„Educatia financiara este un pilon strategic al activitatii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania. Campaniile noastre se adreseaza tinerilor (18-35) si ii pregatesc pentru a putea sa ia decizii financiare in cunostinta de cauza, dar ne propunem sa extindem aria acestora de la varste si mai mici”, a declarat oficialul UNSAR.
„Intentionam sa lansam anul viitor primul board game despre riscuri din Romania, cu sprijinul altor asociatii ale asiguratorilor din regiune, pe principiul Monopoly”, a precizat Alexandru CIUNCAN, in dezbaterea „Copil invatat sau copil pregatit pentru viata”, organizata de grupul de initiativa in politici publice VERTIK pentru Viitor.
Potrivit acestuia, Uniunea comunica cu tinerii prin intermediul social media Facebook, Instagram, YouTube, influenceri, in conditiile in care considera ca este important sa vorbeasca pe limba tuturor si mai ales sa aduca clarificari ori de cate ori sunt necesare pentru o informare corecta, adaptata la fiecare categorie de varsta. „Doar un exemplu, chiar daca nu putem vorbi exclusiv despre copii, este campania #gatapentruVIATA a avut anul trecut un reach de peste 6 milioane. Demersul s-a adresat exclusiv tinerilor, in special liceenilor”.
Alexandru CIUNCAN a mai spus ca prin faptul ca UNSAR a devenit membru afiliat al OECD International Network on Financial Education (INFE), va putea sa nse implice in actiuni globale, sa faca schimb de experiente cu expertii OECD si sa impartaseasca know-how-ul pe zona de asigurari. „Totul pentru a facilita accesul populatiei la asigurari, cresterea gradului de penetrare a asigurarilor si reducerea vulnerabilitatilor populatiei in fata riscurilor care pot fi acoperite printr-o asigurare – toate acestea sunt rezultate ale educatiei financiare in acest sector”, a adaugat executivul UNSAR.
„In plus fata de programele de educatie financiara pe care le derulam, in acelasi timp, sustinem multe initiative ale partenerilor nostri. As dori sa mentionez doar cateva exemple de bune practici. ASF & ISF au reluat, din luna ianuarie 2021, pentru al patrulea an consecutiv, sesiunile de cursuri care se desfasoara in cadrul programului national Start2Teach destinate profesorilor din invatamantul preuniversitar. Cursurile au drept obiectiv dezvoltarea cunostintelor tehnice specifice pietelor financiare non-bancare. ISF, impreuna cu UNSAR si cu sustinerea unui numar record de persoane din managementul companiilor de asigurare care s-au implicat ca lectori au derulat in acest an programul SmartFIN@ISF. Peste 2.200 de studenti au participat si au putut afla mai multe despre functionarea pietelor de asigurari, pensii private si de capital. Nu in ultimul rand, multi dintre Membrii nostri se implica constant in numeroase proiecte de educatie financiara”, a prezentat Alexandru CIUNCAN.
„Cu toate acestea, nu putem fi multumiti, pentru ca avem cel mai slab punctaj din ultimii ani in clasament PISA (Programme for International Student Assessment) – 44% din elevi nu inteleg ce citesc. Cred ca este greu sa discutam de educatie antreprenoriala pana nu avem o baza solida pe care sa putem construi. Tocmai de aceea, cu atat mai mult trebui sa continuam sa investim in aceasta directie, sa avem o strategie comuna pe termen lung. Asiguratorii din Romania sunt dispusi sa contribuie la obiectivul discutiei de azi: de a avea o Coalitie si un plan de actiune in pregatirea copiilor pentru o viata asigurata”, a completat acesta.
Mai multe declaratii din cadrul dezbaterii gasiti AICI.