Școala gimnazială ‘I. A. Bassarabescu’ din municipiul Ploiești se confruntă cu o problemă acută privind lipsa spațiului, părinții elevilor de aici exprimându-și în repetate rânduri nemulțumirea legate de discuțiile privind relocarea unor clase, iar câțiva dintrei ei au protestat, joi, în fața Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Prahova.
Părinții care au venit să protesteze au afișat mesaje precum ‘Nu vrem altă școală!’, ‘Nu ne dați afară’, ‘Nu mutați copiii!’, ‘Școala, a doua familie. Nu dorim separarea de familie’.
‘Locuiesc în cartier, nu vreau copilul meu să fie dus în alt cartier sau în altă zonă’, a spus una dintre mamele prezente la acțiunea din fața IȘJ Prahova.
Alți părinți au acuzat unele ‘presiuni’ pentru a fi descurajat protestul la care își anunțaseră prezența zeci de persoane.
‘Credem că de la direcțiunea școlii pentru că nu sunt de acord cu protestul nostru, ca să nu pătăm imaginea școlii’, au spus aceștia.
Ei au explicat că sunt discuții pentru relocarea, din toamnă, a claselor de a III-a, însă încă nu se știe unde.
Directoarea unității de învățământ, Andreea Matei, a declarat, pentru AGERPRES, că nu avea motive să facă presiuni și a explicat motivele pentru care s-a ajuns la această supraaglomerare.
‘Școala are 24 de spații. Anul acesta școlar avem 32 de clase de învățământ primar și 19 de gimnaziu. În acest moment funcționăm în trei schimburi (…). Noi am cerut patru clase de pregătitoare (pentru anul școlar viitor – n.r.). Întotdeauna am cerut patru clase de pregătitoare, dar întotdeauna, cel puțin în ultimii cinci ani, am făcut mai multe decât ne-am propus în Consiliul de Administrație. Cartierul 9 Mai este în plină dezvoltare urbanistică, se construiește foarte mult, sunt foarte mulți copii, este adevărat că vin și cu reședință, dar metodologia le permite să vină cu domiciliul. Prin domiciliu se înțelege și reședință. Anul acesta școlar cred că au fost cam 15% cu reședință’, a precizat aceasta.
Discuții despre relocarea unor clase au existat și anul trecut, însă părinții elevilor nu au fost de acord.
‘Până la finalizarea înscrierilor, nu avem cum să ne gândim la o soluție viabilă. Noi, ca școală, luăm în calcul în acest moment funcționarea tot în trei schimburi până când se va reuși o relocare într-o școală modulară, dar nu știm când se vor găsi fondurile. Am înțeles că primăria a bugetat această sumă necesară pentru școala modulară. (…) Și în toamnă a existat această discuție de relocare a claselor a III-a într-un alt spațiu, dar părinții nu au fost de acord. IȘJ ne-a ajutat atunci și a identificat spațiu în programul de după-amiază la o școală din altă circumscripție’, a mai spus directoarea școlii.
Potrivit acesteia, în cele patru clase de pregătitoare sunt 88 de locuri, însă deja au fost înscriși 102 copii, iar perioada de înscrieri se încheie în luna mai. AGERPRES / (AS – redactor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Foto: Anamaria Constantin/AGERPRES