Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureș implementează, începând din acest an, un proiect cu finanțare europeană pentru prevenirea abandonului școlar și creșterea accesului grupurilor dezavantajate la educație, inclusiv în mediul universitar.
‘Este un proiect deosebit de important pentru elevii, viitorii noștri studenți și pentru studenții noștri, pentru că datele care vizează situația ratei abandonului, atât în rândul elevilor, cât și al studenților este foarte mare la nivel european. După cum știți, aproximativ 16% este rata de abandon pentru învățământul preuniversitar, iar în învățământul superior tot 16% – se pare că această cifră ne urmărește. Este ponderea persoanelor cu studii superioare, față de 30% media europeană în ceea ce privește studiile superioare și 10% cât este rata abandonului școlar. De fapt, pentru învățământul preuniversitar, acum de 2 ani a scăzut sub 10% la nivel european. Așadar este o zonă în care orice proiect este binevenit, atât pentru elevi, cât și pentru studenți. Universitatea noastră a derulat numeroase proiecte pe această temă. Este necesar acest tip de proiecte, este bine venit această intervenție pe programe și universitatea noastră, iată, dovedește că își menține interesul pentru a susține acest această categorie de studenți, respectiv elevi, de data aceasta cu cu proveniență din medii vulnerabile, pentru că aproximativ doar 15% dintre universități au permanent programe de mentorat și de consiliere pe această temă’, a declarat, vineri, prorectorul UMFST Târgu Mureș, Daniela Ștefănescu, într-o conferință de presă.
Proiectul ‘Incluziune și Sprijin pentru Progres, Integritate și Reușită în Educație – INSPIRE’ are o valoare de 7.877.938,48 lei, dintre care 7.720.379,79 lei nerambursabil și 157.558,69 lei contribuție proprie, este finanțat prin Programul Operațional Educație și Cercetare (PEO) 2021-2027 și se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni.
Acesta are ca obiectiv promovarea accesului egal la educație și formare de calitate până la învățământul terțiar, inclusiv prin facilitarea mobilității și accesibilității pentru persoanele cu dizabilități.
Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES
‘Grupul țintă al proiectului va fi format dintr-un total de 351 de elevi și studenți (185 de elevi, clasele a XI-a și a XII-a și 166 de studenți) proveniți din medii defavorizate. Cei 185 de elevi vor fi selectați din cadrul următoarelor licee: Liceul Tehnologic Târnăveni, Liceul Teoretic ‘Samuil Micu’ din Sărmașu, Liceul Tehnologic Iernut, Liceul Tehnologic ‘Gheorghe Șincai’ din Târgu Mureș și Liceul Teoretic ‘Lucian Blaga’ din Reghin și 166 de studenți selectați din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș. Elevii și studenții trebuie să provină din familii cu nivel educațional al părinților scăzut, să îndeplinească condițiile de acordare a burselor sociale sau să fie de etnie romă. Proiectul este conceput să faciliteze tranziția elevilor spre studii universitare și să combată abandonul studenților deja integrați în ciclul superior de studii, oferind sprijin adaptat nevoilor specifice’, a declarat directorul de proiect, Andreea Ban.
Scopul proiectului, a arătat Andreea Ban, este combaterea abandonului școlar și universitar, protecția categoriilor vulnerabile și dezvoltarea unui sistem de consiliere, de orientare școlară și profesională, conform principiilor incluziunii sociale și ale egalității de șanse.
Inițiatorii au precizat că prin implementarea acestui proiect, UMFST G.E. Palade Târgu Mureș reafirmă angajamentul său pentru excelență academică și incluziune socială, contribuind semnificativ la transformarea educației în România.
‘Scopul este de a reduce rata abandonului și de a îmbunătăți performanțele academice ale studenților în special din medii defavorizate. Aceste măsuri contribuie la coeziunea socială și la reducerea disparităților în educație. Un alt obiectivul urmărește îmbunătățirea capacității instituționale a UMFST de a oferi servicii educaționale echitabile și adaptate nevoilor speciale și categoriilor defavorizate. Activitățile includ dezvoltarea unui sistem robust de consiliere și orientare profesională, formarea personalului academic și administrativ în metode de predare incluzive, și implementarea de tehnologii educaționale pentru creșterea accesibilității la procesul educațional. Scopul este de a asigura că toți studenții, indiferent de contextul lor socio-economic sau de nevoile speciale impuse de cei cu dizabilități, beneficiază de o educație de calitate și de oportunități egale’, au precizat inițiatorii proiectului. AGERPRES/(A – redactor: Dorina Matiș, editor: Karina Olteanu)