18 studenți ai specializării Științe Politice de la Universitatea din Oradea au participat, la începutul lunii iunie, la o vizită de studiu în capitala Austriei, Viena.
Timp de două zile, tinerii din anii I și II au avut ocazia să descopere îndeaproape mecanismele diplomației și cooperării internaționale, vizitând trei instituții-cheie: Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Ambasada României în Austria și sediul Organizației Națiunilor Unite (ONU).
În cadrul vizitei la OSCE, studenții orădeni au asistat la o dezbatere a Forumului pentru Securitate și Cooperare, dar și la două prelegeri susținute de experți internaționali.
Florence Le Clézio, senior media assistant în cadrul OSCE, a apreciat interesul manifestat de participanți: „A fost o plăcere să-i întâlnesc pe studenții Universității din Oradea! Sunt foarte curioși și dornici să învețe despre activitatea Centrului de Prevenire a Conflictelor, care funcționează în cadrul OSCE. Apreciem colaborarea noastră cu Cristina Matiuța și sperăm ca ea să continue, astfel încât să ne mai putem întâlni cu talentații ei studenți”.
La sediul Ambasadei României din Viena, studenții au fost primiți de Andrea Amza-András, șefa interimară a misiunii diplomatice. Aceasta le-a vorbit despre activitatea ambasadei, despre relațiile bilaterale româno-austriece și despre comunitatea românească din Austria.
Programul a inclus și o vizită la sediul ONU din Viena, unde studenții au parcurs un tur ghidat cu explicații despre rolul și activitățile organizației internaționale.
„Studenții noștri au fost foarte atenți și, sunt sigură, au avut multe de învățat. În plus, fiindcă sunt bine pregătiți și știut să pună întrebări pertinente, vizita lor n-a trecut neobservată”, a declarat prof. univ. dr. habil. Cristina Matiuța, organizatoarea vizitei și cadru didactic al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.
Experiența face parte din demersurile Universității din Oradea de a conecta studenții cu instituții internaționale relevante, oferindu-le contexte reale de învățare și orientare profesională.