Peste 100 de studenți de la Facultatea de Marketing din cadrul ASE Bucureşti interacționează deja cu „Saro”, prima tehnologie de inteligenţă artificială motivaţională din educaţie. Potrivit reprezentanţilor ASE, un număr de până la 1.000 de studenți ar urma să beneficieze de serviciile lui „Saro”, mai ales că feedbackul inițial „indică un interes crescut față de această soluție”. În această etapă, precizează ASE, instrumentul de inteligenţă artificială este disponibil exclusiv pentru studenții de la Facultatea de Marketing, însă proiectul va fi extins şi la alte programe de studiu.
„«Saro», prima asistentă AI care facilitează comunicarea dintre tineri și cadrele didactice, oferind sprijin, îi susține pe tineri cu mesaje motivaționale, «remindere» pentru teme și examene, oferă cadrelor didactice o imagine de ansamblu asupra progresului, implicării și nevoilor reale ale studenților. Cu o voce empatică și sprijin constant, «Saro» devine liantul digital care aduce mai multă claritate, motivație și echilibru în viața academică”, au transmis reprezentanţii ASE pe o reţea de socializare. Astfel, inițiativa vizează reducerea ratei de abandon universitar, creșterea gradului de satisfacție în rândul studenților și oferirea unui suport personalizat, prin intermediul inteligenței artificiale.
ASE a organizat, în 9 aprilie, un eveniment oficial de lansare a acestui proiect pilot de care beneficiază deocamdată doar studenţii de la Facultatea de Marketing. „Am constatat, în ultimul timp, că a crescut foarte mult nivelul de anxietate. Evident că noi nu putem să stăm de vorbă unu la unu cu fiecare dintre ei. Noi vom afla ce îi preocupă şi vom putea să rezolvăm problemele lor în felul acesta mult mai repede”, a declarat, potrivit TvrInfo, prof. univ. dr. Ioana Cecilia Popescu, decan al Facultăţii de Marketing – ASE.
Prezent la evenimentul de lansare, ministrul educaţiei şi cercetării, prof. univ. dr. Daniel David, a susţinut că, în curând, mai multe licee de stat vor avea posibilitatea să testeze „Saro”. „Pentru mine testarea nu este legată doar de eficienţă, cât de eficient este sistemul. Contează foarte mult constrângerea etică, adică cum protejăm copiii de tehnologie, în sensul că tehnologia trebuie să fie un lucru bun, nu un lucru rău şi, în acelaşi timp, cum asigurăm partea asta de siguranţă. Dacă vom fi siguri că lucrurile funcţionează bine, vom generaliza aceste sisteme”, a spus ministrul. Instituţiile de învăţământ liceal care doresc să testeze acest instrument de inteligenţă artificială pot aplica până la 30 aprilie 2025. (O. N.)