Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării, afirmă că domeniul educaţiei „are o contribuţie mare la deficitul” pe care România îl are.
Acesta a explicat, într-o emisiune televizată, că măsuri de eficientizare precum regândirea normelor didactice, majorarea numărului de elevi în clase sau modificarea normelor în baza cărora se stabilesc unităţile cu personalitate juridică în învăţământ, pot duce la economii cu o valoare cuprinsă între două şi trei miliarde de lei.
„Educaţia are o contribuţie mare la deficitul pe care îl avem”, a afirmat Daniel David, sâmbătă, la Digi 24. Ministrul Educaţiei spune că prin măsuri precum regândirea normelor didactice, majorarea numărului de elevi în clase sau modificarea normelor în baza cărora se stabilesc unităţile cu personalitate juridică în învăţământul preuniversitar se pot face, cel mai probabil, economii de câteva miliarde de lei.
„Probabil că toate economiile în această zonă de regândire a normelor didactice o să ne ducă la câteva miliarde. Două, două jumate, trei. Eficientizare a cheltuielilor”, a spus David.
Acesta a explicat că economiile s-ar face prin regândirea sistemului privind norma didactică şi celui privind plata cu ora, în condiţiile în care plata cu ora este mai scumpă decât cea făcută în baza normei didactice, dar şi prin reducerea cu 900 a numărului de directori de şcoli, prin dispariţia unităţilor cu personalitate juridică la care sunt înscrişi mai puţin de 500 de elevi.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
„Se adună. Puse cap la cap, se adună. (…) Economiseşti pentru a reduce deficitul şi reducând deficitul poţi să laşi ţara să funcţioneze. Iar după ce faci aceste modificări sănătoase, ca să ne înţelegem, după aceea misiunea oricărui ministru va fi să ceară bani de la buget pentru a atinge – şi am văzut şi în programul de guvernare este prins acest lucru -promisiunile pe care le facem de ani de zile şi educaţiei şi cercetării de 15% din bugetul general consolidat pe cheltuieli pe educaţie, 1% PIB pe cercetare.
Dar asta poţi să o faci şi să mergi cu curaj să ceri aceste lucruri, să te cerţi, dacă trebuie, cu cine trebuie să te cerţi, când ai ordine în casă şi nu ai găuri negre care fragmentează sistemul şi nu duc la o cheltuire eficientă a banilor”, a adăugat Daniel David.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat: