Adio, note puse din burtă! Elevii vor fi evaluați de profesori după aceleași criterii. Interviu cu un expert internațional în educație

4 iulie 2025

Toți elevii vor trece prin aceleași evaluări indiferent de școala în care învață

Standardele naționale de evaluare vor elimina orice urmă de subiectivism și de discriminare, notele fiind acordate în funcție de competențele reale ale copiilor și de progresul acestora de la un semestru la altul și de la un an la altul. Dascălii vor fi instruiți de experți străini care vin cu o metodologie aplicată cu succes în școlile din afară. 

Profesorilor li se vor pune la dispoziție mecanisme de evaluare standard, în așa fel încât notarea lor să fie obiectivă, echitabilă și să reflecte performanța copiilor. Dascălii vor ști ce așteptări să aibă de la elevi, ce volum de informație pot asimila aceștia și dacă și-au atins obiectivele de învățare prevăzute în programa școlară. De asemenea, dascălii vor afla cât de mult au progresat elevii de la un an la altul. 

Odată implementate, standarde naționale de evaluare vor fi aplicate tuturor elevilor indiferent de școala în care învață sau de zona în care locuiesc. În acest fel, nu vor mai exista situații în care un elev de 10 dintr-un liceu tehnologic deține pe jumătate sau chiar mai puțin din cunoștințele unui elev de 10 dintr-un liceu de top. Toți copiii vor trece prin aceleași evaluări. Nu va mai conta că unii învață în școli de la sat, iar alții la colegii naționale. 

Mihai Leu a fost înmormântat la Hunedoara. Sute de persoane și mai multe mașini de raliu, cu motoarele turate, l-au condus pe ultimul drum

Recomandări

Mihai Leu a fost înmormântat la Hunedoara. Sute de persoane și mai multe mașini de raliu, cu motoarele turate, l-au condus pe ultimul drum

„Standardele de evaluare sunt repere clare și oficiale care arată ce ar trebui să știe și ce ar trebui să poată face un elev într-o anumită etapă a școlarizării. Ele descriu nivelul de performanță așteptat și sunt folosite pentru a evalua progresul elevilor, atât în activitatea de zi cu zi la clasă, cât și în testările naționale. Practic, standardele ne ajută să înțelegem dacă elevii și-au atins obiectivele de învățare prevăzute în programele școlare și alte documente curriculare”, a declarat într-un interviu acordat Libertatea prof. dr. Eduardo Cascallar, unul dintre cei doi experți internaționali care se ocupă de instruirea specialiștilor în educație români. 

Elevii vor fi evaluați după noi criterii. Cum se vor da notele de 10. Interviu cu un expert străin în educație
Toți elevii vor fi notați după aceleași criterii, iar testele vor fi concepute diferit față de cum arată în prezent. Foto: Shutterstock

Profesorii vor învăța cum să-i noteze corect pe copii

Însă, pentru a le putea aplica la clasă, dascălii trebuie să le cunoască. Iar aici intervin experții străini care oferă consiliere în acest sens. Profesorii vor fi instruiți în ceea ce privește standardele de performanță și de calitate, vor înțelege modul în care trebuie elaborate testele destinate elevilor, vor învăța ce înseamnă un test bun dar și cum pot fi comparate rezultatele înregistrate de copii.

Stenograme și interceptări din dosarul lui Călin Georgescu indică pregătirea unei lovituri de stat: „Doar eu știu și voi da semnalul”

Recomandări

Stenograme și interceptări din dosarul lui Călin Georgescu indică pregătirea unei lovituri de stat: „Doar eu știu și voi da semnalul”

„Sunt analizate obiectivele de învățare ale unui curs, precum și standardele curriculare, adică acele aspecte care se întâmplă, efectiv, în clasă, tehnicile și metodele utilizate pentru a atinge obiectivele de învățare”, a mai spus expertul. 

Pentru a evalua corect un elev, a continuat el, sistemul de evaluare trebuie să îndeplinească trei calități esențiale: validitate, fiabilitate și echitate. „Pentru ca o evaluare să fie validă, trebuie să ne asigurăm că testăm exact ceea ce ne-am propus să testăm, adică conținutul relevant. Pentru ca evaluare să fie fiabilă, este nevoie de o metodologie riguroasă și de respectarea tuturor principiilor metodei statistice utilizate. Trebuie să ne asigurăm că sunt respectate toate presupunerile și cerințele modelului statistic”. 

Însă testările trebuie să fie și echitabile. „Persoane cu același nivel de competență, dar aparținând unor grupuri diferite, de exemplu băieți și fete, ar trebui să aibă aceleași șanse”. 

Desigur, recunoaște expertul, pot exista diferențe reale între grupuri: unul poate obține rezultate mai bune decât altul. „Asta este o realitate și nu este o problemă. Însă dacă două persoane din grupuri diferite au același nivel de competență, iar testul funcționează diferit pentru ele, atunci avem o problemă de echitate”.

Cum se măsoară progresul real al elevilor

Testele, explică prof. dr. Eduardo Cascallar, trebuie comparate în așa fel încât să se observe evoluția sau involuția copiilor. „Pentru ca acest lucru să fie posibil, ele trebuie să respecte toate cerințele legate de construcția formei testului, atât în cadrul aceluiași an, cât și între ani diferiți. Există pentru asta proceduri statistice speciale de echivalare care permit transformarea unui scor obținut într-o formă de test într-un alt scor echivalent dintr-o formulă diferită. Astfel, de exemplu, scorurile din anul doi pot fi comparate cu cele din anul întâi”.

Analizând aceste scoruri, putem vedea dacă a existat un progres obiectiv al elevilor, indiferent de nota inițială sau de forma testului folosită în fiecare an. Practic, rezultatele devin comparabile pentru a evalua evoluția în timp. 

Elevii vor fi evaluați după noi criterii. Cum se vor da notele de 10. Interviu cu un expert străin în educație
Elevii români nu sunt evaluați corect și echitabil nici la clasă, nici în testele naționale. Foto: Shutterstock

Evaluarea elevilor români este superficială

Există mai multe aspecte care ar trebui îmbunătățite în România, consideră prof dr. Eduardo Cascallar. Acesta a declarat că în școlile românești încă nu există standarde de evaluare adecvate, standarde de performanță și nici standarde de conținut foarte clare. „În plus, nu sunt definite suficient de bine competențele asociate fiecărui obiectiv standard, astfel încât acestea să poată fi utilizate în evaluare”.

Referindu-se în mod specific la evaluări, expertul consideră că acestea sunt prea scurte și conțin prea puțini itemi. „Analizând itemii, cel puțin pe cei pe care i-am avut la dispoziție, deși sunt acceptabili, nu ating nivelul de fiabilitate necesar pentru ca testul să permită luarea unor decizii corecte privind clasificarea elevilor”.

Din cauza modului în care sunt construite testele, acestea nu pot fi, deocamdată, comparabile de la un an la altul. Practic, nu se poate afla care este progresul real al elevilor sau dacă există un progres. 

Elevul trebuie să memoreze informații, iar apoi să le aplice

În România, performanța elevilor este legată în mod direct de volumul de informație memorat, asimilat. Nu este un lucru rău însă elevii au nevoie în aceeași măsură să știe și cum să aplice teoria, consideră prof. dr. Eduardo Cascallar. „Este nevoie de 100% informația și de 100% aplicare și utilizare a informației. Nu poți aplica sau folosi o informație pe care nu o ai în minte. Așadar, ambele lucruri sunt importante”.

Elevii, explică specialistul, trebuie să rețină anumite date sau informații dar trebuie, de asemenea, să învețe în mod clar cum să folosească acea informație, cum să raționeze cu ajutorul ei. „În evaluare nu ar trebui să testăm doar cunoștințele brute, ci și aplicarea și raționamentul bazat pe acele cunoștințe. Nu înseamnă că nu evaluăm cunoștințele, ci că le evaluăm prin modul în care elevii le folosesc și raționează pe baza lor”. 

Prin urmare între a memora și a pune în practică ce ai memorat trebuie să existe un echilibru perfect. „Ai nevoie de ambele, dar ceea ce trebuie testat este modul în care elevul folosește și raționează pe baza cunoștințelor asimilate și nu doar simpla reținere a acestora”. 

Prof. dr. Eduardo Cascallar: „România are nevoie de politici educaționale continue și coerente”

În momentul de față, consideră expertul, în România ar trebui să existe continuitate în politicile educaționale. Însă, pe de altă parte, atrage el atenția, ar trebui să renunțăm la schimbările frecvente pe care le-am tot implementat în ultima vreme. „Atunci când se produce o schimbare, de exemplu la nivelul ministerului, să se construiască ceva nou pe ceea ce deja există, s-a făcut și funcționează. Nu să se șteargă tot și să se înceapă de la zero. Este esențial să existe construcție și coerență în timp”. 

Specialistul consideră că dezvoltarea standardelor naționale de evaluare ne va ajuta să măsurăm corect performanța elevilor, dar și a școlilor. Iar apoi, mai departe, în funcție de aceste aspecte, vor putea fi gândite și politici educaționale cu adevărat utile, folositoare pentru copii, profesori, pentru întregul sistem de educație. 

Cine este profesorul Eduardo Cascallar

Prof. dr. Eduardo Cascallar este un expert internațional în psihometrie, evaluare educațională și modelare predictivă, cu o carieră academică și de cercetare desfășurată la intersecția dintre științele cognitive, inteligența artificială și politicile educaționale. A fost profesor și cercetător în SUA și Europa, colaborând cu instituții din Argentina, Spania, Germania, Olanda și Regatul Unit, iar în prezent este profesor invitat la KU Leuven, Belgia. Prof. dr. Cascallar a coordonat și participat la proiecte internaționale de evaluare comparativă, dezvoltând metodologiile utilizate în testări naționale și internaționale și a oferit consultanță pentru organisme 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Source link

Certificări
Datele cu caracter personal sunt protejate și în siguranță.
ISO/IEC 27001:2018
Sistem de management al securității informației
ISO/IEC 27701:2021
Sistem de management al confidențialității informațiilor
Contact
Ne puteți contacta oricând pentru detalii.
Rețele sociale
Ne puteți găsi și pe rețelele sociale.
Certificări
Datele cu caracter personal sunt protejate și în siguranță.
ISO/IEC 27001:2018
Sistem de management al securității informației
ISO/IEC 27701:2021
Sistem de management al confidențialității informațiilor
Contact
Ne puteți contacta oricând pentru detalii.
Rețele sociale
Ne puteți găsi și pe rețelele sociale.