Planurile-cadru pentru liceu au fost aprobate de ministrul Educației și urmează să fie publicate în Monitorul Oficial. Toate modificările se vor aplica elevilor care intră în clasa a 9-a anul viitor.
Între timp, cei care au susținut acum Bacalaureatul au primit rezultate.
Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București este primul liceu din țară după media obținută la Bac, 9,53. Aici toți elevii au promovat examenul, iar trei dintre ei au avut media finala 10.
Pe locul doi se clasează liceul international Ioanid, iar pe trei Colegiul Național din Iași, urmat de colegiul național de informatica Tudor Vianu și Sfantul Sava.
La polul opus, au fost și licee unde media la bac, pe liceu, a fost între 3 și 1,73, bineînțeles cu rata de promovare zero. Acestea nu sunt însă rezultatele finale, rezultatele după contestatii se vor afișa pe 30 iunie.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
În paralel, absolvenții de clasa a 8-a se pregatesc cu emoții de evaluarea națională, care începe luni. Vorbim de aproximativ 159.000 de elevi care vor susține luni proba la Limba și Literatura Română, miercuri proba la matematică și vineri proba la limba maternă.
Toate liceele vor avea aceleași materii obligatorii
Ministrul Educației a semnat ordinul pentru aprobarea planurilor cadru pentru clasele 9 – 12. Toate liceele, indiferent de profil vor avea aceleași materii obligatorii, cuprinse într-un trunchi comun.
Lor li se vor adăuga materiile de specialitate, completate de cele opționale, care îi vor ajuta pe elevi să se specializeze în anumite domenii.
Daniel David, Ministrul Educației: „Am încercat să menținem un echilibru între câteva lucruri fundamentale pe care cred că trebuie să le învețe copiii, științele pe de-o parte, religia pe de altă parte, elementele de cultură națională, componenta de pregătire pentru viață.
Ca în final să fie buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți de propria viață. Dacă ai specializarea mate-info nu se poate ca disciplina info să aibă mai puține ore decât alte discipline.”
Așadar, în funcție de profilului pe care l-au ales, elevii vor aprofunda materiile specializării lor. Fără însă să neglijeze alte materii importante. La profilul uman, de exemplu, vor studia științe și matematică aplicată în științe sociale până în clasa a 12-a.
Odată cu aceste modificări și profesorii vor participa la cursuri de formare și au nevoie de manuale noi.
Daniel David, Ministrul Educației: „Am avut dezbateri de luni de zile, este un proces pe care ar fi trebuit să-l avem de vreo 5 ani, a fost amânat din diverse motive.
Vom intra într-o nouă logică curiculară, pentru ca urmează să lucrăm la programe, la noi manuale, la trainingul și formarea profesorilor”
Modificările îi vizează pe elevii care vor intra în clasa a 9-a în anul școlar 2026-2027.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: StirilePROTV
Etichete:
Dată publicare:
22-06-2025 08:15
Articol recomandat de sport.ro