Profesori din Italia, Portugalia, Spania și Finlanda sunt prezenți la Vaslui, în perioada 2 – 4 decembrie, la o întâlnire de lucru găzduită de Liceul ”Emil Racoviță”, partener în proiectul Erasmus+ ”Emotional Intelligence Approach on Teaching Methods”.

Foto: (c) LOREDANA CIOBANU / AGERPRES
Astfel, dascălii din cele patru țări împreună cu colegii din Vaslui participă la sesiuni dedicate schimbului de bune practici pentru educație, proiectul având drept scop introducerea de metode moderne de predare care să reducă absenteismul, să crească motivația elevilor și să creeze medii de învățare sigure, empatice și incluzive.
Pe lângă activitățile de studiu în cadrul proiectului, profesorii au în program și activități recreative cu ocazia cărora descoperă locul în care majoritatea dintre ei se află pentru prima oară.

Foto: (c) LOREDANA CIOBANU / AGERPRES
Ei au făcut, marți, o vizită la Muzeul Tradițiilor din Laza, la invitația Rodicăi Bulboacă, meșter popular din zonă, care ori de câte ori are ocazia le prezintă celor ce-i calcă pragul tradițiile specifice satului românesc.
”Oaspeții noștri au avut prilejul să întâlnească satul românesc de altădată. În Sauca se trăiește ca pe timpul bunicilor, frumos, în liniște și cu respect unul față de celălalt. Și iată că noi, aici, în satul Sauca, ne orientăm fără busolă, cu ‘în sus’, ‘în jos’, ‘la deal’ și ‘la vale’. Satul românesc nu a dispărut, el trăiește prin memoria celor ce-și au rădăcinile în sate și, iată, eu am pus bazele acestui muzeu sătesc deschizând larg ușa către istorie, cultură, artă culinară, arta populară, meșteșuguri, obiceiuri și tradiții”, a spus Rodica Bulboacă.

Foto: (c) LOREDANA CIOBANU / AGERPRES
Profesorii din cele patru țări au primit informații despre exponatele din patrimoniul muzeului sătesc. Ei au aflat cum odinioară bătrânii satului foloseau covata, ștergarul sau accesoriile războiului de țesut, au participat apoi la un atelier gastronomic alături de meșteri populari având ocazia să prepare plăcinte moldovenești poale-n brâu, s-au prins în horă odată cu artiști ai locurilor și au gustat din vestitele sarmale.
”Ceea ce facem aici îmi amintește de copilărie, de cei din familie care locuiesc la țară. Și ei făceau pâine în casă, făceau totul cu mâinilor lor, totul avea un farmec aparte”, a povestit Juan, profesor din Spania.
Mario Miguel este din Portugalia și întâlnirea cu satul românesc și tradițiile sale l-a trimis, de asemenea, cu gândul la copilărie, când alături de bunica sa făcea tarte sărate sau dulci. S-a apropiat de colțul în care se prepară plăcintele moldovenești cu brânză dulce, le-a modelat cu grijă, ca într-un ritual ce l-a trimis înapoi în timp, le-a pus pe frunze de tei, iar doamna Rodica, bucătăreasă desăvârșită, le-a băgat în cuptor.
”Toată această muncă este una plăcută, pentru că ne asigură hrana. M-am dus cu gândul la bunica mea, care frământa un aluat asemănător, într-un vas care seamănă cu cel pe care îl folosesc aici aceste doamne. Totul era atât de simplu, de curat. Acum parcă nu mai avem timp, ne cumpărăm totul de la magazin, ceva din acea magie s-a pierdut și e o bucurie să descopăr locuri care ne amintesc că viața e simplă și frumoasă”, a spus Mario Miguel.

Foto: (c) LOREDANA CIOBANU / AGERPRES
Reprezentanții Liceului ”Emil Racoviță” Vaslui fac parte din Comitetul de Control al Calității, organism care supraveghează respectarea standardelor stabilite în planul de lucru Erasmus+. Accentul s-a pus pe activitățile de formare și analiză, dar s-a considerat esențial ca partenerii din cele patru țări să cunoască și anumite aspecte care țin de identitatea culturală a Vasluiului.
”Proiectul este unul important pentru instituția noastră și pune accent pe consolidarea cooperării europene în domeniul educației pentru deprinderea unor practici pedagogice moderne, adaptate nevoilor actuale ale elevilor. Pe lângă participarea la activitățile de formare și analiză invitații au ocazia să descopere specificul cultural al acestei zone. Programul șederii lor în comunitatea noastră a cuprins și o vizită la Muzeul Sătesc din Sauca, unde au aflat despre o parte din tradițiile noastre și au putut explora gastronomia locală”, au transmis reprezentanții Liceului ”Emil Racoviță” Vaslui. AGERPRES / (AS, A – redactor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)
