Ilie Bolojan: „Nu mai putem susține bursele la acest nivel”
În prezent, România se confruntă cu un deficit financiar de 30 de miliarde de euro. Această gaură în buget trebuie, într-un fel sau altul, acoperită, iar guvernul a început să strângă cureaua. Resursele, spune premierul Bolojan, vor veni din eliminarea drastică a cheltuielilor dar și din împrumuturi externe. Evident, și Educația trebuie să contribuie. Sau, mai bine zis, elevii și studenții a căror burse au fost sacrificate.
Bolojan a explicat că în decurs de doar trei ani bursele elevilor au crescut de la aproape 2 milioane de lei la peste 4,5 miliarde. „Am dezvoltat un pachet de burse pentru elevi, care a plecat acum trei ani de zile de la 188 de milioane de lei pe toată țara și am ajuns la 4,7 miliarde de lei în trei ani de zile. Deci, o creștere imensă. Sunt bune orice fel de burse, dar gândiți-vă că plătim aproape un miliard de euro doar pe bursele elevilor”, a declarat premierul.
Acesta a continuat spunând că economia la bani implică câteva direcții „la care suntem obligați să lucrăm. Încercăm să controlăm creșterea în general, pentru că nu le mai putem susține la acest nivel, la aceste venituri și cu acest buget de investiții. Cei care fac o analiză a notelor vor constata o dinamică crescătoare peste pragul stabilit, imediat după ce au apărut bursele. Sigur, nu datorită efortului elevului, ci datorită reperului de bursă”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_f7d762ba4d91307653b4c55cb37538d2.jpg)
Recomandări
Tamila Andreea Cristescu, fiica lui Radu Cristescu de la PSD, rechemată de Oana Țoiu de la Consulatul din New York și dată afară din MAE. Ce salariu avea
Studenții amenință cu noi proteste în stradă
În planul de guvernare sunt prevăzute măsuri de reducere a deficitului bugetar și în Educație. Acestea vizează creșterea normei didactice pentru profesori și redimensionarea burselor pentru elevi și studenți. O altă propunere ar fi programul școală de la 8 la 17. Proiectul prevede pilotarea și generalizarea orarului extins pentru elevi.
Propunerile au stârnit însă un val de nemulțumiri în rândul studenților, elevilor, părinților și profesorilor.Asociațiile studențești au protestat joi 26 iunie, și vineri în fața Guvernului României și în fața Ministerului Educației. Sergiu Covaci, președintele ANOSR, a transmis într-un comunicat de presă că protestele vor continua duminică, în Piața Universității.
Urmărește cel mai nou VIDEO