Ministerul Educației și Cercetării publică joi, 3 iulie 2025, rezultatele Evaluării Naționale 2025. Au fost înscriși pentru susținerea probelor 159.229 elevi, prezentându-se mai puțin de 153.000.

Rezultatele la Evaluarea Națională 2025 se afișează joi, 3 iulie FOTO: A.M.
Absolvenții de gimnaziu au susținut probele scrise ale examenului de Evaluare Națională în 23 iunie (Limba și literatura română), 25 iunie (Matematica) și, respectiv, 27 iunie (Limba și literatura maternă). Din cei peste 159.000 elevi înscriși, au absentat peste 6.000. Joi, 3 iulie, rezultatele inițiale se publică pe site-ul dedicat și vor fi afișate și în centrele de examen. Comunicarea rezultatelor se realizează anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale sunt cele distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
Vizualizarea lucrărilor înainte de contestații, pentru prima dată la Evaluarea Națională
Așa cum s-a întâmplat și la examenul de Bacalaureat 2025, după afișarea rezultatelor, în intervalul orar 14.00 – 18.00 elevii, însoțiți de părinte/tutore legal, pot depune solicitări pentru a-și vizualiza lucrarea/lucrările înainte de a decide contestarea notei/notelor. De menționat că depunerea solicitării pentru vizualizarea lucrărilor se poate face doar joi, 3 iulie, zi în care se pot de asemenea depune și contestații. Procesul vizualizare a lucrărilor (în baza cererilor depuse joi, 3 iulie), precum și cel de depunere a contestațiilor, continuă și în zilele de 4 și 5 iulie.
„Elevii care depun/transmit contestații completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori”, informează Ministerul Educației și Cercetării.
Cum se stabilește nota finală
În cazul în acre candidații nemulțumiți de notă/note depun contestații, lucrările vor fi reevaluate, în sistem digital, așa cum s-a realizat și evaluarea inițială.
Iată ce menționează „Ordinul privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024—2025” în cazul evaluării:
Art. 11. — (1) În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală ca medie aritmetică având două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naționale.
(2) În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi reevaluată de alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală și este înregistrată în catalogul evaluării naționale.
(3) În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.
(4) Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.
(5) Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale va transmite comisiilor județene de organizare a evaluării naționale/Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale modelul borderoului de evaluare care va fi utilizat în centrele zonale de evaluare și în centrul de contestații județean/al municipiului București, anexă la procedura specifică evaluării naționale.
Art. 12. — (1) Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. În cazul candidatului minor, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestuia. (…)
Art. 15. — (1) Candidatul major și părinții/reprezentanții legali ai candidatului minor pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii/propriului copil, după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal”.
Atât solicitarea privind vizualizarea lucrării cât și contestația se depun utilizându-se formulare-tip care vor fi puse la dispoziție de către comisia din centrul de examen.
Rezultatele finale se afișează în 10 iulie.
La Evaluarea Națională 2024, dintre cei 152.903 elevi prezenți, 113.708 au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de 74,4% ( 76,2% în anul 2023, 82,3% în anul 2022, respectiv 76,8% în anul 2021). 25,6% dintre elevi (39.195) au obținut medii sub 5, față de 17,73% în anul 2022 și 23,8% în anul 2023.