Tulcea, 16 iul /Agerpres/ – Numărul claselor din județul Tulcea în care se predă în sistem simultan va crește în anul școlar 2025-2026, în special la nivel gimnazial, din cauza numărului tot mai scăzut al elevilor, se arată într-o informare remisă AGERPRES de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ).
Astfel, dacă în anul școlar 2024-2025, în ciclul primar, 756 de elevi au învățat în 60 de clase în regim simultan, în anul școlar următor, ISJ estimează că 774 de elevi vor participa la ore alături de colegi mai mari decât ei în 62 de clase.
De asemenea, dacă în anul școlar care s-a încheiat, la nivel gimnazial, 261 de elevi au învățat în 24 de clase în regim simultan, în anul școlar 2025-2026, ISJ estimează că 311 elevi vor învăța în 27 de clase.
‘Regimul simultan este în continuare o necesitate în județul Tulcea, în zonele izolate sau cu densitate mică a populației școlare. Trendul este crescător, atât în număr de clase cât și de elevi, mai accentuat la gimnaziu’, se arată în informarea transmisă de inspectorul general al ISJ, Viorica Pavel.
Spre comparație, în anul școlar 2016-2017, în învățământul primar, existau 73 de clase în sistem simultan cu un număr total de 1.208 elevi, iar în ciclul gimnazial, existau 31 de clase în sistem simultan cu 454 de elevi.
De-a lungul timpului, în județul Tulcea, autoritățile locale au criticat sistemul de învățământ simultan, însă nu au găsit soluții alternative la acesta, așa încât el continuă să se extindă. În comuna Chilia Veche, de exemplu, dacă în urmă cu aproape zece ani, toate nivele de învățământ aveau cel puțin două clase, de aproape trei ani, învățământul simultan funcționează în ciclul primar.
‘Este destul de greu să predai în sistem simultan. Eu am clasa pregătitoare cu clasa a II-a și clasa I cu clasa a IV-a. Diferența în cazul clasei I-a și a IV-a este foarte mare. Unii au ciclul achizițiilor fundamentale, ceilalți sunt deja în celălalt ciclu. Pe cei mari îi las să lucreze singuri, le predau celor mici, apoi îi verific pe cei mici și tot așa’, a afirmat Mariela Maslincov, profesoară de limba engleză și limba română la Școala generală din satul Chilia Veche.
În anul școlar 2025-2026, la școala din localitatea tulceană va începe învățământul simultan și la nivelul ciclului gimnazial, o provocare pentru cele șase cadre didactice titulare, dar și pentru directoarea unității de învățământ, Alina Șavlovschi.
‘Am fost repartizată în Chilia Veche în 1995 și nu gândeam că vom ajunge la învățământul simultan. Ne povesteau colegele din județ despre acest sistem și ni se părea science fiction, dar iată că acest ‘SF’ a devenit o normalitate și pentru noi. Eu voi preda geografie claselor a V-a și a VII-a, geografie generală, apoi geografia continentelor. Va fi cumplit să vorbesc în aceeași oră pe ambele teme’, a afirmat directoarea școlii din satul Chilia Veche, Alina Șavlovschi.
Scăderea numărului elevilor este acută în special în localitățile izolate din Deltă. De exemplu, la Caraorman, o unitate cu trei cicluri, preșcolar, școlar și gimnazial, sunt doar zece elevi, la Crișan sunt 23 de elevi, iar la Mila 23 învață 40 de elevi. În ciuda dificultăților ridicate de sistemul simultan, profesorii fac ‘minuni’.
‘Avem elevi care participă la olimpiade, elevi care au promovat examenul de Evaluare națională, elevi care reușesc la facultăți în toate domeniile. Ce ne întristează este însă că nu se mai întorc acasă și școlile devin tot mai goale’, a afirmat directoarea Școlii generale din comuna Crișan, Georgeta Gheorghe.
Ea este profesoară de matematică și, în contextul situației din învățământul din zonă, a reușit să se titularizeze după aproape nouă ani, iar acum predă atât în satul Crișan, cât și la Maliuc, așa încât parcurge drumul dintre cele două localități cu barca. AGERPRES/(A, AS – redactor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)