Daniel David a spus ce se întâmplă cu salariile profesorilor
Sistemul educațional din România se află într-un moment crucial, conform declarațiilor ministrului educației, Daniel David. Într-o conferință de presă la Palatul Victoria, ministrul a subliniat că nu vor exista disponibilizări sau reduceri salariale în domeniul educației.
Guvernul Bolojan a propus un nou pachet de măsuri fiscale pentru reducere deficitului bugetar din România, iar printre acestea s-au numărat creșterea TVA la 21%, creșterea accizelor la carburanți. O serie de măsuri vizează și sectorul bugetar, iar unele dintre ele se aplică și în domeniul educației. Spre exemplu, doar 15% dintre elevi vor primi burse de merit, în timp ce bursele studenților vor fi recalculate și vor scădea la nivelul celor din 2022.
Daniel David a anunțat implementarea unor măsuri fiscal-bugetare, motivate de situația de criză a țării. Aceste măsuri vor respecta principiile europene și vor fi aplicate cu grijă față de angajați.
„Vom implementa măsuri din zona fiscal-bugetară pentru că țara este într-o situație de criză, dar o vom face cu respectarea principiilor europene și cu grijă față de oameni. Nu vom da oameni afară și nu vom reduce salariile”, a declarat ministrul educației, citat de Antena 3 CNN.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a6aaeadaf079a2356c10bddacc2f21b4.jpg)
Recomandări
Michael Madsen a murit la vârsta de 67 de ani. Actorul era celebru pentru rolurile din filmele lui Quentin Tarantino
Măsuri fiscale din domeniul educației
Daniel David a vorbit și despre restul măsurilor fiscale ce se vor adopta în domeniul educației. O altă schimbare importantă vizează sistemul de burse. Bursa de merit va fi acordată pentru maximum 15% dintre elevi, cu o medie minimă de 9. Bursa socială va fi direcționată către cei care au cu adevărat nevoie.
„Bursa de merit va fi acordată pe criterii clare, pentru maximum 15% dintre elevi, cu media minimă 9. Bursa socială va ajunge acolo unde e cu adevărat nevoie. Ca ministru, nu vreau ca în mintea copiilor să apară ideea că învață pentru o bursă, ci pentru viitorul lor”, a explicat David.
Ministrul a anunțat și creșterea temporară a normei didactice cu două ore. Această măsură are ca scop îmbunătățirea interacțiunii dintre profesori și elevi. Reforma va include și modificări în sistemul de plată a orelor suplimentare, pentru a elimina discrepanțele existente.
„Copilul va petrece același timp la școală, dar profesorul va petrece mai mult timp cu el – ceea ce e, cred, un câștig real. (…) Avem un sistem în care ora suplimentară e mai bine plătită decât cea de la norma de bază. Este o anomalie care trebuie corectată”, a mai precizat ministrul educației, Daniel David.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_05b36a521607501cdc28269598b0cbda.jpg)
Recomandări
Donald Trump a vorbit la telefon cu Vladimir Putin și a cerut încetarea războiului din Ucraina. Răspunsul primit de președintele american
Ce se întâmplă cu bursele studenților din România
Ministrul educației a anunțat schimbările pentru bursele elevilor, dar și pentru bursele pe care le primesc studenții. Daniel David spune că bursele introduse în 2023 au fost o inițiativă bine intenționată, dar dificil de susținut pe termen lung.
„Prin legislația adoptată în 2023, au fost introduse beneficii semnificative pentru bursele studențești – o inițiativă bine intenționată, dar dificil de susținut pe termen lung. În acel an, cuantumul burselor era raportat la salariul minim brut pe economie.
Propunerea noastră actuală este să folosim ca reper salariul minim net, având în vedere că bursele nu sunt supuse impozitării și se acordă doar pe durata anului universitar, nu și în perioada vacanțelor”.
Chiar dacă sumele alocate burselor vor fi mai mici comparativ cu cele din 2023 sau anul precedent, ele depășesc totuși nivelul din 2022.
„Intenționez să port un dialog transparent cu studenții pentru a identifica împreună alte forme de sprijin. Consider că această ajustare este una provizorie, valabilă pentru un ciclu de studii de trei ani”, a adăugat ministrul.
Ce schimbări apar pentru bursele elevilor în 2025
Elevii beneficiază de un avantaj, deoarece vor avea acces la trei tipuri de burse: de merit, socială și tehnologică, nu doar la două, așa cum s-a discutat anterior. Ministrul Daniel David a precizat că sistemul actual de burse necesită o reformă, pentru a-l aduce la standarde firești și pentru a nu crea așteptări greșite elevilor cu privire la motivația prezenței la școală.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bcf83fb6ab1381641e5f263c9b4dc507.jpg)
Recomandări
Miniștrii de Finanțe, Sănătate, Muncă și Educație explică măsurile fiscale anunțate de premierul Ilie Bolojan. Câți bani vor aduce la buget | VIDEO
Bursa de merit va fi acordată celor mai buni elevi din fiecare clasă, însă nu mai mult de 15% dintre aceștia, cu condiția obținerii unei medii de cel puțin 9. Nu a fost clarificat modul de selecție al elevilor în situația în care procentul celor cu medii peste 9 este mai mare decât limita stabilită.
Bursa socială va continua să fie oferită, dar criteriile vor fi atent analizate, astfel încât să ajungă la elevii care chiar au nevoie de sprijin pentru a putea frecventa școala, în special cei din medii vulnerabile sau aflați în situații de risc, inclusiv mamele minore. Acestea nu vor mai primi o bursă separată, ci vor putea accesa bursa socială care este destinată copiilor aflați în dificultate, nu pe criterii de clasă socială, ci pe baza necesității reale de ajutor.
Bursele tehnologice, dedicate elevilor din școlile profesionale care colaborează cu firme și companii, vor fi menținute în forma actuală. Această decizie a fost anunțată recent de ministru, subliniind importanța respectării angajamentelor luate în parteneriatele cu mediul privat, în beneficiul întregii societăți.
Urmărește cel mai nou VIDEO