAF, în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor, cu obiectivul de a stimula spiritul antreprenorial în rândul tinerilor.
La Buzău, peste 950 de liceeni din 8 instituții de învățământ din județ au parcurs un program educațional intensiv, conceput să le dezvolte spiritul antreprenorial și să îi ajute să își descopere vocația.
‘Dintre aceștia, 69 de elevi, reuniți în 14 echipe, au avut curajul să își prezinte viziunea asupra viitorului în fața unui juriu de profesioniști familiarizați cu provocările economice, dar și a unei audiențe formate din 400 de elevi și profesori. Sub îndrumarea a 10 antreprenori voluntari, acești tineri și-au demonstrat creativitatea, perseverența și dorința de a construi lumea de mâine. După analiza atentă a juraților, decizia a fost incontestabilă – pe locul 1 s-a clasat echipa Grădina cu minuni, formată din cinci elevi ai Liceului Tehnologic ‘Dimitrie Filipescu’ Buzău, coordonați de profesoarele Lucica Stănculeanu, Daniela Ludmila Dinu, Magdalena Dragomir. Locul 2 a fost ocupat de echipa Roli Grai Tărâmul Rițișa, formată din șase elevi ai Colegiului Național Pedagogic ‘Spiru Haret’ Buzău, sub îndrumarea profesoarelor Cristina-Iuliana Iacob, Elena Suditu, Valentin Biro și Teodora Băducu. Echipa Ped Book, formată din cinci elevi ai Colegiului Național Pedagogic ‘Spiru Haret’ Buzău, coordonați de profesoara Cristina Maican, este ocupanta locului 3′, arată sursa citată.
Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani, respectiv 3.000 de lei, 2.000 de lei și 1.000 de lei. Echipele clasate pe primele două poziții vor reprezenta județul la finala din luna iunie.
În județul Iași, peste 480 elevi din cinci licee au trecut printr-un proces riguros educațional menit să-i susțină în descoperirea vocației și dezvoltarea spiritului antreprenorial.
‘În fața unui juriu de elită, format din profesioniști care cunosc greutatea deciziilor economice și a unei audiențe entuziaste care crede în forța ideilor inovatoare, 8 echipe formate din 40 de liceeni au îndrăznit să își expună viziunea asupra lumii de mâine’, informează CONAF.
Pe locul I în competiție s-a clasat echipa Creative Land, formată din șase elevi ai Colegiului Tehnic De Căi Ferate Unirea Pașcani, coordonați de profesoara Simina-Nicoleta Bohâlțeanu. Locul al doilea a fost ocupat de echipa Zebra Link Group, formată din șase elevi ai Liceului Teoretic Dimitre Cantemir din Iași, sub îndrumarea profesoarei Irina Elena Aporcăriței. Echipa Pit Shop Boys, formată din șase elevi ai Liceului Teoretic Dimitre Cantemir din Iași, coordonați de profesoara Irina Elena Aporcăriței, este ocupanta locului 3.
Și aici echipele finaliste au fost recompensate cu premii în bani, iar echipele clasate pe primele două poziții vor reprezenta județul la marea finală de pe 2 iunie, la București.
‘La Iași, în cadrul semifinalei Maratonului pentru Educație Antreprenorială, am fost martoră la un adevăr fundamental: România nu duce lipsă de potențial uman, ci de contextul în care acest potențial să fie exersat, validat și cultivat. Ceea ce facem prin Maratonul pentru Educație Antreprenorială – cel mai amplu efort de voluntariat educațional din România – este exact acest lucru: creăm context. Și, mai mult decât orice, creăm destine. Am întâlnit tineri care, ajunși la maturitate, mi-au mărturisit că ideea de afacere născută în clasa a X-a, în timpul Maratonului, a devenit mai târziu un plan de carieră, ba chiar un colac de salvare în momente de criză personală și profesională. Aceasta este dovada supremă a relevanței: nu aplauzele din sală, ci impactul real, durabil, în viețile celor care altfel s-ar fi pierdut printre statisticile emigrării sau ale abandonului de sine. România are nevoie de mai mult decât retorică și reforme parțiale. Are nevoie de modele de intervenție care funcționează – și Maratonul pentru Educație Antreprenorială este un astfel de model. Este, în fond, o formă de infrastructură invizibilă: o rețea de idei, valori și mentorat care ancorează viitorul economic al acestei țări într-o fundație sănătoasă’, a declarat președinta CONAF, Cristina Chiriac, conform sursei citate.
Semifinale județene au avut deja loc în municipiul București și în județele: Bihor, Brașov, Arad, Suceava, Satu Mare, Dolj, Giurgiu, Bacău, Galați, Argeș, Timiș, Brăila, Neamț, Iași. Maratonul pentru Educație Antreprenorială va continua în județele: Tulcea, Teleorman, Prahova, Vâlcea, Gorj, Alba, Constanța, Mureș, Sibiu și Maramureș. AGERPRES/(AS – redactor: Anamaria Constantin, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)