Municipiul Sebeș dispune în anul 2025 de un buget de peste 206 milioane de lei, construit în jurul unor direcții esențiale: educație, sănătate, infrastructură, protecția mediului și creșterea calității vieții locuitorilor. Raportul dintre sumele prevăzute pentru dezvoltare și funcționare rămâne unul echilibrat, Sebeșul având capacitatea de a-și susține cele mai importante investiții și de a atrage finanțări nerambursabile pentru proiectele ambițioase, a anunțat primarul Dorin Nistor.
Dacă în anul 2024 a fost finalizat noul Liceu Tehnologic de la Sebeș, o școală a viitorului și un reper privind educația din zona noastră, nu au fost uitate nici asfaltările și nevoia de dezvoltare în infrastructură.
Anul 2025 va continua să urmărească axa școală-sănătate-stradă, completată cu obiective privind un serviciu de transport public nou, ecologic, venit în sprijinul cetățeanului. O zonă îndrăgită de sebeșeni, Parcul Arini, se va afla în atenția municipalității, planurile fiind avansate.
Educație: Sebeșul de mâine pune preț pe tinerii de azi
Potrivit lui Dorin Nistor, cea mai importantă strategie a unui primar trebuie să vizeze o educație modernă, menită să asigure un viitor sustenabil Sebeșului și să ofere cele mai bune șanse tinerilor.
„Pentru acest domeniu am alocat un buget important de 49 milioane lei”, a precizat primarul.
Sănătate: renovarea clădirii Maternității va fi finalizată
„Continuă proiectul de reabilitare termică a clădirii Psihiatrie și vom demara lucrările pentru creșterea eficienței energetice a clădirii spitalului.
Modernizarea serviciilor de sănătate presupune și digitalizarea activității Spitalului Municipal Sebeș, un proiect pe care municipalitatea îl susține prin atragerea unei finanțări nerambursabile”, a transmis primarul Dorin Nistor.
Pentru modernizarea și repararea străzilor urmează să fie alocați 9 milioane de lei.
Pentru protecția mediului au fost alocate 35 de milioane lei. Printre proiectele și acțiunile planificate se numără:
- dotarea cu vehicule nepoluante pentru transportul public;
- stații de încărcare pentru vehicule electrice;
- dotarea cu sisteme e-ticketing pentru transportul public;
- canalizare menajeră și stație de epurare în Răhău;
- punerea în funcțiune a insulelor ecologice digitalizate;
- înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar;
- asigurarea și întreținerea spațiilor verzi;
- continuarea lucrărilor de curățare mecanizată a străzilor;
- plantarea de arbori ornamentali.
De asemenea, urmează să fie demarat un amplu proiect de revitalizare a Parcului Arini.
În plus, Parcul Arini va găzdui o creșă modernă, care poate primi 40 de copii, și un bazin de înot didactic, dotat cu vestiare pentru copii și profesori, o sală de antrenament și o sală de fitness complet echipată.