Educația teatrală va fi studiată obligatoriu la liceu, în clasa a XI-a, în cadrul disciplinei Arte, potrivit Ordinului de ministru nr. 4.350/2025 privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal cu frecvență zi, aplicabile din septembrie 2026 pentru elevii care vor intra atunci la liceu.
Pe parcursul primilor trei ani de liceu, în care elevii vor studia disciplina Arte, aceasta va fi împărțită între cele trei componente – Muzică, Desen și Teatru. Fiecare profesor urmează să își păstreze specializarea sa, anunță Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București într-un comunicat de presă.
UNATC a fost inițiatorul principal al acestei măsuri, cerând și promovând introducerea educației teatrale în școli printr-o campanie publică derulată în februarie 2025, în parteneriat cu toate universitățile și facultățile din Consorțiul ARTE.
- Campania s-a desfășurat sub titlul „Susține și tu Educația Teatrală și disciplina ARTE!” și a adunat sprijinul studenților, profesorilor, elevilor și părinților, precum și al mai multor personalități publice.
- Atunci, UNATC și ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, conveniseră să introducă Teatrul în trunchiul comun pentru elevii de clasele IX-X, pe lângă Educație muzicală și Educație vizuală, în primele variante de planuri-cadru. „Mi se pare absolut normal, nu știu de ce nu am făcut așa de la început”, spunea ministrul.
Potrivit UNATC, introducerea educației teatrale în cadrul disciplinei Arte creează premisele pentru ca absolvenții facultăților de teatru și artele spectacolului să poată accede la posturi prin titularizare în învățământul preuniversitar, în condițiile prevăzute de lege. Predarea noțiunilor de teatru și artele spectacolului va reveni exclusiv specialiștilor formați în domeniu.

Proiecte pilot UNATC care au pregătit introducerea disciplinei de teatru
UNATC are în desfășurare proiecte pilot cu impact în comunitate, care au pregătit terenul pentru introducerea educației teatrale în școli:
- UNATC Junior (din 2016): proiect pentru promovarea metodelor specifice teatrului în orele de dezvoltare personală din școli, finanțat de Ministerul Educației.
- Caravana UNATC pentru diaspora și românii de pretutindeni (din 2022): platformă itinerantă de practică studențească și promovare artistică în comunitățile românești din străinătate.
- Teatru pentru BAC (din 2024): proiect al Masteratului de Pedagogie Teatrală prin care sunt dramatizate textele literare din programa de Bacalaureat, sprijinind elevii în pregătirea examenului.
Anterior, în anul universitar 2020-2021, Ministerul Educației a introdus ca opționale disciplinele „Eu și scena” (clasele III-IV), „Teatrul și noi” (clasele VI-VII) și „Laboratorul de teatru” (clasele X-XI).
DOCUMENT DESCARCĂ Comunicatul de presă integral:
Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.