Peste 1000 de elevi au venit vineri, 11 aprilie 2025, la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, unde s-a desfășurat Târgul Educației Duale „Învățământ dual pentru profesioniștii de mâine”, organizat de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual VEST, prin liderul de proiect Universitatea Politehnica Timișoara, și Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, format din autoritățile publice locale, operatori economici, unități de învățământ.
A fost o oportunitate unică pentru elevi de a descoperi avantajele învățământului dual și perspectivele de carieră oferite de acesta. La Târgul educației duale au participat companii de renume – Continental, Hamilton, Smithfield Romania, AHK România – Camera de Comerț Româno-Germană, Draxlmaier, Coca-Cola, Valeo, Centum, Momax și Aquatim – care au prezentat ofertele educaționale la standuri dedicate, alături de liceele cu care au dezvoltat parteneriate: Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” Timișoara, Liceul Tehnologic „Electrotimiș” Timișoara, Liceul Tehnologic de Vest Timișoara, Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timișoara, Liceul Tehnologic Azur Timișoara.
În deschiderea evenimentului, secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării Gigel Paraschiv, a intervenit online, exprimându-și satisfacția pentru modul în care instituțiile și unitățile de învățământ ai înțeles importanța învățământului dual, dovadă fiind faptul că, dacă în actualul an de învățământ au existat 5 universități care oferă 18 programe de studii în sistem dual, din toamnă va crește atât numărul instituțiilor, cât și oferta de programe. De asemenea, secretarul de stat din MEC a subliniat rolul practicii în formarea de abilități și competențe cerute pe piața muncii, exprimându-și și convingerea că proiectul Consorțiului Regional pentru Învățământul Dual Vest Timișoara, coordonat de UPT, va fi finalizat cu succes.
Tot în deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a reamintit faptul că Timișoara a fost și a rămas un oraș al tehnologiei, acesta fiind și motivul pentru care prima instituție de învățământ superior a fost Politehnica. Și chiar dacă formează ingineri pentru companii nu doar din Timișoara ci și la nivel regional, național și chiar internațional, în industrie e nevoie și de specialiști la nivel de liceu, de operatori de producție, pentru care învățământul dual este cea mai potrivită alegere. Ulterior studiile pot fi completate, iar UPT a fost prima universitate care a lansat un program de licență în sistem dual, iar în prezent a făcut toate demersurile pentru demararea unui masterat interdisciplinar în sistem dual.
Viceprimarul Ruben Lațcău a subliniat faptul că Timișoara s-a dezvoltat industrial, dar și tehnologic, cu o componentă puternică de cercetare-inovare, fiind în prezent într-un proces de transformare, de digitalizare, automatizare, în care inteligența artificială e tot mai prezentă, dar e nevoie și de operatori și este necesar să ne asigurăm că ne putem adapta astfel încât să răspundem nevoilor viitorului.
Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Timiș, a amintit importanța colaborării între autoritățile publice, instituții, licee și companii în susținerea rutei de învățământ dual, subliniind și importanța promovării învățământului profesional și tehnic în rândul elevilor și al părinților.