♦ Cercetarea surprinde rolul „bursiadei“ în alt mod decât anomaliile văzute de ministrul educaţiei: directorii (81,5%) şi profesorii (74,9%) identifică reducerea absenteismului ca fiind efectul cel mai clar al burselor ♦ „Păstrăm banii pentru zile negre“, spun unii copii.
Dacă România ar fi avut măcar o direcţie în educaţie şi nu zeci de miniştri vizionari, atunci sistemul actual de burse, „anormal“, „greşit“, „pervertit“, ar fi răspuns la o întrebare simplă: cum reduc absenteismul, cum aduc copiii la şcoală?
În ţara în care aproape jumătate dintre copii se pierd pe drum între momentul clasa 0 şi final de clasa a XII-a, sistemul cu burse de rezilienţă (medii mai mici, adaptat oraşelor mici) şi burse de merit (medii peste 9,50) a redus absenteismul.
„Directorii (81,5%) şi profesorii (74,9%) identifică reducerea absenteismului ca fiind efectul cel mai clar al burselor“, notează autorii studiului Efectele burselor şcolare asupra participării elevilor la educaţie, realizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei la solicitarea Ministerului Educaţiei.
Sistemul anormal de burse, după cum spune ministrul educaţiei, pare să fi găsit răspunsul la întrebarea legată de abandonul şcolar şi reducerea absenteismului pentru că în toată discuţia legată de bursele elevilor aceste elemente au fost complet ignorate: ca să beneficiezi de bursă nu poţi să ai zeci de absenţe nemotivate şi trebuie să ai nota 10 la purtare.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels