Predată cu succes în ultimul an în județul Ilfov, materia „Cu și pentru animale” este la un pas să ajungă în toate școlile din România. Proiectul a fost depus oficial la Ministerul Educației, în vederea aprobării la nivel național.
Datele arată că elevii au învățat să fie mai empatici, mai înțelegători și să se concentreze mai bine la ore.
În anul școlar care tocmai s-a încheiat, 15 școli din Ilfov au făcut parte din proiectul pilot „Ora de relaxare, oră cu animale”. Peste 300 de elevi din clasele a V-a și a VI-a au învățat despre empatie, responsabilitate și respect pentru necuvântătoare.
Elev: „Cel mai mult mi-a plăcut când ne-a adus doamna animale și le-am putut atinge și le-am putut ține în brațe.”
Reporter: Cum ți s-a părut prezența la oră a unui animal?
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Elev: „Foarte călduroasă, deoarece când vezi un animal de care ți-era frică la un moment dat de el și îl vezi că e blând, știi acum că poate fi și blând, și rău, depinde ce le faci.”
Școlar: „Este cea mai frumoasă materie. La momentul actual e materia mea preferată.”
Impactul proiectului „Ora de relaxare, oră cu animale”
Un raport realizat de inițiatori, după discuțiile cu elevii care au urmat acest curs timp de un an, arată că:
-
63% dintre ei spun că le este mai ușor să se concentreze la ore.
-
59% își exprimă opiniile mai liber.
-
54% afirmă că școala le-a părut mai ușoară.
-
În plus, 51% susțin că notele lor s-au îmbunătățit.
De asemenea:
Inițiatoarea proiectului, Hilde Tudora, spune că totul pornește de la educație și că problemele legate de animale abandonate sau cruzime pot fi prevenite, nu doar gestionate.
Hilde Tudora, reprezentant CJ Ilfov: „Trebuie să învățăm copiii ce înseamnă respectul față de toate ființele. Un om echilibrat nu iubește doar animalele sau doar copiii – ci respectă viața în toate formele ei. Vedem deja la clasă un feedback extraordinar.”
Hubert Thuma, președinte CJ Ilfov: „După un an de proiect, putem spune că efectele sunt pozitive. Copiii au devenit mai empatici, au comunicat mai bine între ei și cu profesorii.”
Cristina Ghiță, Inspectoratul Școlar Ilfov: „Programa este una riguroasă, cu activități originale, centrate pe relaționarea pozitivă cu animalele. Nu este un moft, ci o necesitate educațională.”
Proiectul a fost realizat în colaborare cu specialiști de la Ministerul Educației, medici veterinari și cercetători.
Cristina Caliu: „Învață despre nevoia de companie, despre drepturile și bunăstarea animalelor, despre îngrijirea și protecția animalelor. Vorbim despre traficul de animale, de asemenea, despre interacțiunea în siguranță cu animalele sălbatice.”
Dacă Ministerul Educației va aproba proiectul, materia „Cu și pentru animale” va deveni, de la toamnă, opțională în școlile din toată țară.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Articol recomandat de sport.ro