Andreea NICA, CFA, Vicepresedinte al Consiliului Director si Florentina ALMAJANU, Director General al Asociatiei CFA Romania, au fost invitatele speciale ale editiei de marti, 8 aprilie, a.c., a emisiunii ”Ora de Risc” by XPRIMM, difuzata de catre RFI Romania, si au vorbit despre cat de importanta este educatia financiara pentru romani, ce legatura are cu piata asigurarilor si, totodata, au oferit date relevante ale companiei din care fac parte.
Nu intamplator cele doua au abordat subiectul educatiei financiare, pentru ca pe data de 11 aprilie este Ziua Educatiei Financiare, stabilita prin Legea nr. 83/2022, publicata în Monitorul Oficial nr. 362 din 12 aprilie 2022.
Andreea NICA a explicat, in inceputul emisiunii, ultimul Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania, realizat pentru luna februarie, care a inregistrat o scadere. Respectiv 3,8 puncte pana la valoarea de 36,6 puncte. Rezultatul este influentat de mai multi factori, mai ales cel geopolitic. Cum este posibil?
”CFA Romania este o asociatie profesionala formata din mai multi colegi care au trecut printr-o certificare. Sunt analisti financiar certificati. Lucreaza in industria financiara in cea mai mare parte, iar noi in fiecare luna pregatim acest indicator privind increderea in economia Romaniei, care are o componenta de evaluare a conditiilor curente si o alta componenta de evaluare a conditiilor pe care le preconizam pentru un interval de 12 luni.
Cel mai recent indicator are o valoare destul de redusa. A scazut chiar fata de luna trecuta. Vorbim despre o valoare de 36 ca sa explic putin logica indicatorului. El poate lua valori intre 0 si 100. In momentul in care valorile sunt sub 50, practic avem o perspectiva pesimista atat asupra conditiilor macroeconomice curente dar si asupra conditiilor viitoare pe orizontul de timp de un an.
Cu o valoare de 36 avem mai degraba asteptari pesimiste si fata de luna trecuta ele se adancesc in pesimism, ceea ce este cumva normal. O simtim cu totii, nu doar din contextul acesta macroeconomic, dar si geopolitic. Lucrurile sunt legate, iar noi luam in calcul in acest indicator de incredere macroeconomica, in cea mai mare parte, componente macroeconomice, de la inflatie la rata de dobanda, ce se va intampla cu deficitul public, dar pana la urma toate acestea vin si din decizie politica. Am vazut anul trecut … Aproape un an in care ne-am concentrat asupra alegerilor. Din pacate si pentru anul acesta in prima parte cea mai mare atentie este acordata acestui aspect ceea ce pana la urma a dus la o suferinta in economie si avem indicatori mixsti, dar avem si o situatie in care inflatia in Romania a ramas una dintre cele mai ridicate in Uniunea Europeana.
Statul se indatoreaza foarte mult, ceea ce ne scade capacitatea de a creste economic in viitor. Am avut aceste cresteri economice scazute anul trecut, o crestere de 1%. Noi ne asteptam ca pentru 2025 sa ramanem in zona unei cifre de 1%. Suntem chiar poate putin in urma Uniunii Europene cu acest nivel al cresterii economice, ceea ce pentru noi este destul de grav pentru ca suntem intr-un proces de coeziune. Avem nevoie de rate de crestere economica mai mari pentru a ajunge din urma blocul european”, a detaliat Andreea NICA.
Andreea NICA: ”A avea educatie financiara inseamna a avea incredere in deciziile pe care le luam”
De asemenea, Vicepresedintele Consiliului Director al CFA Romania spune ca educatia financiara porneste de la deciziile pe care le luam si ar trebui sa fie unele atente, luand in calcul felul cum se complica lucrurile pe plan intern sau ascensiunea tehnologica.
”Suntem astazi intr-un climat in care trebuie sa luam mai multe decizii cu banii nostri. O situatie demografica complicata in Romania, asa ca trebuie sa avem grija de pensiile noastre si de economiile noastre. Suntem in situatia in care revolutia tehnologica ne aduce intr-o situatie de a vedea cum investim, prin ce platforme, ca sa evitam situatii cand ne pierdem banii. Asa ca a avea educatie financiara inseamna a avea incredere in deciziile pe care le luam.”, a mai precizat invitata speciala a emisiunii ”Ora de Risc” by XPRIMM.
Florentina ALMAJANU: ”Educatia financiara incepe din familie”
Directorul General al Asociatiei CFA Romania a subliniat ca educatia financiara porneste inca din copilarie, parintii avand aceasta datorie principala fata de copiii lor.
”Educatia financiara cred ca incepe in familie de cand suntem mici. Ca stiu sau nu stiu parintii nostri sa ne invete lucrurile acestea, dar fiecare pas, fiecare leu dat, 10 RON dat de parinti, copiilor, pot sa ajute la a pune primele caramizi pentru o educatie financiara a unui a unui adult”, a spus si Florentina ALMAJANU.
Campania ”Generatia I”
Romania se confrunta cu un nivel scazut al educatiei financiare, un grad ridicat de indatorare al populatiei si un procent semnificativ de oameni care traiesc sub pragul saraciei. De asemenea, vulnerabilitatea fata de fraude si escrocherii financiare reprezinta teme majore in discutiile publice, sustinute de cercetarile anuale.
O alta tendinta tot mai vizibila este consumul excesiv, in special in perioadele marilor campanii de reduceri. In acest context, Asociatia CFA Romania doreste sa atraga atentia asupra necesitatii de a aborda educatia financiara dintr-o perspectiva inovativa, care sa tina cont de datele sociologice si tiparele comportamentale ale societatii romanesti.
Astfel, asociatia continua cu campania de educatie financiara „Generatia I” – generatia independenta financiar, pe care a dezvoltat-o in social media si pe site-ul generatiaindependenta.ro. Se va pune accent pe responsabilitatea financiara si pe echilibrul necesar intre implinirea nevoilor si satisfacerea dorintelor.
”Campania noastra Generatia I-Generatia Independenta Financiar, a pornit in 2019 de la faptul ca trebuie sa stim mai multe despre banii nostri. La momentul respectiv am lansat-o in niste conditii destul de stresante ale mediului social unde existau presiuni asupra sistemului de pensii Pilon 2 – sistemul de pensii obligatoriu administrat privat. Noi am lansat un studiu in ultimele luni despre sistemul de pensii din Romania. N-o sa spun mai multe despre acest studiu, dar poate fi gasit pe generatiaindependenta.ro, site-ul campaniei noastre.
Ultima faza a campaniei Generatia Independenta a avut ca tema diferentele intre nevoi si dorinte, cum sa le recunosti si ce sa faci cu banii tai. Este bine sa avem un echilibru intre dorinte si nevoi. Este bine sa-l avem in vedere si de fiecare data cand ne planuim sau ne dramuim banii”, a mai precizat Florentina ALMAJANU.
Tot aceasta a spus ca s-a incheiat faza cinci a campaniei, iar Asociatia se pregateste de faza a sasea. ”Am avut un reach de 3.353.000 pe social media si am avut impresii de 1.281.000. Am fost o campanie generata de inteligenta artificiala. Am avut o reinterpretare a povestii lui Ion Creanga, ”Punguta cu doi bani”, dar n-o sa bat mult moneda pe asta, ci vreau doar sa spun faptul ca pentru a avea o educatie financiara trebuie sa stii sa asculti, sa observi, sa citesti. Chiar daca a invata suna asa obligatoriu, totusi in asta consta si, de asemenea, as mai spune ca este importanta puterea exemplului celui de langa tine, ca e din familie, ca e din cercul de prieteni, din cercul de colegi. Deci, daca tu nu ai toate caramizile puse la baza, poti sa le obtii invatand de la ceilalti”, a mai detaliat Florentina ALMAJANU.
Legatura dintre asigurari si educatia financiara
Intrebata despre cum ar putea fi convinsi romanii ca asigurarile sunt o caramida importanta pentru a economisi, Florentina ALMAJANU a raspuns:
”Romania este o tara subasigurata. Evenimentele din ultimii 10 ani nu au dus la cresterea increderii in acest sistem si in posibilitatea de a te proteja. Trebuie sa ne informam, sa ii ascultam pe cei care au avut povesti de succes, sa ne luam informatiile de la surse credibile si cred ca totusi piata asigurarilor la momentul acesta se indreapta intr-o zona credibila si care ofera o calitate a produselor, probabil nu si o diversitate atat de mare, dar oamenii ar trebui sa urmareasca nu numai experientele cu asigurarile auto RCA sau CASCO, unde acestea nu sunt atat de favorabile consumatorilor.Ar trebui sa se uite si la celelalte produse, mai ales din zona de sanatate si din zona de asigurari de viata, care iti ofera totusi stabilitate si acele caramizi ca daca se intampla ceva si tu nu mai poti sa mai produci maine banii de care ai nevoie pentru nevoi, nu pentru dorinte, o polita de asigurare te poate ajuta si e acolo o institutie care iti va oferi acesti bani sa revii pe o linie buna”.
In plus, cele doua invitate speciale au abordat si tema investitiilor inteligente pe care le pot face romanii. Informatii pe larg aflati doar daca urmariti emisiunea integrala ”Ora de Risc” by XPRIMM, de marti, 8 aprilie, a.c, difuzata de RFI Romania, cea mai citata sursa de radio la nivel national si moderata de Laurentiu-Sergiu COSTACHE, Presedinte ApPA-Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor.
*************************************
„Ora de Risc” este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Inca de la prima ei editie, cu aproape 20 de ani in urma, ea a fost conceputa de catre echipa XPRIMM, difuzata cu ajutorul echipei radio RFI Romania si sustinuta de catre portalul 1asig.ro si Revista PRIMM – Asigurari & Pensii.
„Ora de Risc” este transmisa saptamanal de catre RFI Romania, marti, de la 17.30 si, in reluare, sambata, de la 10:10 pe unde radio FM, astfel: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm.
Va invitam sa ne urmariti si pe www.rfi.ro, pe pagina de Facebook „Ora de Risc” sau in format podcast, aici https://podcast.rfi.ro/?s=ora+de+risc.
Pentru a vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!