O elevă a Școlii de Muzică și Arte Plastice ‘Victor Karpis’ din municipiul Giurgiu, câștigătoare a mai multor premii de interpretare instrumentală la vioară în țară și în străinătate, își dorește să ajungă o mare violonistă, iar pentru a-și îndeplini acest vis parcurge 80 de kilometri de trei ori pe săptămână și studiază chiar și opt ore pe zi.
‘Mă numesc Roman Andreea Teodora, sunt elevă în clasa a VI-a (…) și studiez vioara de șapte ani. Am început studiul viorii la București, chiar înainte de a merge la școală. Mama m-a dus prima dată la vioară pentru că și-a dat seama că am talent. Eram foarte atentă la muzică de mică, atunci când părinții se uitau la televizor la concerte veneam, îmi puneam scăunelul și stăteam cu ei’, a declarat pentru AGERPRES, Andreea Teodora Roman.
Și mama ei, care este conferențiar la ASE București, iubește muzica clasică.
‘Noi suntem consumatori de muzică, în special muzică clasică și pe Andreea am expus-o acestui mediu încă de când era bebeluș îi puneam în casă să asculte muzică clasică (…), a ascultat tot timpul muzică de calitate și clasică și populară și am dus-o la diverse evenimente la București, la Teatrul Odeon și la Ateneu, unde se derulează spectacole în care povestesc despre viața unui mare compozitor. Vin diverși instrumentiști de la Filarmonică sau de la Sala Radio, din orchestre și interpretează diverse fragmente de interes pentru copii. Totul este interactiv și atât de bine prezentat, încât la finalul piesei respective copiii știu, după primele acorduri, de exemplu, din Anotimpurile de Vivaldi, să deosebească un anotimp de altul’, a declarat mama micuței violoniste, Aureliana Roman.
Andreea a locuit o perioadă în București, după care, în pandemie, s-au mutat la țară, în județul Călărași, în comuna Curcani.
‘De acolo facem naveta spre Giurgiu, fix 80 de kilometri, la Școala de Muzică și Arte Plastice ‘Victor Karpis’ din Giurgiu, pentru că nu am găsit altă școală mai aproape și Andreea mai lucrează și cu cineva de la Liceul Lipatti’, mai adaugă Aureliana Roman.
‘De două-trei ori pe săptămână vin la Școala de muzică, dar mai repet și acasă, părinții au reușit să îmi ia vioara mea și sunt fericită că astfel pot studia și acasă. Am diplome de premiul întâi la Palatul Copiilor din București, la concursuri în țară și în Italia (…). Studiez cinci-șase ore zilnic, uneori și opt ore, în funcție de repertoriu sau de concursul pentru care mă pregătesc’, a mai declarat Andreea Teodora Roman.
Andreea are rezultate deosebite și la școală, unde este premiantă, având ca materii preferate Franceza și Engleza, dar, în particular, studiază și Germana.
Ea recunoaște că îi place, ca oricărui copil, să se și joace, dar face acest lucru ‘după ceas’ și își permite doar pauze de câte o jumătate de oră, timp în care adoră să deseneze sau să se joace cu cei trei cățeluși pe care îi are, dintre care doi sunt adoptați.
‘Lucrez mult pentru că îmi doresc să ajung o mare violonistă! Karl Jenkins sau Max Bruch sunt compozitori mei preferați!’, mai spune Andreea.
Și profesorul care îi îndrumă pașii Andreei în studiul viorii este încântat de talentul și puterea de muncă a acesteia.
‘Am avut ocazia să lucrez cu Andreea de un an de zile, mi-a fost destul de ușor să abordez un nivel mai ridicat în predare în ceea ce privește schimbul de informație, astăzi se găsesc foarte rar elevii care își dau interesul sau care pur și simplu ies în evidență. Îmi face întotdeauna plăcere să lucrez cu Andreea la clasă, are și talent și este muncitoare pentru că poți să fii foarte talentat, dacă nu ai în spate ore de muncă talentul se pierde. M-a impresionat prin rezultatele obținute la mai multe concursuri, are multe diplome de excelență, iar anul acesta a participat la Olimpiada Națională unde a obținut mențiune, un rezultat foarte bun, asta înseamnă că se află în primii patru elevi la nivel național’, a declarat, pentru AGERPRES, profesorul de vioară Alexandru Pârvu.
Andreea este pregătită pentru vacanță, dar spune că nu va întrerupe studiul, pentru că deja are un repertoriu pentru următorul an bazat pe planurile de concurs. AGERPRES/(A – redactor Camelia Bigan, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Camelia Bigan/AGERPRES