Vineri, 04.04.2025, la Liceul Tehnologic ”Nicolae Ciorănescu” Târgoviște s-a desfășurat simpozionul ”Pledoarie pentru carte”- ediția a VIII-a ( CAEJ 2024-2025, poziția 15).
Lansat în anul 2011 și întrerupt din cauza pandemiei, concursul a fost reluat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița și al Casei Corpului Didactic Dâmbovița. Ca în fiecare an, parteneri sunt: Biblioteca Județeană ”Ion Heliade Rădulescu”, Societatea Scriitorilor Târgovișteni și Editura Bibliotheca.
Simpozionul își propune să reunească, pentru câteva ore, iubitori de carte de toate vârstele, fiind destinat atât elevilor, cât și profesorilor și bibliotecarilor.
Coordonatorii activității au fost: prof. Dogaru Alina Gabriela – director, prof. Iana Luminița – consilier educativ și bibliotecar Tița Florentina – inițiatorul acestui concurs, în colaborare cu doamnele profesoare de limba și literatura română Lăzărescu Lia și Bivolaru Mirela.
La cele 3 secțiuni: I –Recitări. II – Afișe cu mesaje pro lectură (cu participare directă) și III – Eseu (cu participare indirectă) s-au înscris 70 de elevi și 16 profesori și bibliotecari, din 3 școli generale și 11 licee.
În deschiderea activității, doamna Aurora Solomon, profesor metodist la Casa Corpului Didactic Dâmbovița, a subliniat importanța desfășurării unor asemenea ,, întâlniri de suflet” ce promovează valorile cultural-artistice, mai ales în contextul actual, atât de ofertant, dar și bulversant pentru adolescenți.
Juriul a reunit doi reprezentanți ai Bibliotecii Județene ”Ion Heliade Rădulescu” și șase membri ai Societății Scriitorilor Târgovișteni, cărora li s-au alăturat doi invitați-surpriză, având dublu statut: foști profesori ai acestui liceu și ”truditori în ale scrisului”. Pentru a diminua emoțiile concurenților, cu sinceritate și căldură în glas, membrii juriului au împărtășit amintiri, au trecut în revistă dificultăți, dar și satisfacții pe care le presupune orice aplecare asupra foii albe, au recitat propriile creații, încurajându-i pe tineri să descopere, în fiecare zi, lumea infinită ascunsă în paginile cărților.
Recitări pline de sensibilitate, afișe în culori vibrante și prezentări inspirate au creat o atmosferă în care stăpâna absolută a fost EMOȚIA.
Dincolo de premii și aplauze rămâne satisfacția de a trăi clipe unice sub semnul magiei cuvântului.