Școala Gimnazială nr. 12 din Timișoara va face o piesă de teatru inedită, cu păpuși din haine reciclate. Unitatea de invățământ a câștigat marele premiu la apelul de proiecte „Educație pentru schimbare – de la fast fashion la consum responsabil”.
Apelul a fost lansat de Ambasada Franței și Institutul Francez din România, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (CRIES), în cadrul programului „Speeding Up Slow-Fashion”. Școala Gimnazială nr. 12 din Timișoara a luat marele premiu de 1500 de euro pentru proiectul „Jucării și povești despre
responsabilitate”. Copiii din ciclul primar vor face o piesă de teatru cu păpuși din haine reciclcate, alături de profesoara Monica Ban. Locul doi a fost luat de un proiect din București, depus de Asociația Macaia. Prin „Dochia: Oracolul risipei fast fashion” se vor face mai multe performance-uri stradale pentru a descuraja risipa. De asemenea, al treilea premiu, de 500 de euro a mers la proiectul „Pune-ți amprenta pe hainele tale!”, al Asociației Mai Bine, prin care se vor organiza tururi ghidate pentru studenți în magazinele second-hand din Iași.
Din juriu au făcut parte Magali Vuillaume (Ambasada Franței), Mitichi Preda (președinte Feeric Fashion Week), Caherine Dauriac (Fashion Revolution France), Doris Manu (Fashion Revolution România) și Mihaela Vețan (CRIES). „Proiectele selectate propun metode originale de educație și sensibilizare, adresându-se unor categorii de vârstă variate. Ele se bazează pe colaborări puternice între școli, organizații neguvernamentale și artiști, având ca obiectiv modelarea unor comportamente responsabile de consum vestimentar”, precizează Magali Vuillaume, Atașat pentru Cooperare Instituțională și Tehnică la Ambasada Franței.
S-au înscris 25 de proiecte din toată țara la apel, din mediul rural sau urban, create de ONG-uri, școli sau artiști. „Ne bucură diversitatea inițiativelor și faptul că tot mai multe școli și organizații sunt interesate de educația pentru un consum responsabil. Dincolo de sprijinul financiar, ne dorim să dezvoltăm o rețea de colaborare în acest domeniu, pentru a inspira schimbări de durată”, explică Mihaela Vețan, președinte CRIES. Șapte au fost selectate și au avut parte de sesiuni de mentorat din partea Annick Jehanne, Carina Bălan, Emma Szilagyi, Evelina Tănase, Edouard Millot, Raoul
Beaupain și Mihaela Tilincă.