Premierul Ilie Bolojan a prezentat în Parlament forma finală a măsurilor din primul pachet de măsuri fiscale al Guvernului. Prim-ministrul a spus că: „titularii din educație nu-și pierd locurile de muncă și nu se taie din salarii” și că într-adevăr „vor fi mai puține plăți cu ora și câștigurile suplimentare din această activitate se vor reduce”.
UPDATE 17:53 – Ședința Parlamentului s-a încheiat. Guvernul și-a asumat răspunderea pe pachetul fiscal
- După asumarea răspunderii în Parlament, opoziția are la dispoziție 3 zile ca să depună moțiune de cenzură, potrivit G4Media.ro.
- Dacă nu se depune moțiune, legea se va considera adoptată în forma în care guvernul și-a asumat răspunderea.
Declarațiile principale ale premierului privind măsurile din Educație:
Ilie Bolojan, premier: Aș vrea să fac și unele clarificări legate de educație. Aș vrea să fie limpede: titularii din educație nu-și pierd locurile de muncă și nu li se taie din salarii. Da, e adevărat, vor fi mai puține plăți cu ora și câștigurile suplimentare din această activitate se vor reduce. Acesta este adevărul. Bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru a deveni sustenabil și meritocratic. Bursele vor fi acordate doar pentru merit, minim nota 9, maxim 15% dintr-o clasă, iar bursele sociale se acordă pentru nevoi reale. Se elimină, așadar, anomalia prin care aproape o întreagă clasă primea bursă de merit fără performanță.
Gândiți-vă că am avut clase la Bacalaureat care, o bună parte erau cu burse de merit, dar unii dintre cei care au dat bacalaureatul au căzut la bacalaureat. Se pune problema când a fost evaluarea corectă. Gândiți-vă, de exemplu, o altă anomalie, trebuie să o recunoaștem și pe asta, a fost că de 3 ani de zile, valoarea burselor pentru elevi a crescut de peste 25 de ori, de la 188 de milioane la 4,7 miliarde de lei.
Norma didactică va crește cu 2 ore, ajungând în felul acesta aproape de norma medie europeană.
În spațiul public se discută că vor avea de suferit doar cei amurâți și sinecuriștii nu vor avea nimic de pierdut. Că s-a început cu bursele, nu cu politicieni. Vreau să asigur pe toți românii de un lucru foarte clar: sunt un premier cu mandatul pe masă și cu asumarea întregii răspunderi că tot ce am spus că se va pune în practică se va întâmpla. În caz contrar, eu nu voi mai fi prim-ministru.
Îi rog pe cei îngrijorați de ordinea în care luăm măsurile să urmărească pașii pe care îi facem și vor observa că nu vom rata nimic din ceea ce am promis, dar nu putem să facem totul în câteva zile. Toate măsurile despre care am vorbit în programul de guvernare și poate mai multe decât atât, vor aduce echitate și dreptate. Promisiunea mea este că vom face ordine în finanțele țării noastre.
Dorința mea este să demonstrez că putem avea o bună guvernare cu respect pentru cetățeni. Stimați colegi și dragi români, atunci când am spus că e nevoie de un nou început, m-am gândit și la măsuri corecte de restabilire a bunului simț în administrația centrală și locală”.
Alte declarații ale premierului:
- Nu este un gest ușor nici pentru mine, nici pentru colegii mei. Este însă o urgență națională și un act de responsabilitate.
- Românii care ne ascultă s-ar putea întreba ce impact are ratingul țării: impactul îi va lovi pe tineri, pensionari, pe fiecare familie.
- Suntem aici pentru ca România să renască economic. Știu că aceste măsuri nu sunt populare. Le mulțumesc românilor pentru răbdare și înțelegere. Aceasta va fi una limitată.
- După aceea va fi o speranță. Dacă facem ce trebuie, am putea fi în altă situație la finalul anului viitor.
- Fără a ține pasul cu celelalte țări membre, nu vom mai primi fonduri europene.
Vin azi cu primul pachet de măsuri: Cota standard crește la 21%, TVA de 11% cărți, canalizare, Horeca – temporar cel puțin.
- Câștigurile din jocuri de noroc vor fi impozitate.
Informații de context despre plata cu ora pentru profesori
Plata cu ora pentru profesori se va raporta la timpul total de lucru, adică 40 de ore pe săptămână, a anunțat ministrul Daniel David, cu ocazia preluării unui nou mandat de ministru al Educației și Cercetării, pe 24 iunie.
Măsura vine pentru a se evita situația în care o oră la plata cu ora costă mai mult decât o oră din norma didactică, a precizat ministrul.
Plata cu ora raportată la 40 de ore pe săptămână, nu la 18 ore ca acum se află și în programul de guvernare al cabinetului Bolojan, despre care a scris Edupedu.ro
În prezent, normele metodologice din 30 august 2018 reglementează salarizarea prin plata cu ora pentru profesori. Potrivit documentului, pentru calculul tarifului la plata cu ora aferent posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat, având în vedere treapta de vechime în învățământ și gradul didactic corespunzător. La salariul de bază se aplică, după caz, și sporurile.
Articolul 9 – (1) Calculul pentru plata cu ora se raportează la norma didactică de predare-învățare-evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a preșcolarilor și a elevilor în clasă prevăzută la art. 262 alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Pentru calculul tarifului la plata cu ora aferent posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat, având în vedere treapta de vechime în învățământ și gradul didactic corespunzător. La salariul de bază se aplică, după caz, următoarele sporuri: indemnizație pentru învățământ special, indemnizație pentru zone izolate, spor pentru activitatea de predare în sistemul penitenciar, spor pentru predare simultană.
(3) Tarifele orare din învățământul preuniversitar se calculează prin raportarea salariului de bază calculat conform alin. (2) la numărul de ore aferent normei didactice de predare, astfel:
a) 1/72 pentru norma didactică de 18 ore pe săptămână;
b) 1/64 pentru norma didactică de 16 ore pe săptămână în învățământul special;
c) 1/96 pentru norma didactică de 24 de ore pe săptămână, învățători, antrenori din palatele și cluburile copiilor, profesori de instruire practică și maiștri-instructori;
d) 1/80 pentru norma didactică de 20 de ore pe săptămână, învățător-educator, institutor-educator, profesor-educator, maistru-instructor și profesor de instruire practică în învățământul special;
e) 1/80 pentru profesori pentru învățământul primar, învățători, institutori învățământ primar;
f) 1/100 pentru profesori pentru învățământul preșcolar, educatoare, institutori învățământ preșcolar.
(4) Pentru activitatea de dirigenție efectuată de personalul didactic de predare angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau determinată, cu normă întreagă sau cu timp parțial, cu cel puțin jumătate de normă de bază, în una sau mai multe școli, majorarea corespunzătoare se calculează la nivelul prevăzut pentru norma întreagă, la unitatea unde efectuează activitatea de dirigenție.
(5) Personalul didactic de predare care prestează activitate de dirigenție și care își desfășoară activitatea didactică în baza mai multor contracte individuale de muncă poate desfășura activitate de dirigenție doar în executarea unui singur contract individual de muncă.”
Potrivit grilei de salarizare, un profesor cu studii de lungă durată (grad didactic II, vechime între 20 și 25 de ani) are salariul de bază de 5854.
Dacă ne raportăm la formula de mai sus, tariful orar se calculează astfel: 1/72 raportat la salariul de încadrare. Salariul de bază, fiind 5854, se împarte la 72 și se obține suma de 81.30 lei. Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut, adică 47,154 net. La această sumă se adaugă și sporurile.
Informații de context
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat, pentru Edupedu.ro, ce efecte are diminuarea cuantumului la plata cu ora pentru profesori: „În toamnă nu vor fi la plata cu ora profesori. Vor rămâne zeci de mii de copii, sute de mii de copii fără profesori”.
Simion Hăncescu mai spunea că „premierul și ministrul Educației afirmă că până acum ar fi fost o dublă plată. Nimic mai fals”.
Peste 2.000 de profesori au protestat luni, 7 iuliem în fața Parlamentului, în ziua asumării răspunderii, după ce proiectul legii Bolojan crește norma didactică și reduce tariful pentru plata cu ora.
Și liderul sindical Marius Nistor spune că „Guvernul face niște calcule matematice care nu au nicio legătură cu ceea ce se va întâmpla în școli„.