Economie
Educația, sănătatea și agricultura sunt principalele domenii pentru care românii cred că ar trebui să fie majorate cheltuielile publice, relevă barometrul Informat.ro-INSCOP Research, realizat în săptămâna 20-26 iunie.
Majoritatea românilor cer creșteri substanțiale ale cheltuielilor publice în educație, sănătate și agricultură| Foto: Eliza Lucaciu, monitorulcj.ro
Potrivit sondajului, 82,6% dintre respondenți consideră că bugetul alocat educației ar trebui majorat, doar 10,6% sunt de părere că ar trebui menținut, iar 5,9% militează pentru o reducere. Accent deosebit asupra investițiilor îl pun persoanele cu studii superioare și locuitorii marilor centre urbane.
Cheltuieli publice pentru diverse domenii
Educație
5.9% dintre români sunt de părere că alocarea bugetară pentru Educație ar trebui să scadă, 10.6% să fie menținută, iar 82.6% să crească. 0.9% nu știu sau nu răspund.
Persoanele cu studii superioare și locuitorii din urbanul mare sunt categoriile care cred cel mai mult că este necesară o creștere a cheltuielilor publice pentru Educație.
Sănătate
11.3% dintre români sunt de părere că alocarea bugetară pentru domeniul sănătății ar trebui să scadă, 12.4% să fie menținută, iar 74.7% să crească. Ponderea non-răspunsurilor este de 1.6%.
Sondaj: Educația și sănătatea, prioritățile românilor
Votanții PNL, persoanele peste 60 de ani și locuitori din București și urbanul mare sunt categoriile care cred cel mai mult că este necesară o creștere a cheltuielilor publice pentru Sănătate.
Agricultură
8% dintre respondenți cred că nivelul cheltuielilor publice în domeniul agriculturii ar trebui să scadă, 17% să fie menținut, iar 74.1% să crească. 1% nu știu sau nu răspund.
Consideră că este necesară o creștere a cheltuielilor publice pentru Agricultură în special: votanții PSD, PNL și USR, persoanele peste 60 de ani și locuitorii din urban.
Cultură
8.6% dintre cei chestionați sunt de părere că bugetul pentru Cultură ar trebui să scadă, 26.9% să rămână la fel, iar 63% să crească. Ponderea non-răspunsurilor este de 1.4%.
82,6% spun DA la investiții în educație
Sunt în favoarea creșterii cheltuielilor publice pentru domeniul cultural în special: votanții USR, persoanele peste 60 de ani și locuitorii din urban.
Cercetare și inovare
9.2% dintre respondenți cred că nivelul cheltuielilor publice în domeniul cercetării și inovării ar trebui să scadă, 26.0% să fie menținut, iar 61.1% să crească. 3.8% nu știu sau nu răspund.
Consideră că este necesară o creștere a cheltuielilor publice pentru Cercetare în special: votanții PNL și USR, persoanele peste 60 de ani, cei cu educație superioară și locuitorii din urban.
Protecția mediului
10.9% dintre respondenți cred că în domeniul protecției mediului cheltuielile publice ar trebui scăzute, 26.7% menținute, iar 60.3% crescute. 2.1% nu știu sau nu răspund.
Nu există variații majore în ceea ce privește opinia față de cheltuielile publice pentru protecția mediului în funcție de categoriile socio-demografice analizate.
Apărare națională
11.6% dintre cei chestionați sunt de părere că bugetul public pentru Apărare ar trebui să scadă, 26.4% să rămână la fel, iar 60.2% să crească. Ponderea non-răspunsurilor este de 1.8%.
Românii cer buget dublu pentru școli și spitale
Sunt în favoarea creșterii cheltuielilor publice pentru Apărare în special: votanții PSD, PNL și USR, persoanele peste 60 de ani, cei cu educație superioară și locuitorii din urbanul mare.
CITEȘTE ȘI:
Revoltă la ANAF Cluj: angajații protestează față de tăierile salariale
Lucrări publice
12.4% dintre respondenți cred că sumele alocate pentru lucrările publice ar trebui scăzute, 28.4% păstrate la același nivel, iar 55.5% crescute. Ponderea non-răspunsurilor este de 3.7%.
Transporturi
13.5% dintre respondenți cred că în domeniul transporturilor cheltuielile publice ar trebui scăzute, 31.5% păstrate la același nivel, iar 52.8% crescute. 2.3% nu știu sau nu răspund.
Consideră că este necesară o creștere a cheltuielilor publice pentru Transporturi mai ales: votanții USR, persoanele cu educație medie sau superioară și locuitorii din urban.
Asistență socială
În ceea ce privește domeniul asistenței sociale, 25.4% dintre români sunt de părere că alocarea bugetară ar trebui să scadă, 26.7% să fie menținută, iar 44.8% să crească. 3.1% nu știu sau nu răspund.
Sunt în favoarea creșterii cheltuielilor publice pentru asistență socială în special: votanții PNL și locuitorii din București.
CITEȘTE ȘI:
Deficitul bugetar a depășit 64 de miliarde de lei în primele cinci luni din an
Ordine publică
15.9% dintre cei intervievați sunt de părere că bugetul pentru ordine publică ar trebui să scadă, 37.4% să rămână la fel, iar 43.9% să crească. 2.8% nu știu sau nu răspund.
Sunt în favoarea creșterii cheltuielilor publice pentru ordine publică în special: votanții PSD, femeile, persoanele peste 60 de ani și locuitorii din București.
Politică externă
24% dintre români sunt de părere că alocarea bugetară pentru domeniul politicii externe ar trebui să scadă, 36.5% să fie menținută, iar 31.4% să crească. Ponderea non-răspunsurilor este de 8.2%.
Educația pe primul loc în preferințele românilor
Sunt în favoarea creșterii cheltuielilor publice pentru domeniul politicii externe în special: votanții PNL și USR, persoanele peste 60 de ani și tinerii sub 30 de ani.
BAROMETRUL Informat.ro – INSCOP Research este un sondaj de opinie lunar realizat de INSCOP Research la comanda platformei de știri Informat.ro în parteneriat cu think-tankul Strategic Thinking Group. Pachetul de întrebări privind cheltuielile publice a fost elaborat în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
Metodologie: Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: