Situația fiscalității, lipsa forței de muncă, necesitatea investițiilor în învățământ și atragerea tinerilor către județul Vrancea s-au numărat printre principalele teme abordate în cadrul unei întâlniri organizate, miercuri, de președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Nicușor Halici, cu reprezentanții mediului de afaceri local.
În deschiderea discuțiilor, președintele CJ Vrancea a subliniat necesitatea unei politici fiscale echilibrate, care să nu afecteze dezvoltarea economică.
‘Eficientizarea nu înseamnă creșterea, sub nicio formă, a taxelor. Eficientizarea înseamnă o colectare corectă și echilibrată din partea cât mai multor companii care își desfășoară activitatea pe teritoriul României. Și aici suntem în continuare codași, iar vinovat este exclusiv statul, pentru că nu reușește această colectare. Există o dezbatere și foarte multe opinii, și în mediul public, dar și în mediul politic, de creștere a taxelor. Ne opunem, cel puțin din punct de vedere politic (…), oricărei creșteri de taxe care ar putea limita nu doar profiturile, ci mai ales dezvoltarea și, în unele cazuri, chiar supraviețuirea unor companii’, a afirmat Halici.
El a menționat că România are, în continuare, un nivel al fiscalității foarte ridicat în comparație cu alte state din Uniunea Europeană.
‘În acest context, companiile românești se confruntă cu o competiție neloială. Și de aceea statul trebuie să sprijine mediul economic autohton. Sperăm ca lecțiile negative din ultimii 20 de ani, în care acest mediu nu a fost protejat sau susținut, să nu se mai repete. E nevoie de o schimbare de atitudine și de politică publică. Trebuie să înțelegem că rolul esențial al celor din administrație și din zona politică este de a asigura existența unui mediu privat puternic și eficient. Numai astfel vom avea mai multe resurse și vom putea dezvolta proiecte publice majore, în beneficiul tuturor, fie că vorbim de companii, fie că vorbim de cetățeni’, a spus Nicușor Halici.
Președintele CJ Vrancea le-a prezentat celor prezenți principalele proiecte inițiate de administrația județeană în beneficiul mediului de afaceri, printre care parcul industrial, campusul universitar sau viitoarea Organizație de Management al Destinației din județ.
Una dintre inițiativele considerate esențiale pentru viitorul județului este realizarea campusului universitar integrat, proiectul care a fost salutat de mediul de afaceri, în contextul în care lipsa forței de muncă specializate reprezintă o dificultate majoră.
‘O comunitate sănătoasă are nevoie și de o componentă socială activă. Ce fac oamenii, în mod obișnuit, în weekend? În orașul Focșani nu se întâmplă aproape nimic din punctul de vedere al activităților recreative. Autoritățile locale trebuie să gândească foarte, foarte serios cum pot atrage tinerii în oraș în timpul sfârșitului de săptămână. Mai mult decât atât, o țară sănătoasă investește în învățământ. Iar pentru noi, proiectul campusului universitar este, trebuie să recunoaștem, cel mai emblematic proiect al ultimilor 35 de ani în județul Vrancea. Trebuie să admitem acest lucru. Învățământul este esențial. La fel și sănătatea, un alt domeniu extrem de important. Iar un subiect care este adesea neglijat, deși ar trebui să fie o prioritate, este sportul. Sportul este vital, pentru tineri, pentru noi toți, pentru orice cetățean al orașului sau al județului’, a susținut omul de afaceri Marian Spânu.
Problema forței de muncă insuficient calificate a fost accentuată de antreprenorii prezenți la întâlnire, care au atras atenția asupra discrepanței dintre oferta educațională și cerințele reale ale pieței muncii.
‘Este o ruptură totală între ceea ce oferă învățământul și necesitățile de pe piața forței de muncă. Locuim în cea mai mare podgorie a țării, dar de peste zece ani nu mai există nicio clasă de profil agricol în liceele din Vrancea. (…) Nu mai există specialiști în agricultură, sunt precum cosmonauții. Găsim mai ușor scafandri decât ingineri sau oameni cu formare în domeniul agricol. Uitați-vă la facultățile din Vrancea, gândiți-vă că nu este posibil să nu se formeze niciun specialist în agricultură într-un județ agrar. Agricultura poate fi o mare resursă pentru orice județ. Din păcate, nu mai este ˜trendy să înveți așa ceva, dar ar trebui să fie. Noi facem parte dintr-un mic patronat al oamenilor de afaceri și ne-am propus să organizăm întâlniri de orientare profesională, să mergem în licee și să le spunem tinerilor ce îi așteaptă în realitate’, a spus Loredana Popescu, antreprenoare cu experiență în sectorul agricol.
În opinia sa, orientarea profesională se face superficial.
‘În prezent, orientarea profesională se face superficial, poate la club sau la bar, nu are legătură cu ceea ce urmează după terminarea unei facultăți. Are rost să pierzi patru ani din banii părinților pentru a studia ceva pentru care nu va exista nicio ofertă de muncă? Ne confruntăm cu lipsa forței de muncă, nu găsim pe cine să recrutăm. Ar trebui să ne împrietenim, noi, cei din mediul de afaceri, cu politica și cu învățământul’, a afirmat Loredana Popescu.
În cadrul dezbaterii s-a discutat și despre riscul unor noi măsuri fiscale, care ar putea accentua dificultățile existente în rândul companiilor locale.
‘Eu văd un paradox. Există o conștiență că nu există o resursă de muncă foarte calificată. Cu toate astea, noi impozităm această resursă foarte mult. Dacă ne gândim la fenomene precum evoluția pieței sau evaziunea fiscală, este ecuația cea mai simplă: avem capitalul impozitat puțin, în timp ce forța de muncă este impozitată foarte mult. Conștient de faptul că această forță de muncă nu este suficient de calificată, iar calificarea cade tot în sarcina noastră, a angajatorilor. Într-un context de competitivitate economică, începem să pierdem teren. Nu știu dacă mai este timp pentru unele industrii să se reașeze în actualele condiții în județul Vrancea, având în vedere nivelul ridicat al impozitării și deciziile administrative excesive luate într-un timp foarte scurt’, a atras atenția Doru Simiz, om de afaceri din Focșani.
El consideră că antreprenorii trebuie să fie protejați de aceste dezechilibre.
‘De aceea, este foarte important mesajul pe care îl transmitem acum, pentru că se pregătesc alte măsuri fiscale, care vin pe același fundament și s-ar putea ca tot cei care au probleme cu resursele să trebuiască să plătească aceste impozite. În contexte de genul acesta, competitivitatea devine o temă critică, una care riscă să ducă la pierderea multor investiții’, a subliniat Doru Simiz.
Circa 40 de reprezentanți ai mediului de afaceri din județ, activând în sectoare precum textile, viti-vinicultură, HoReCa, IT, construcții și consultanță, au participat la întâlnirea cu președintele CJ Vrancea. Discuțiile au evidențiat preocupările antreprenorilor față de probleme precum politicile fiscale și sistemul educațional, subliniind necesitatea unei cooperări mai strânse între autoritățile publice, instituțiile de învățământ și sectorul privat. AGERPRES / (A – redactor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niță, editor online: Irina Giurgiu)