Elevii au descoperit, vineri, la Târgul educației duale de la UPT, avantajele învățământului dual și perspectivele de carieră oferite de acesta.
Târgul Educației Duale „Învățământ dual pentru profesioniștii de mâine” a avut loc la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara.
Continental, Hamilton, Smithfield Romania, AHK România – Camera de Comerț Româno-Germană, Draxlmaier, Coca-Cola, Valeo, Centum, Momax și Aquatim – sunt companiile care au participat la târg. Lor li s-au alăturat liceele din Timișoara cu care au parteneriate: Liceul Energetic „Regele Ferdinand I”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Liceul Electrotimiș, Liceul Tehnologic de Vest, Liceul Auto și Azur.
Dacă în actualul an de învățământ dual au existat 5 universități care oferă 19 programe de studii în sistem dual, din toamnă va crește atât numărul instituțiilor, cât și oferta de programe, a spus în deschiderea evenimentului Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației.
Rectorul UPT a reamintit că Timișoara este încă un oraș al tehnologiei. „Chiar dacă UPT formează ingineri pentru companii, nu doar din Timișoara, ci și la nivel regional, național și chiar internațional, în industrie e nevoie și de specialiști la nivel de liceu, de operatori de producție, pentru care învățământul dual este cea mai potrivită alegere. Ulterior studiile pot fi completate, iar UPT a fost prima universitate care a lansat un program de licență în sistem dual, iar în prezent a făcut toate demersurile pentru demararea unui masterat interdisciplinar în sistem dual.”, a mai spus Florin Drăgan.
Prima clasă în sistem dual din Timiș a fost înființată în 2012. Avea 17 elevi. De la an la an, numărul copiilor care aleg acest sistem de învățământ crește.
Târgul organizat de UPT face parte din proiectul „Rută integrată completă pentru învățământul dual în regiunea de Vest prin dezvoltarea și operaționalizarea Consorțiului Regional pentru Învățământul Dual Vest Timișoara”, finanțat prin PNRR, lider de proiect UPT, parteneri: UVT, USV Timișoara, UAT Timișoara, IȘJ Timiș, Hands Across România, șapte licee timișorene, 16 firme și trei asociații ale mediului de afaceri.